To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Wyciek oleju

Jarcev - 04-10-2010, 18:18
Temat postu: [EA5A/W 2.5] Wyciek oleju
Wiec sprawa wyglada tak , jestem przed wymiana oleju , wymiana miała nastąpić na 175 tysiącu , jest 177 , a wiec kupiłem olej taki jak lany był w niemieckim aso , kupiłem filr i czekałem do weekendu azeby wymienic , w piątek stanąłem na wysokim krawezniku jedną stroną i ... kontrolka oleju .... bagnet - pod minimum . a wiec wchodze pod auto a tam mokro dookoła filtra(foto) , orientuje sie ktos skad to moze ciec ?? jak stoje , nawet dłuzsze postoje to plamy na ulicy nie ma jednak dół cały obryskany .... narazie nie chce lać całego nowego azeby nie wypuscic go dołem ... :butthead: aha i szukając na forum natknąłem sie na przypadki ze na łączeniu skrzyni z silnikiem i slizgające sie przez to sprzegło , ja takich objawów nie mam :D

yam1530 - 04-10-2010, 19:29

Witam
Może to być wina uszczelki spod misy olejowej.
U mnie to samo wycieków nie ma ,plam pod autem nie ma a filtr i okolica cała zaolejona.
Jestem po wymianie (sobota) i narazie wszystko ok.
Pozdrawiam

seir - 04-10-2010, 20:38

Miałem olej też w tym miejscu, ale wycieki były w 2 różnych miejscach.

1 - uszczelka pod korkiem. Olej wali z uszczelki przy korku. Obrócenie uszczelki "do góry nogami" doraźnie pomaga na jakiś czas. Lepiej wymienić tą uszczelkę, ona grosze kosztuje.

2 - z prawego boku silnika jest taka wnęka, dziwne, że z tej wnęki był wyciek... Sprawdź czy tam jest sucho.

Możliwa jest też uszczelka pod głowicą, ale wtedy silnik byłby zapocony - pooglądaj dokładnie silnik, napewno znajdziesz wyciek...

Andrew - 04-10-2010, 20:41

Jarcev a filtr oleju jest dokręcony?
m6riano - 04-10-2010, 20:50

andrew84 napisał/a:
Jarcev a filtr oleju jest dokręcony?

też pomyślałem że to może być spod filtra...

Jarcev - 04-10-2010, 21:00

panowie spod korka cieknie na bank :D bo to widziałem ale nie sądziłem ze az tam dopływa , chociaz kiedys wyczysciłem tam przy korku , przejechałem 100 km i znó było uwalone wiec dobrze cieknie :d jutro kupie korek moze rzeczywiscie tylko tam , a filtr to juz musze wymienic bo bede lał nowy wolej :D oby to było tylko to bo w kredycie jestem heheh ... na paliwo :p dzieki ps, mówimy o korku wleweu oleju ??
sampler - 04-10-2010, 21:03

w tym miejscu bezposrednio moga byc wycieki spod filtru oleju (bardzo pradopodobne) oraz z krocca chlodnicy oleju badz wezyka chlodnicy. Wyczysc to ladnie odpal silnik i zobacz czy gdzies sie pojawia widoczny wyciek w konkretnym miejscu.
Jarcev - 04-10-2010, 21:10

trocha bede czyscił :D ok wymienie olej bo i tak juz musze , filtr , tym razem sam dokrece :D korek :d wyczyszcze to wszystko i zobaczymy :D mam nadzieje ze to nie ta uszczelka pod głowicą bo to pewnie niezły koszt , ale nie przybywa mi oleju hyhy wrecz odwrotnie a płyn z chłodnicy tez bez tłustych oczek a koledze "sampler" to juz jakis 6ciopak lece ;)
Krzyzak - 05-10-2010, 08:07

ten cały syf mógł się zebrać podczas poprzednich zmian oleju - umieszczenie filtra w V6 powoduje niestety, że syfi się wszystko wokoło (pomimo rynienki do spływu)...
może ktoś poprzednio nie doczyścił

wyczyść to i obserwuj - jak filtr jest dokręcony (a wcale mocno się nie dokręca, żeby było OK), to nie powinno być w tym miejscu przecieków

eddi1977 - 05-10-2010, 16:14

Jarcev napisał/a:
mam nadzieje ze to nie ta uszczelka pod głowicą

Chodzi o uszczelki pod pokrywami zaworów,wymiana nie jest bardzo kosztowna ale jako że są dwie to już trochę.U mnie jest podobnie ale wyciek jest niewielki,nie ma plam oleju po dłuższym postoju.

