To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Co oszukuje? Komputer czy wskazówka?

Szary - 09-10-2010, 20:18
Temat postu: Co oszukuje? Komputer czy wskazówka?
Witam.

Mam taki dziwny problem z moim miskiem :P

Zegar komputera pokładowego pokazuje, że mam do przejechania jeszcze 140 km a wskazówka juz jest na 0. I nie wiem co szfankuje?

Dodam, że wymieniłem akumulator na nowy i tak się zrobiło a przed wymiana nie miałem takiego problemu. Restartowałem komputer poprzez ponowne odłączenie klemy ale to nic nie zmieniło. Czytałem na forum, że można jakoś całkowicie zrestartować komputer poprzez wyjęcie jakiś 2 bezpieczników. I nie wiem czego to jest wina czy komputer źle się zaprogramował ?

Wszelkie cenne wskazówki mile widziane :D

Pozdro :)

majonez1990 - 08-11-2010, 20:20

w cari jest tak że rezerwa oświeca się dopiero 2mm pod czerwoną kreską, wtedy jeszcze masz około 9l paliwa, więc komputer raczej dobrze pokazuje
Szary - 08-11-2010, 22:38

Nie mam czerwonej kreski wszystkie są białe :D

Zrobiłem test jeździłem i jeździłem aż samochód stanął z braku paliwa a komputer dalej pokazywał 100 km do przejechania więc coś na pewno jest nie tak.

Saqu - 08-11-2010, 22:53

Szary napisał/a:
Zrobiłem test jeździłem i jeździłem aż samochód stanął z braku paliwa

Że tak powiem, jak masz za dużo kasy to może podam Ci nr konta :)

bumbum - 08-11-2010, 22:53

A rozmiar opon masz wg. standardu?
Ma to wpływ na różnice prędkości na liczniku i tej rzecywistej i może mieć też na spalanie, ale do końca nie mam pewności i tylko nieśmiale głośno myśle ;)

Szary - 09-11-2010, 07:43

Oponki mam troszkę węższe niż standard bo mam 185/65/15 zamiast 195/65/15. Może to i ma wpływ... jak kupiłem miśka to był na standardzie. Ale po przekładce opon nic takiego nie wystąpiło dopiero po zrestartowaniu komputera i wymianie aku na nowy.

Wydaje mi się, że po wymianie akumulatora może gdzieś się jakiś błąd zrobił? Spalanie, średnią prędkość i da sie zrestartować radiem a km do przejechania nie i to by rozwiązało problem. Chyba, że może czujnik jakiś źle pokazuje...

zbycho77 - 09-11-2010, 12:36

Ja bym się specjalnie wyliczeniami komputera nie przejmował i należy traktować, przynajmniej w moim mniemaniu bardzo orientacyjnie. Największe hece działy się jak nawalił mi czujnik prędkości (tudzież przebiegu). Wtedy to nawet po niewielkim dystansie spalanie wzrastało do niemiłosiernych wartości, a licznik km do przejechania momentalnie pokazywał zero, piszczał itp. :)
Szary - 09-11-2010, 14:11

Nie no kasy to dużo nie mam :P naszczęście pompie paliwa nic się nie stało :D

Zbycho77 czyli miskiem zjadał paliwko bardzoo szybko.. Tylko właśnie zastanawia mnie to co jest przyczyna? Jak kupiłem cari i po powrocie do polski tankowałem i jak już była końcówka, a komputer pokazywał 50km do końca to włączał sie sygnał dzźwiękowy a teraz jest takie przekłamanie.

Tomashi - 09-11-2010, 20:47

Jeżdżąc ze wskazówką na "0" to samobójstwo.
U mnie jak się zaświeci pomarańczowa kontrolka to już mi ciśnienie rośnie ;)
Na serio jeździcie do ostatniej kropelki? :shock:
Co do wskazań kompa: jadąc dłuższy odcinek z górki, gdzie spalanie jest minimalne pokaże Ci 140 km. Wystarczy jednak "pocisnąć", a za chwilę pokaże....50 km.
Komputer liczy "na bieżąco", czyli wszystko zależy od chwilowego spalania. Na trasie wskazanie jest bardziej miarodajne, bo z reguły jedzie się jednym tempem.

zbycho77 - 09-11-2010, 20:59

Tomashi napisał/a:
Na serio jeździcie do ostatniej kropelki?

U mnie to nie było do ostatniej kropelki, paliwa było sporo, tylko komputer wariował i sygnalizował, że w baku pusto.

Szary - 10-11-2010, 09:22

Właśnie tak powinno być, że komputer pokazuje na bieżąco tak jak napisał Tomashi a u mnie nie ma różnicy jak jade po mieście 50km/h i komputer pokazuje 7,5 litra czy 14,5 litra to kilometry do przejechania schodza po malutku i dlatego wskazówa paliwa jest na 0 a na kompie pokazuje 80 czy 100. Musiało coś sie zaciąć albo po odłączeniu aku jakoś zapamiętał tamte ustawienie i jak dolewam benzyny to o te 100 km jest za duzo.

Na forum czytałem, że da się jakoś całkowicie zrestartować kompa poprzez wyjęcie jakiś 2 bezpieczników ale nikt nie wiedzial jakich. Kompa restartowałem poprzez odłączenie aku jakies 3 razy i to nic nie dalo.

Saqu - 10-11-2010, 15:11

Odłącz i zostaw na dłużej :P np cała noc