Carisma - Techniczne - felgi stalowe czyszczenie
kami mits - 16-10-2010, 12:09 Temat postu: felgi stalowe czyszczenie Witam,
Na zimę mam komplet opon na felgach stalowych, jednak są one pordzewiałe i tutaj moje pytanie. Czy znacie jakiś produkt/farbę która zakryje tą rdze i zapobiegnie dalszej korozji.
Wczoraj wyczyściłem felgi szczotką drucianą jednak nie można tego zrobić dokładnie bo nie wszędzie szczotka dojdzie. Czy ktoś czyścił jakoś? Wiem że można je wypiaskować i poalować ale lakiernicy cenią sie dość wysoko za taką usługę.
Z góry dzięki za pomoc
Jaro1974 - 16-10-2010, 12:23
Jedną z ogólnodostępnych farb które można nakładać na rdzę jest hammerait - jest stosunkowo droga ale dobra. Tańszą propozycją może być farba na bazie bodajże chloru tylko nie pamiętam jej nazwy (chlorometal czy jakoś tam). Najlepiej popytaj w sklepie z farbami oni powinni ci coś poradzić. Ja swoje pomalowałem zwykłą farbą i jak na razie nic mi nie wychodzi. Może dlatego że tej rdzy z tamtego sezonu nie było zbyt dużo.
[ Dodano: 16-10-2010, 12:26 ]
Dodam jeszcze że kiedyś był taki środek na rdzę i zwał się cortanin. Wystarczyło trochę wyczyścić i później na to położyć farbę i było ok.
Andrew - 16-10-2010, 18:50
kami mits jeśli chcesz zrobić to porządnie, to najlepiej felgi oddać do piaskowania i wtedy rdzę wytępisz na dłużej Piaskowanie kompletu wyszło bycie ok. 100 PLN, pomalować zawsze możesz sam Farba w stylu Hammerite jest efektem na krótką metę, gdyż farba tworzy pokrywę, pod którą rdza sobie dalej wcina metal, a później farba będzie odchodzić płatami...
Jeśli nie chcesz piaskować to wyczyść tam gdzie da się dojść kami mits napisał/a: | szczotką drucianą | w mniejsze szczeliny możesz próbować papierem ściernym, możesz także skorzystać z wiertarki-są różne szczotki do czyszczenia rdzy, które może lepiej dostaną, niżeli szczotka.
Później odtłuść to, farba podkładowa, np. coś takiego jak "cynkal", potem na to farba w sprayu lub 100ml lakieru, pistolet i błysk noża
przemekx303 - 16-10-2010, 22:02
tak jak kolega wspomniał najlepiej wypiaskować , a potem proszkiem i masz jak nówki. Ale jak sam chcesz to zrobić to nie oszczędzaj na materiałach bo szkoda twojej pracy. Szczotką drucianą to można śrubkę przed odkręceniem pogłaskać. Weź szlifierkę kątową załóż na nią tarcze drucianą i do dzieła , potem środek na rdzę BRUNOX drogi ale naprawdę działa , potem podkład epoksydowy z utwardzaczem 2x i na to farba do felg. Myślę że w 100zł się zamkniesz ( pod warunkiem że masz kątówkę)
|
|
|