To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - czerwona łajba

Fragu - 11-10-2010, 14:45
Temat postu: czerwona łajba
Po prawie miesiącu poszukiwań czegoś do dojeżdżania do pracy - wybór padł na pełnoletniego Opla. Vectra A 1.8 z wtryskiem jednopunktowym - 90KM. Auto przyjechało do Polski w 2004 roku, od tego czasu w rękach jednej osoby, która zaraz po sprowadzeniu założyła LPG. Tak jeździła, jeździła aż Vectra zgniła :D Progi, nadkola, drzwi pasażera.

Ja samochód zakupiłem od handlarzyny, który odkupił pewnie za grosze od właściciela, zrobił progi, nadkola, drzwi + wypolerował całe auto. Wygląda fajnie, ile to "zrobienie" wytrzyma - nie wiem, ale jakoś się tym nie martwię.

Ku mojemu zaskoczeniu Vectra ma zawieszenie i hamulce w świetnym stanie! Silnik..pracuje, olej ma :P Muszę dać pospawać wydech bo pierdzi.
Jeździ się bardzo wygodnie, miejsca sporo, wnętrze bardzo zadbane. Buja jak na oceanie, ale silnik i skrzynia nie skłaniają do szybkiej jazdy więc się wygodnie toczę....Właśnie...skrzynia. Największa niewiadoma w tym aucie. Jest to automat, 4 biegowy. Z trybem zimowym i "sport".

Jest to moje pierwsze auto z automatem, jeździ się fajnie. Co rano jest z nią jakiś problem, bo po odpaleniu miga kontrolka "sport" i auto jedzie jakby na jednym biegu (3?). Po chwili, gdy silnik się rozgrzeje i odpalę ponownie wszystko jest w porządku. Co ciekawe w ciągu dnia samochód może być zimny, po odpaleniu nic takiego się nie dzieje - czary - na razie będę tak jeździł.

Mam nadzieję, że samochód wytrzyma przynajmniej do jesieni przyszłego roku :D Jedyne na co troszeczkę narzekam to spalanie: póki co 9-11 l/100. Jeszcze żeby zawsze było te 9 :wink:

Zdjęcia wrzucę przy okazji...jak zmrużyć oczy, tak z daleka i trochę przekręcić głowę to bum cyk jak ferrari :D

j-rules - 11-10-2010, 16:16

jesli mowisz o spalaniu na gazie to 1.8 z automatem chyba mniej nie moze palic? No bo chyba sekwencji tam nie ma? jak na 2gen to spalanie calkiem spoko.

Wrzuc foty, pierwsze ferrari na forum, kazdy chce obadac :D
A reszta sie nie liczy, liczy sie przyjemnosc z jazdy :P :P

gigant87 - 11-10-2010, 18:18

Olej w skrzyni wymieniony?
Tam jest jakiś komputer sterujący skrzynią? Jak tak to spróbuj zrestartować odpinając klemę. Najlepiej jednak spytać na forum Opla :)

londolut - 11-10-2010, 19:35

Fragu napisał/a:
Co rano jest z nią jakiś problem, bo po odpaleniu miga kontrolka "sport" i auto jedzie jakby na jednym biegu (3?). Po chwili, gdy silnik się rozgrzeje i odpalę ponownie wszystko jest w porządku. Co ciekawe w ciągu dnia samochód może być zimny, po odpaleniu nic takiego się nie dzieje - czary - na razie będę tak jeździł.
A ty z rana masz zawsze 100% siły :D ?
Fragu - 12-10-2010, 08:56

londolut, :D :D :D zależy co było dzień wcześniej :P

gigant87, Olej nie wymieniany, pewnie od X lat. Jak odpalę na P - jest ok. Po przesunięciu na R lub D zaczyna mrygać [edit] :D

j-rules, No spalanie takie tragiczne niby nie jest, w końcu silnik nowinkami nie świeci, instalacja stara - prosta..i jeszcze ten automat 8)

