Eclipse - Techniczne - [1G 90-94] Drgania samochodu
krzypolo - 16-10-2010, 10:16 Temat postu: [1G 90-94] Drgania samochodu Drgania samochodu ?
Otóż mam taką przypadłośc ........ jadę sobie swoim codziennym odcinkiem autostrady i przy zbliżaniu się do 110 km/h samochód zaczyna wpadac w wibracje które czuje pod tyłkiem i jakby z tyłu samochodu , puszczam nogę z gazu i drgania ustają dodaje gazu wibracje wracają objawy te nasilają sie głównie rano ( mocniej na zimnym silniku na ciepłym mniej) gdy dodam gaz do dechy to jakby drgania mniejsze a przy 140km/h ustają ale w tym przypadku jak puszczę nogę z gazu to wraz ze spadkiem prędkości drgania wracają i bez gazu ...ponizej 110km/h zaczyna byc ok , kierownica w tym momencie nie bije ........................ co to moze byc ?????
zenek_bb - 16-10-2010, 12:02
jakie masz fele i opony? problemem może być bicie opony bądź przykrzywiona fela + luz w zawieszeniu np. końcówki drążków, wtedy w zależności od tego czy koła przednie ciągną czy hamują zmienia się ich ustawienie, bicie czuć mniej lub więcej, miałem tą przypadłość (luz na maglownicy fele 17 z biciem wewnętrznej strony i opony 205/40) pomogła wymiana maglownicy i prostowanie felgi
[ Dodano: 16-10-2010, 12:04 ]
podnieś przód odpal i wbij jedynkę popatrz czy ok, poszarp kołami poszukując luzów, potem z tyłu pokręć
Adaho_krak - 16-10-2010, 22:58
Ja miałem podobnie jak zapiekło mi tylny zacisk hamulcowy, regeneracja zacisku, nowe tarcze tył, nowe klocki tył i problem zniknął. Oczywiście przyczyn może być sporo, spróbuj zamienić koła tył przód i zobacz czy coś się zmieniło, może być krzywa fela, krzywa opona. Czasem również taki efekt bicia daje kończący się przegub wewnętrzny na półosi, wybity sworzeń, wybite końcówki drążka. Przyczyn może być wiele, musisz po kolei eliminować to co Ci z Zenkiem napisaliśmy.
krzypolo - 28-10-2010, 22:01
Problem rozwiazany ...... wymieniłem opony na zimowe było troche lepiej ....pojechałem na geometrie i okazało sie końcówki drążkówn i minęło ....auto płynie ......................
zenek_bb - 30-10-2010, 10:02
zenek_bb napisał/a: | + luz w zawieszeniu np. końcówki drążków |
zenek_bb napisał/a: | poszarp kołami poszukując luzów |
widzisz trzeba było poszarpać i byś znalazł 'sam' super że ustało, tak czy inaczej sprawdź te letnie koła, bo różnice w szarpaniu mogły wynikać z ustawienia koła które dawało mniej lub więcej znać że ma bicie szerokości
krzypolo - 17-12-2010, 16:47
kurde teraz pszedł przegub wenętrzny z prawej strony ten od skrzyni ...... szukam i nic .... kupiłem w intercarsie i klapa niby od tego modelu a inna liczba zebów i nie pasuje ....
|
|
|