To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Podłączenie głośników Mitsubishi Carisma

ratownik-86 - 14-10-2010, 19:05
Temat postu: Podłączenie głośników Mitsubishi Carisma
Witam wszystkich
Mam problem z podłączeniem głosników w swoim aucie. Chce zrobić wszystko według następującego planu: Fabryczne głosniki zamontowane w tylnej półce odłączyć całkowicie, podłączyć głosniki swoje - zestaw odseparowany (po midwooferze w przednich drzwiach oraz tweeterze na słupkach). O ile z wycięciem dziur w tapicerce drzwi, wygłuszeniu i zamontowaniu samych głośników na panelach mdf oraz poprowadzeniu przewodów nie powinienem mieć problemów to nie wiem jak podłączyć te kable z drugiej strony. Pojawiaja się tu 3 problemy:
1. W jaki sposób podłączyć twetery do kostki ISO? w kostce są przeciez styki na 4 pary głośników, skoro 2 wykorzystam na przednie głośniki w drzwiach to pozostałe 2 (tylne) mam podłączyć do tweeterów zamontowanych w przednich słypkach? Troche mi to nie pasuje...
2. W Carismie jest markowa kostka do radia, mam przejsciówke na ISO. Czy kable z głośników mam wpinac do taj kostki fabrycznej czy do ISO?
3. Jeżeli poprowadze swoje przewody do nowych głosników co zrobic ze starymi?
Może te pytania troche głupie są ale zupełnie się na tym nie znam, nie montowałem nigdy sam zestawu nagłośnienia dlatego proszę Was - specjalistów o pomoc

magiczny89 - 14-10-2010, 22:59

Kolego ja mam zestaw głośników i tweeterów podłączonych do zwrotnic i wzmacniacza...

ratownik-86 napisał/a:
Jeżeli poprowadze swoje przewody do nowych głosników co zrobic ze starymi?

Wszystkie kable dawałem nowe a stare zostawiłem na swoim miejscu :P

londolut - 14-10-2010, 23:23

ratownik-86 napisał/a:
W jaki sposób podłączyć twetery do kostki ISO?
Przez zwrotnicę z zestawu. Jeśli nie kupiłeś tweeterów i midów razem to zostało ci dokupienie zwrotnicy.
ratownik-86 napisał/a:
W Carismie jest markowa kostka do radia, mam przejsciówke na ISO. Czy kable z głośników mam wpinac do taj kostki fabrycznej czy do ISO?
ISO ma 4 pary przewodów. Jeśli ma być przód to odpowiedzialne za nie są dwie środkowe pary. Jeśli używasz oryginalnej instalacji to zostaje szukaj kabli w tym samym kolorze w drzwiach.
ratownik-86 napisał/a:
Jeżeli poprowadze swoje przewody do nowych głosników co zrobic ze starymi?
Odciąć od ISO i przylutować do kostki nowe przewody.
poketon - 17-11-2010, 23:55

tak jak mówią koledzy...musi być zwrotnica(pasywna bądź aktywna).wtedy fabryczne do zwrotnicy(czyli te do których małeś podłączony głośnik przedni) a z zwrotnicy to już wiadomo. A te głośniczki są tej samej marki?-chodzi mi o to czy tweetery sa tej same firmy co midbasy. Bo jeśli nie to lekka kiszka będzie z dobraniem odpowiedniej...jest jeszcze inne wyjście...można ewentualnie podłączyc to szeregowo czyli zamienić po rostu głośniki z drzwi na te nowe i od nowych pociągnąć kabelki do słupków i przed głośnikami dac filtr górnoprzepustowy bodajże.
hessboll2 - 14-03-2011, 19:12

panowie a co moze byc przyczyna tego ze po podpieciu głosnika w prawych drzwiach głosnik strzela i nie gra wiedzie o co chodzi robi pyk i nie gra napewno jest zwarcie to wiem ale czy moze to tez byc wadliwa zwrotnica w drzwiach? jest tam wogole? bo nie mam zielonego pojecia ? a boczku jeszcze nie sciagałem;/
robertdg - 14-03-2011, 21:40

Jakby bylo zwarcie, to podejrzewam, że spaliło by końcówke mocy w radiu, sprawdzałeś na innym głośniku :?:
plecho1 - 14-03-2011, 21:45