pelu - 05-10-2010, 22:53

eddi1977 napisał/a:
Jarcev napisał/a:
mam nadzieje ze to nie ta uszczelka pod głowicą

Chodzi o uszczelki pod pokrywami zaworów,wymiana nie jest bardzo kosztowna ale jako że są dwie to już trochę.U mnie jest podobnie ale wyciek jest niewielki,nie ma plam oleju po dłuższym postoju.

roweniez stawiam na uszczelki pod pokrywami, umnie jest to samo

Jarcev - 06-10-2010, 15:32

370 zł , znalazłem na jekiejs stronie :D to mam dwie takie kupic czy to jest juz do v jako dwie ?:D zaraz pojade do sklepu to mi powiedzą SZpece ;) orientuje sie ktos ile wymiana? bo jak w audicy miałem tą uszczelke do wymiany to zapłaciłem chyba 14 zł hyhy i wymieniłem sam :D
adt81 - 09-03-2011, 20:24

Podepnę się pod temat bo mam bardzo podobny problem. Dzisiaj spędziłem kilkanaście minut pod samochodem w poszukiwaniu wycieku. Też w okolicy filtra mam wszystko upaprane olejem - pod podstawą filtra wisiała kropelka oleju. Ale to raczej nie z filtra cieknie bo widać że to z góry coś leje. Z prawej strony silnika jak się stoi przed autem jest dosyć mokro - też na początku widać było że z korka cieknie ale to już wyeliminowałem jakiś czas temu. Cały kolektor wydechowy od spodu jest upaprany bo po nim ciągnie i po bloku silnika. Wygląda na to że z góry to tylko uszczelka pod pokrywą zaworów która faktycznie się poci w tych miejscach ale żeby aż tak. Najlepsze jest to że ubytków oleju nie ma i w płynie też się nic nie pojawia (więc to chyba nie głowica) - większość tych plam to może jeszcze efekt cieknącego wcześniej korka i wymiany oleju - jak już ktoś wspomniał w V6 przy wymianie filtra musi się upaprać - ale jak wisi kropelka to coś nie tak nadal jest. Z drugiej głowicy też coś popuszcza bo widać że ciągnie coś po kolektorze. Uszczelki pod pokrywy już mam (tylko wymienić) - nie wiele więcej tam widać bo tyle tam tego że ciężko cokolwiek stwierdzić. Plam oleju nie zostawiam bo jak już wspomniałem kontroluję stan - wymieniałem olej jakieś 1200km temu i nie zauważyłem żeby coś dużo ubyło - co się pojawi to pewnie pęd powietrza rozniesie po silniku. Nie wiem może odstawię auto do mechanika w celu wymiany tych uszczelek i może coś znajdą jeśli to nie to. Kurcze spać już nie mogę przez ten samochód :-)
malina_drizzt - 09-03-2011, 22:53

Cieknie ci klasycznie z pod pokrywy zaworów.
Mam to samo kropelka sobie wisi i silnik od uszczelki w dół upaprany, oleju pobiera tyle, że właściwie trudno to zmierzyć po kilku tys. km.
Poza tym nie trzeba litra oleju żeby cały silnik był uświniony.

Jarcev - 11-03-2011, 16:08

u mnie po wyczyszczeniu i załozeniu nowego filtra było juz sucho, ale drąząc ten temat pytałem paru osób to takze potwierdzały ze najszczęsciej uszczelka pokrywy zaworów,