Foty może dzisiaj wrzucę..tylko pamiętajcie, mrużymy oczy ! :D

fj_mike - 12-10-2010, 20:32

Fragu, z bratem też mamy do jeżdżenia "do pracy" w Norwegii Vectre A z silnikiem 2,0 115km. Strasznie kocha się w rudej :D
Czekam na jakieś foto "łajby" :wink:

Fragu - 13-10-2010, 13:26

Jutro płynę łajbą na wymianę środkowego wydechu + gumowe mocowania + coś tam jeszcze. W sumie 220zł wiec tanio:)

Dzisiaj pobawię się z podkładem antykorozyjnym i nadkolami. Wypaciam je od środka, a wszędzie gdzie nie da rady dojść pędzlem popsikam preparatem do konserwacji profili zamkniętych.

Kupiłem antenkę samochodową z kablem za 7zł, muszę ją założyć zamiast starej, wyrwanej, bo bez radia lipnie się jeździ. Swoją drogą audio bardzo fajnie gra. Seryjne 8 głośników :shock:

Na dniach będzie wymiana oleju, pewnie jakiś półsyntetyk poleci.

Dzisiaj ładnie, jeśli umyję, to będą zdjęcia 8)

Hugo - 13-10-2010, 20:33

fj_mike napisał/a:
z bratem też mamy do jeżdżenia "do pracy" w Norwegii Vectre A z silnikiem 2,0 115km. Strasznie kocha się w rudej
Tak jak EA? :D
fj_mike - 13-10-2010, 20:36

Cytat:
Tak jak EA?

Mój misiek w porównaniu do naszej Vectry to wzór ochrony antykorozyjnej :D :D :D

Ulf - 20-10-2010, 19:25

a gdzie obiecane foto ? :)
na spot jak będzie to i tak są marne szanse, żebym dojechał :evil:

Fragu - 26-10-2010, 18:38

Ostatnio dolałem płynu do chłodnicy, bo zbiorniczek świecił pustkami. Za kilka dni wymiana oleju i filtra powietrza.
Po przejechaniu jakiś 3000km zauważyłem, że ubyło jakieś 0,3l oleju. Zobaczymy jak będzie po wymianie. Nie wiem czym zalać...półsyntetykiem czy mineralnym :?:

Kolejna obserwacja to spalanie. W około 400km trasie + jazda po mieście 100km wyszło 9l gazu. Przyznam, że taki wynik mi się podoba.
Jednak w trybie, w którym jeżdżę częściej spalanie wacha się między 11, a 12 litrów.
Póki co Vectra spisuje się bardzo dobrze. Odpala super, przyspiesza..no powiedzmy, że przyspiesza :P ..hamuje bardzo dobrze, zawiecha chodzi ciuchutko.

Z minusów to co rano mrygająca lampka..i dosyć słabe grzanie. Leci raczej letnie powietrze :?

Acha, no i wymieniłem wydech środkowy, jak się okazało do automatu jest inny tłumik...nie wiedziałem o tym :roll: Teraz nie ma pierdzenia takiego jak było, zapadła cisza. :D

obiecane zdjęcia :wink:

robertdg - 26-10-2010, 19:38

Fragu, lej pólsyntetyk, Olej GM pólsyntetyczny jest niewiele droższy od minerała ;-)
fj_mike - 26-10-2010, 19:41

Fragu, nieźle wygląda ta twoja łajba
Hugo - 26-10-2010, 19:52

fj_mike napisał/a:
Fragu, nieźle wygląda ta twoja łajba
Napewno lepiej od Twojej :D Sorry.
Fragu - 26-10-2010, 20:08

robertdg, oki, zaleje półsyntetykiem.

fj_mike, no wygląda całkiem..jak na Vectre. Zdaje sobie sprawę, że to jest takie podpicowanie na sprzedarz i pewnie po zimie ruda wylezie. Ale co tam.

Mi się najbardziej podoba wnętrze...i welurowa tapicerka, wg mnie jest świetna :wink:

Acha, chcę kupić sobie dojazdówkę, bo ten zapas to 195/60/R14...jest oooogggrooomny.