To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E34A 1.8TD] Okropne stuki podczas jazdy.

krzysciniakl - 04-10-2010, 12:50
Temat postu: [E34A 1.8TD] Okropne stuki podczas jazdy.
Witam od wczoraj gdy wracałem coś zaczęło tłuc się i ocierać z przodu podczas jazdy .. odgłosy są takie jak by stuki młotkiem ... dzieje się to według mnie w kole od strony pasażera ...tylko momentami słychać ale hałas jest tak okropny że boję się nim do mechanika nawet podjechać .... cóż to może być ?? czy to wina krzyżaka ?
mitsu_pl - 04-10-2010, 17:24

A nie dzieje się to przypadkiem przy skręconych kołach? Jeżeli tak to przegub, jeżeli nie to napisz więcej szczegółów...
krzysciniakl - 04-10-2010, 18:03

ustawienie kół nie ma znaczenia .... dzieje sie to przy skręconych oraz jezdzie na wprost ... slychac takie okrone metaliczne ocieranie i stukanie ..
mitsu_pl - 04-10-2010, 18:31

Może to być równie dobrze osłona tarczy hamulcowej - przerdzewiała i teraz lata luźno obijając się i szorując o tarcze, bo klocki jakby się skończyły to raczej samo szorowanie by było... Mogłaby to być pęknięta sprężyna, tyle, że w tedy nic by nie szorowało... Ostateczność to rozpadające się łożysko, chyba, że to wcale nie pochodzi od koła, tylko tak dźwięk się rozchodzi... Nie ma co gdybać, musisz jechać do jakiegoś mechaniora (lub się sam pobawić, zdjąć koło i rozejrzeć się czy czegoś nie brakuje, albo czy nie ma czegoś w nadmiarze... )
krzysciniakl - 04-10-2010, 19:00

podejżewam że będzie to łożysko ... po podniesieniu koło ma luzy w płaszczyznach :/
Maretzky85 - 04-10-2010, 22:46

A czy czasem Ci się nakrętka półosi nie poluzowała ?
krzysciniakl - 04-10-2010, 23:00

nie wiem jutro autko zaworze rano do mechanika :/
Misiek :) - 05-10-2010, 23:56

ja też mam delikatne chrobotanio-obcieranio-stukanie jak jadę wolno, najczęściej jak delikatnie hamuje lub się toczę około 10-20 km/h
krzysciniakl - 07-10-2010, 20:18

u mnie okazało się ze rozleciało się łożysko
Misiek :) - 07-10-2010, 22:49

u mnie jak przyspiesze to zanika, więc może cuś innego, mam taką nadzieje :)
Darou - 12-10-2010, 20:23

Ja mam podobno objawy! Słychać jak jadę wolną, a jak przyspieszam lub hamuję to przestaje.
mitsu_pl - 13-10-2010, 04:18

możliwe, że przegub wewnętrzny już nie domaga....
Darou - 13-10-2010, 11:53

mitsu_pl, możliwe że masz rację. U mnie sprawdzili dokładnie osłonę hamulców i to na pewno nie jest to. Wstępnie powiedzieli że to może być przegub. Nie słychać żadnych stuków. Jak ruszam to słychać dosyć intensywnie ocieranie, tak na pół obrotu koła. Częstotliwość zwiększa się wraz z przyspieszeniem i zanika po przekroczeniu 20/30 km/h oraz jak hamuję to przestaje. Czasami jest tak że cały dzień jeżdżę i nie słychać, nie ma reguły na to. Do tego jak hamuję to tuż przed samym zatrzymaniem przy hamowaniu słyszę (cicho) dziwne chrobotanie.
Hugo - 13-10-2010, 19:50

Darou napisał/a:
Częstotliwość zwiększa się wraz z przyspieszeniem i zanika po przekroczeniu 20/30 km/h oraz jak hamuję to przestaje. Czasami jest tak że cały dzień jeżdżę i nie słychać, nie ma reguły na to. Do tego jak hamuję to tuż przed samym zatrzymaniem przy hamowaniu słyszę (cicho) dziwne chrobotanie.
Zwróciłbym uwagę na łożysko koła.