Końcówka nie musi się spalić, często wzmacniacze mają zabezpieczenia na taką ewentualność.
Jeśli masz wyjęte radyjko i potrafisz odnaleźć przewody głośnikowe to weź baterię AA najlepiej wyczerpaną i pozasilaj nią głośniki, powinny trzeszczeć przy dotykaniu. Jeśli wadliwy nie będzie się odzywał to ma zwarcie.

hessboll2 - 14-03-2011, 22:34

Ymm głosnik z przednich dzrzwi po stronie kierowcy wyjołem poniewaz napewno było zwarcie dlatego ze reszta głosnikow przy wiekszej skali "charczała" :p pytanie jest takie czy jest jakas zwrotnica w tych drzwiach podłaczałem kilka głosnikow i nic sie nie zmienia wiec napewno zwarcie ale jak najlepiej dojsc tej usterki nieobedzie sie bez zdjecia boczka? i czy jest zwrotnica moze to ona szwankuje bo tweeter w słupku tez nie działa;/
plecho1 - 14-03-2011, 22:53

Najpierw odłącz kostkę wiązki idącej z auta do drzwi, kostka jest wpięta od strony samochodu. Jeśli dalej będzie zwarcie to zwarcie jest w samochodzie, może przy radiu a jeśli zwarcia nie będzie to trzeba rozbierać drzwi. Raczej w standardowym nagłośnieniu nie ma żadnej zwrotnicy.
Yuppy - 15-03-2011, 08:04

plecho1 napisał/a:
Raczej w standardowym nagłośnieniu nie ma żadnej zwrotnicy.

W sumie to u siebie jeszcze nie sprawdzałem, ale sam jestem ciekaw. hessboll2, ile jest kabli docierających do samego głośnika? Dwa, czy cztery? Tak jak ktoś wcześniej napisał, często łączy się głośniki szeregowo, więc jeśli będą cztery, to zwrotnicy na pewno nie ma.

plecho1 - 15-03-2011, 13:16

Nie szeregowo a równolegle :)
hessboll2 - 02-06-2011, 20:23

Yuppy napisał/a:
plecho1 napisał/a:
Raczej w standardowym nagłośnieniu nie ma żadnej zwrotnicy.

W sumie to u siebie jeszcze nie sprawdzałem, ale sam jestem ciekaw. hessboll2, ile jest kabli docierających do samego głośnika? Dwa, czy cztery? Tak jak ktoś wcześniej napisał, często łączy się głośniki szeregowo, więc jeśli będą cztery, to zwrotnicy na pewno nie ma.

Kabelkow jest 2 idace do dolnego głośnika dopiero jutro zabieram sie za demontaz boczka dzrzwi i bede szukał przyczyny :mrgreen: panowie widzieliście gdzies moze fotorelacje ze zdejmowania dzrzwi w cari bo za pierwszym podejsciem po odkreceniu wszystkich srubek wyjeciu panela od sterowania szyb raczki i wszystkich mozliwych pierdol bałem sie mocniej pociagnac zeby boczek wyszedł i sie zastanawiam czy czegos nie pominołem ?? :evil:

kamir - 02-06-2011, 22:38

hessboll2, fotorelacji nie widziałem ale jak masz wszystko odkręcone to boczek trzeba do góry podciągnąć ( mocno ale z wyczuciem )
Powodzenia

bolt - 03-06-2011, 22:09

hessboll2, gdy już wszytko poodkręcasz trzeba najpierw pociągnąć boczek od dołu do siebie i jak wszystkie zatrzaski będą już luźno wtedy do góry, boczek wówczas trzyma się tylko na tej czarnej taśmie przy szybie z której trzeba go do góry wysunąć.

Koledzy a jak przeprowadzaliście nowe kable z głośników w drzwiach do wnętrza auta?
Chodzi mi szczególnie o stronę pasażera.

Brikston - 17-07-2011, 23:12

Witajcie Panie i Panowie,

Nie chce zakladac nowego tematu wiec zapytam sie tutaj...
Chodzi mi o to co trzeba po kolei zdjąć zeby wymienic tweeter/głośnik wysokotonowy w trójkątach od lusterek w Cari po lifcie i jak sie te trojkaty i same gwizdki demontuje?

Pozdrawiam