Pajero II - [2.8 TD] POD ODPALENIU NIERAZ KOPCI MOCNO NA NIEBIESKO
krzych_29 - 14-10-2010, 16:04 Temat postu: [2.8 TD] POD ODPALENIU NIERAZ KOPCI MOCNO NA NIEBIESKO witam , mam taki problem w moim 2.8TD 95 rok mniej więcej 1 na 3 odpalenia zaraz po odpaleniu kopci na niebiesko, kiedy go zgaszę i uruchomię ponownie kopcenia brak. Najczęściej występuje ten objaw na lekko nagrzanym silniku. Na zimnym chyba nigdy się to nie zdarzyło. Pompę mam nie elektroniczną - na linki. Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia, kiedy podłączę miernik do świec żarowych to na zimnym po przekręceniu w zapłon grzeją około 2 minut, jeżeli odpalę po np. 10 sekundach one i tak grzeją do tych 2 minut - czy to normalne? Bardziej zastanawia mnie to kopcenie. Silnik ogólnie pracuje ok, ma moc i przy pełnym gazie lekko tylko zakopci na czarno. A i jeżeli silnik kopci na niebiesko po odpaleniu czuć inną pracę silnika, ale jak pisałem wystarczy zgasić silnik i go ponownie uruchomić i jest cacy. Czy może wiecie w czym problem tkwi? Dziękuję z góry za pomoc. Krzysztof
[ Dodano: 20-10-2010, 20:23 ]
okazało się, że przyczyną tego kopcenia był prawdopodobnie lekki wyciek z przelewu na 3 wtryskiwaczu. Po wymianie podkładek pod listwą przelewów nie kopci, przeczyściłem też styki czujnika temperatury, jeśli chodzi o długie grzanie świec - ponoć ten typ tak ma.
|
|
|