To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - biopaliwo do Cari 1.9 TD

Bogdanp - 10-10-2010, 10:45
Temat postu: biopaliwo do Cari 1.9 TD
Witam , koledzy poradżcie mi czy można lać biopaliwo do cari 1.9Td , gdyz osobiscie mam obawy czy nie uszkodzę turbiny ale pewności nie mam , natomiast cenowo mnie kusi. pozdrawiam.
robertdg - 10-10-2010, 14:04

Jezeli system paliwowy to nie common rail, to mozesz lac
pawelsonx - 10-10-2010, 16:30

ja do swojego starego f8qt lałem olej do smażenia i dawał rade nawet swojego czasu była oliwa z oliwek tylko że mi nie zalezało bo tam gdzie mieszakm samochody nie mają dużej wartości zwłaszcza starsze niż 10 lat
ariss84 - 10-10-2010, 23:31

Kolego ja do swojego 1,9 TD całe lato lałem biopaliwo i żadnej różnicy nie było. Jednak teraz jest chodniej i leję ON bo bio jest trochę gęstsze i nie wiem czy tak rano by chciał odpalić :-)
Carismaniak - 11-10-2010, 15:27

Rowniez lato przesmigalem na samym bio i bylem i jestem zadowolony nic sie nie dzieje a odczucia z jazdy mysle ze wielkiej roznicy nie bylo troche bardziej frytkami za mna walilo ale ogolnie na zime nie radze lac bio zbyt geste i ciezko samochod rano odpalic
mismen1980 - 12-10-2010, 13:50

ariss84 napisał/a:
Kolego ja do swojego 1,9 TD całe lato lałem biopaliwo i żadnej różnicy nie było. Jednak teraz jest chodniej i leję ON bo bio jest trochę gęstsze i nie wiem czy tak rano by chciał odpalić :-)
osobiście posiadam trochę starszy silnik ale także TD i całe lato jeździłem na BIO no i teraz w nocy odpalam przy -1 do -3°C i jakoż nie ma problemów. Dopiero jak pójdą temperatury do -10°C planuję zmiane na zwykle ON lub mieszankę 50/50. A później z resztą tak nasz CPN na zimę wycofuje BIO więc ... 8)
Anonymous - 23-12-2010, 08:37

Zrobiłem na BIO około 30 tysięcy km - spalanie nieznacznie wzrosło (max 5%). Z pewnością na lato mogę polecić :) Ja robie tak: jeśli różnica w cenie wynosi więcej 60 groszy to leje. Jak mniej to nie.