To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Migające żółte swiatła nocą ????

luk_szc - 18-08-2005, 00:11
Temat postu: Migające żółte swiatła nocą ????
Mam takiego pomysła co by one migały trochę inaczej .

U mnie na skrzyżowaniu po godzinie 00:00 migają sobie żółte światełka dla obydwu kierunków - tj. dla podporządkowanej i tej z pierwszeństwem przejazdu-- i są dzwony . Czy nie mogłyby sobie świecić / migać odpowiednio dla każdego kierunku zielony dla tej z pierwszeństwem i na czerwono dla podporządkowanej -- skoro już muszą migać?

Chooper - 18-08-2005, 00:31

ooo ciekawy ttemat i mam ciekawy przykład

W łodzi jest dośc spore i ruchliwe skrzyżowanie Ul. Pabianickiej i al. Jana Pawła II (dawna włókniarzy) od 23:00 migają tam żółte światełka i jak czasami pogoda płata figla i jest mgła, to świaeć Panie nad duszami tych co tam jadą...a co dziwne 2 skrzyżowania dalej też są światła z ullicą o ewidentnym mniejszym priorytecie i tam światła działają całą noc....Paranoja

igi - 18-08-2005, 08:37

Chooper napisał/a:
ewidentnym mniejszym priorytecie i tam światła działają całą noc....Paranoja

Oto Polska bracie.

Anonymous - 18-08-2005, 21:10

To wszystko się powoli zmienia, bo montują światła z czujnikami ruchu. Wtedy takie światła działają przez całą noc (nie ma mrugania) i normalnie pali sie zielone na drodze z pierszeństwem, a zmienia się gdy nadjedzie ktoś z podporządkowanej.
Firebee - 18-08-2005, 22:02

a najlepsze, ze jak tak sobie migaja na zolto to sie kurde mozna czasem zapomniec i pojechac jakby sie mialo zielone, wiec nie dziwie sie nad tymi dzwonami..

Inna sprawa to stworzenie w koncu jednolitego ustawiania zmian świateł...
Mam tu na myśli "światła bezkolizyjne", czyli takie, gdzie nie ma możliwości stłuczek (jeśli świeci się zielone w lewo to nie można wtedy jechać np. prosto).
Świetny pomysł - cały Grudziądz tak ma ustawione światła, ale pomyślcie co się dzieje, jak tak sobie wpadnę na chwilę do Bydgoszczy czy innego miasta i przypadkiem się zapomnę że jestem w innym mieście...
Tu akurat to niedużo roboty raczej.. Zmiana oznakowania poziomego, jeśli jest błędne (np. prosto i na lewo z jednego pasa) i przeprogramowanie świateł.. Tak mi się wydaje:) a wypadków dużo mniej

Pozdro
Firek

ryso - 18-08-2005, 22:24

Witam,caly Poznan,no prawie caly ma juz wlaczona tz,inteligetna sygnalizacje,w zalozeniu mialo byc super,a jest koszmar(duzo jezdze po miescie).Nigdy nie jestes pewien,kiedy zapali sie zielone lub czerwone,skrecasz w lewo,ale nie wiesz czy jadacy z naprzeciwka na wprost maja akurat czerwone czy zielone,wiadomo inteligentne swiatla dzialaja za kazdym razem inaczej.Albo,jest zielone,sznur aut,zmiana swiatel,wszyscy po hamulcach a tu nagle znowu zielone.Wieczorem jak stoisz sam na pasie,w lewo lub w prawo,to mozesz stac i 10 minut,jeden samochod jest za lekki i czujnik ktory jest zalany w asfalcie ani drgnie.Taka normalna sygnalizacja byla lepsza,nie bylo niespodzianek(staly cykl).
Pozdrawiam :D

Firebee - 18-08-2005, 22:52

to w takim razie ryso ja mowie o czym innym.. Te nie sa inteligentne, tylko odpowiednio zaprogramowane, dokladnie wiem, kiedy na moim pasie wlaczy sie zielone, wiem ile czasu bede czekal i wiem, ze nikt we mnie nie przylozy, nie ma czujnikow w asfalcie, a po 23 wylaczaja.
Pozdro

luk_szc - 18-08-2005, 23:20

No to u mnie zaprogramowane są chyba przez jakiegoś radosnego programiste, działają bardzo różnie, raz jedego tygodnia trzeba naciskać guziczek aby przejść a następnego już nie , innego dnia swiecą jakieś 15 s a następnego ze 30 s itd . Cuda Panie , Cuda .
Znaki pierwszeństwa lub podporządkowania są nad znakiem że jest przejście dla pieszych i zamontowane nad światłami - będzie ze 3 metry na ziemią . :shock:

Anonymous - 18-08-2005, 23:34

luk_szc napisał/a:
Cuda Panie , Cuda . :shock:

Mówisz zapewne o skrzyżowaniu Belgradzkiej z KEN. Popieram w całej rozciągłości - szczególnie przejście na drugą stronę Belgradzkiej graniczy z cudem. Samochody jadące KEN mają zielone, a poruszający się w tym samym kierunku piesi mają czerwone - stoją lub przechodzą na czerwonym. Po kilku zmianach świateł sytuacja zmienia się - światła dla pieszych funkcjonują jak należy.

luk_szc - 18-08-2005, 23:39

Dokładnie to mam na przykładzie :D
Grześku - 19-08-2005, 08:52

ryso napisał/a:
jeden samochod jest za lekki i czujnik ktory jest zalany w asfalcie ani drgnie.

a czy to przypadkiem nie są pętle indukcyjne? Jako czujnik masy samochodu to w grę wchodzi tylko tensometr a w zasadzie kilkadziesiąt tensometrów, a to bez sensu.
Kiedyś w mediach było głośno o "Projekcie Poznańskim" teraz jakoś cisza, czyżby było aż tak źle ?

Hubeeert - 19-08-2005, 08:53

To sa pętle indukcyjne.
Anonymous - 19-08-2005, 09:21

Firebee napisał/a:
a najlepsze, ze jak tak sobie migaja na zolto to sie kurde mozna czasem zapomniec i pojechac jakby sie mialo zielone, wiec nie dziwie sie nad tymi dzwonami..

(...)

No bo Polacy maja dziwna mentalnosc - jak widza z daleka zolte, to gaz do dechy, bo 'ja zdaze'. Kazdy normalny kierowca powinien jak zobaczy zolte hamowac, o ile moze to zrobic bezpiecznie, a skoro miga caly czas na zolto, to zawsze zdazy.

szczeslaw - 19-08-2005, 10:10

Jeżeli chodzi o "inteligente" światła to w Krakowie też niestety narobili tego dużo i jest to koszmar. Czas oczekiwania na zielone jest dużo dłuższy niż w przypadku normalnych świateł, wielokrotnie zdażają się sytuacje, w których wszyscy mają przez dłuższą chwilę czerwone i dodatkowo zamontowali po 2 lub więcej pętli przed światłami (w sporej odległości) które mierzą prędkość natomiast światła nie są wyłączane w nocy. Efekt jest taki, że jadąc w nocy pustą drogą z ograniczeniem do 70km/h, z prędkością powyżej 80km/h światło zmienia się na czerwone. Jeżeli będziemy jechać przepisowo wtedy jest cały czas zielone no chyba, że sygnalizacja zgłupieje i np. w nocy włączy czerwone dla głównej ulicy a zielone do wyjazdu z zamkniętego hipermarketu...
ryso - 19-08-2005, 12:23

Tak,Hubert ma racje,to sa petle indukcyjne,gdzies o tym czytalem.W kazdym razie jest do d...y.
Pozdrawiam :D