To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A] Dopasowanie szyby i lusterka

Midiel - 14-10-2010, 09:21
Temat postu: [EA5A] Dopasowanie szyby i lusterka
Witam.

Na wstąpie przepraszam, że tak pierwszy post i bez przywitania, ale sprawa jest pilna i czas mnie goni.

Otóż sprawa wygląda tak: wczoraj postanowiłem do spółki z przypadkowym kierowcą spróbować złożyć sobie lusterka boczne w pełnym biegu. No i chyba przedobrzyłem bo lusterko złożyło mi się aż do wewnątrz samochodu, a że bylo całkiem zimno i szybę miałem zamkniętą - wpadło do środka razem z szybą :doubt: Słowem - mijanka na wąskiej drodze + prędkość 60-70 kmh = zbita szyba i rozwalone lusterko.
I tu moje pytanko:
Jak spasować szybę i lusterko (Galant 2,5 V6 '98 SE - taki standardowy calkiem (o ile gal może być standardowy :wink: ), chyba nie obniżany nawet, szyby nie przyciemniane lusterka full elektryka, podgrzewane, głośniczki od wewnętrznej strony) czy różnią się czymś od innych gali 96-03 ?, czy może wystarczy kupić pierwsze lepsze lusterko z tych roczników. Szyba ma jakiś inny kolor czy wszystkie takie same.
Dla przykładu jakieś aukcje wygrzebałem:

http://allegro.pl/lusterk...1267900368.html
http://allegro.pl/galant-...1256599685.html

Nada się?

Za wszeklą pomoc z góry dzięki

robertdg - 14-10-2010, 09:29

Szyby i lusterka są bez zmian, co kupisz to bedzie dobre, tylko nie kupuj lusterka po "wyspiarzu" bo jest inny kąt pochylenia.
Midiel - 14-10-2010, 09:49

robertdg napisał/a:
Szyby i lusterka są bez zmian, co kupisz to bedzie dobre, tylko nie kupuj lusterka po "wyspiarzu" bo jest inny kąt pochylenia.

i o to chodziło :mrgreen: dzięki bardzo za pomoc!

EDIT

jkrzysztof80 - 14-10-2010, 10:01

A ja mam szybę tylko że mieszkam trochę daleko :(
Bartek - 14-10-2010, 11:13

Midiel, jeżeli masz całą podstawę, to spokojnie bierz z angola - różnią się TYLKO połączeniem z karoserią. Sprawdzone na własnej skórze :)
Midiel - 14-10-2010, 11:48

Bartek napisał/a:
Midiel, jeżeli masz całą podstawę, to spokojnie bierz z angola - różnią się TYLKO połączeniem z karoserią. Sprawdzone na własnej skórze :)

...niestety, polamana :?

joshua - 05-11-2010, 06:45

Przepraszam, a jak wyjac lusterko aby nie uszkodzic, same szklo?
jkrzysztof80 - 05-11-2010, 08:55

joshua, wciśnij coś płaskiego między obudowę a lusterko i podhacz. Lusterko siedzi na zatrzaskach w obudowie nic trudnego. Ja wkładałem 2 noże od góry i od razu wyskoczyło.
pipi_ja - 05-11-2010, 16:15

Bartek napisał/a:

Co masz na myśli pisząc o podstawie? To jakieś bebechy w środku czy cały element, który jest przykręcony do drzwi samochodu?
Nie tak dawno kupowałem lusterko od angola i miałem z nim niezłą jazdę. Ustawione jest pod zupełnie innym kątem niż nasze. Próbowałem poskładać z dwóch jedno i też kiszka. W końcu zreanimowałem swoje stare.

joshua - 06-11-2010, 07:04

dzieki za pomoc, ale trzeba podwazyc od dolu i wyskoczy
jkrzysztof80 - 06-11-2010, 18:43

ja podważałem od góry, o ile pamiętam to 2 zatrzaski są u góry i 2 na dole
joshua - 07-11-2010, 00:34

tak 4, u gory sa 2 jakby haczyki, a na dole wchodzi na wcisk, takze aby wlozyc najpierw wklada sie haczyki u gory a potem wciska dol.aby zdjac, odciaga sie od dolu, wyskakuja zatrzaski i sciagamy z gornych zaczepow:)
Hugo - 25-08-2013, 21:30

Powiedzcie mi proszę co oznaczają te znaczki na szybach Galanta EA i czy w EA w tych wszystkich oznaczeniach na szybach jest jakoś zaszyfrowany rok produkcji auta?
Szyba drzwi tylnych Galant Elegance 2,5 V6 z 1999 r.

Szyba drzwi kierowcy Galant Avance 2,5 V6 z 2001 r.

inq - 26-08-2013, 23:25

Jeśli chodzi o tylną to ma filtr UV, tego z przedniej nie mogę ogarnąć, UPS?

Na szybie jest rocznik szyby, nie auta. Oczywiście jeśli bezwypadkowe powinien się zgadzać, ewentualnie rok szyby rok do tyłu. W sumie to nie rocznik jest, a tylko ostatnia cyfra z rocznika. 8)

Na samym dole masz 5 z rocznika (np. 1995). Każda marka robi inaczej, kropki są czasami przed rocznikiem, czasem po. Czasami kropka to miesiąc, czasem kwartał. W Twoim przypadku to chyba jest rocznik 2002 :)

EDIT:
Doczytałem, że te kropki przed to np. ...5 to marzec 2005, a 5... to wrzesień. Kropki z przodu do pierwsza połówka roku, a z tyłu cyferki to druga, albo odwrotnie?

Hugo - 29-08-2013, 19:53

inq napisał/a:
Na samym dole masz 5 z rocznika (np. 1995). Każda marka robi inaczej, kropki są czasami przed rocznikiem, czasem po. Czasami kropka to miesiąc, czasem kwartał
Nie ma w ogóle takich oznaczeń na szybach Galanta.
inq napisał/a:
W Twoim przypadku to chyba jest rocznik 2002
Skąd wiesz, przecież zdjęcia są nieczytelne :D
inq napisał/a:
z przedniej nie mogę ogarnąć, UPS?
Nie UPS tylko U, później jakaś strzałka, albo V i S. Moze jakieś nowsze oznaczenie szyb z filtrem UV?

EDIT:
Kurcze nikt nie wie co oznacza to UVS czy jakoś tak na szybach z 2001 r.? Czy te szyby różnią się odcieniem? Czy Elegance też miał fabrycznie przyciemniane szyby, tak jak Avance?