Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Chek Engine i wysokie spalanie
irodion - 03-10-2010, 20:22 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Chek Engine i wysokie spalanie Mam pewien problem z moją cari, otóż, jak mocno przyśpieszałem, to od trzeciego biegu (przy mocno wciśniętym gazie) zapalał mi się chek engine. Podpiołem w warsztacie pod komputer, wykazało problemy z sondą i przepustnicą, wykasował błędy, kilka dni było fajnie, aż znowu zaczęło się to samo, ale to nie koniec. Wczoraj jechałem spokojnie i zapalił mi sie CE, tym razem jednak nic się nie stało (wcześniej spadały obroty), popalił się i zgasł. Zauważyłem też, że po wykasowaniu błędów, zaczął mi pokazywać wysokie spalanie, czy jeżdżę w trasie, czy w mieście, to jest ok 9.6. Może ktoś ma pomysł. Dodam jeszcze, że w warsztacie powiedzieli mi, żebym zatankował do pełna, kupił specyfik do czyszczenia wtrysków i przejechał się z tym ok 100 km ze średnią prędkością 100 km/h
maxblink - 03-10-2010, 20:26
Ja mam podobny problem od lutego:)
Tj. po miescie jak jezdze to nie ma bata zeby ponizej 11 zszedl ... bledow nie mam zadnych ale po rozmowie z jednym z kilku odwiedzonych mechanikow, powiedzial mi ze sonda zle pracuje, podobno na srednich obrotach praktycznie nie pracuje.
Tak ze mi sie wydaje ze powinienes zaczac od wymiany sondy, ja swoja prawdopodobnie bede wymienial w tym tyg, to napisze czy u mnie sie poprawilo.
Saqu - 03-10-2010, 20:55
zepsuta Sonda na pewno będzie powodem zwiększonego spalania, na forum był opis jak ją zdiagnozować sprawdzając jej napięcie. Więc najpierw lepiej dobrać się do niej. Takie me zdanie
pawelek_krak - 04-10-2010, 00:03
Jak by ktoś był zainteresowany to mam sonde do GDI.
irodion - 04-10-2010, 07:53
Ja byłbym bardzo zainteresowany, oczywiście zależy od ceny
[ Dodano: 04-10-2010, 15:08 ]
maxblink napisał/a: | Ja mam podobny problem od lutego:)
Tj. po miescie jak jezdze to nie ma bata zeby ponizej 11 zszedl ... bledow nie mam zadnych ale po rozmowie z jednym z kilku odwiedzonych mechanikow, powiedzial mi ze sonda zle pracuje, podobno na srednich obrotach praktycznie nie pracuje.
Tak ze mi sie wydaje ze powinienes zaczac od wymiany sondy, ja swoja prawdopodobnie bede wymienial w tym tyg, to napisze czy u mnie sie poprawilo. |
Będę bardzo wdzięczny, jeśli powiesz, czy coś się polepszyło.
|
|
|