To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Stuknięcie przy lewoskręcie przy odrobinę wię

sullivan - 16-10-2010, 13:21
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Stuknięcie przy lewoskręcie przy odrobinę wię
Mam kłopot z denerwującym mnie stuknięciem podczas skręcania w lewo. Otóż gdy wchodzę w zakręt przy około 20 km/h wszystko jest jak należy ale gdy już wejdę w zakręt przy większej prędkości (np. na rondzie gdy trzeba szybko z niego uciec) słyszę takie jakby stuknięcie, którego odgłos ciężko mi zlokalizować. Jak byłem na przeglądzie facet mi powiedział że mam luz na lewym sworzniu i myślałem, że to od tego. Po wymianie sworznia problem nadal występuje. Dodam że przy prawoskręcie takie rzeczy się nie dzieją. Ktoś wie może w czym tkwi problem?
Saqu - 16-10-2010, 13:30

To jest coś jak by w rodzaju terkotki, że jak skręcasz to robi tryk tryk tryk? czy raczej jedno uderzenie?
sullivan - 16-10-2010, 15:15

Jedno uderzenie tylko występuje. Jakbym wjeżdżał przy większej prędkości na rondo np. i jeździł tak w kółko tego ronda to słychać tylko jedno stuknięcie i mogę tak potem cały dzień i stuknięcia nie usłysze już ponownie. Ale jak już wyprostuje i znów mam skręcić ostrzej w lewo przy większej prędkości, to znów słychać stuknięcie.

[ Dodano: 19-10-2010, 13:10 ]
Ma ktoś jakiś pomysł?

jacekm1966 - 19-10-2010, 17:40

Mam podobny problem a stuk występuje nawet podczas ruszania do przodu ma taki plastykowy odgłos, nadmienie iż pojawił się po zrobieniu sprzęgła (demontarz skrzyni) isłychać go wyraźnie z lewej strony tak jakby przed kołem.
zebu71 - 20-10-2010, 21:56

Miałem coś podobnego z prawej strony. Pojedyncze stuknięcie przy skręcie szczególnie na rondach. Okazało się że to poduszka amortyzatora na podszybiu. Po wymianie OK.
sullivan - 20-10-2010, 22:34

A orientuje się ktoś ile taka poducha może kosztować i jaką najlepiej kupić?
zebu71 - 21-10-2010, 23:05

kosztowało mnie 260PLN
MichuGdy - 22-10-2010, 02:17

To może być poduszka amortyzatora, albo łożysko. Pewnie jedno z tych dwóch.

Poducha ok 135 zł marki japanparts

poducha + łożysko 290 zł marki KYB

Ceny z serwisu aukcyjnego. Od tego samego gościa kupowałem, przesyłka była szybka, łożysko sprawuje się ok już rok czasu.

Kiedyś opisywałem w FAQ, jak wymieniać te elementy.

Czasami zachodzi potrzeba skorygowania zawieszenia - kierownica krzywa.

Jak masz czas i garaż, rozbierz i sprawdź który element jest do wymiany.

Pozdrawiam,
Michał

sullivan - 23-10-2010, 11:38

Będę musiał z tym pojechać do mechanika bo niestety nie mam garażu a ciężko mi stwierdzić, która to poducha bądź łożysko. Mam nadzieje że to poprawnie zdiagnozuje, ale niestety czas i pieniądze na to będę miał dopiero w przyszłym miesiącu więc będę musiał się jeszcze trochę pomęczyć
Saqu - 23-10-2010, 21:47

No możesz zrobić bez garażu tylko, że teraz napewno będzie zimniej ;) auto na lewarku do góry pamiętając żeby coś podstawić i nie stało tylko na lewarku i odkręcić całego amora z górnego mocowania, zobaczyć czy kielich gdzieś nie jest po obdzierany czy coś bo to też może być tak że ma luz i na kielichu gdzieś się przesuwa. Jak widzisz opcji też jest trochę ..
sullivan - 26-10-2010, 20:18

Więc po prostu pojadę do mechanika i sprawdzę to, nie mam poki co czasu ani możliwości żeby samemu kombinować tym bardziej że jestem newbie jeśli chodzi o samochody i od razu za takie rzeczy samemu nie będę się zabierał :)