To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - Poduszka silnika

Rudolfinio - 16-10-2010, 20:02
Temat postu: Poduszka silnika
witam mam pewnien problem otoz silnik mi drzy.ma takjakby mial luzy na poduszce prawej [patrzac jak siedzi sie za kierownica] nie moge nigdzie znalezc jej na allegro i wogle moze ktos da mi namiary na taka poduszke dzieki za pomoc pozdrawiam . aha silnik drzy jak jest zimny jak sie nagrzeje juz duzo lepiej jest a przytym jest zimny jakos glosny a cieply chodzi idealnie
Hugo - 16-10-2010, 20:57

Rudolfinio regulacja luzów zaworowych powinna wyeliminować problem głośnej pracy silnika i być może dziwnych drgań.
QwiateQ - 09-01-2011, 20:16

Rudolfinio napisał/a:
zimny jakos glosny
Rudolfinio napisał/a:
jakby mial luzy na poduszce prawej
dynamika poduszki zależy dokładnie od gumy która jest użyta, jeśli naderwałeś tę gumę, np. dosyć sporo skakałeś Coltem cała dynamika poszła w ... no :)

Na podusze o ile to ta o której mówisz jest taka mała masa pod dokładnie określonym kątem i z dokładnie określoną wagą. Jest to dynamiczny tłumik drgań (Po angielsku lepiej bym opisał). Ma ona za zadanie tłumić drgania teoretycznie do 0, a praktycznie jest tyle zmiennych które wpływają na drgania że dobrze jest jak cokolwiek tłumi. Do puenty, jeśli naderwałeś poduszkę, zmieniłeś układ drgań i ta mała masa nie pomaga już tak tłumić jak kiedyś, duża guma/poduszka z kolei nie tłumi tak dokładnie i dlatego bardziej odczuwasz drgania. Z wiekiem zmienia się struktura gumy, a co za tym idzie, jej zakres tłumienia, ale to raczej nie kłopot, guma sama w sobie ma bardzo duże spektrum, dużo gorzej z uszkodzeniami mechanicznymi. Projektowanie takie układu to dopiero wyzwanie.
Z ciekawostek, drgania potrafią wywołać wiele emocji od senności po strach i biegunkę, :D . W samym modelowaniu MES jest chyba (nie chcę skłamać) 6-7 modeli obliczeniowych gumy.

Silnik jak napisał Hugo, to inna para kaloszy, której należy poświęcić sporo uwagi.

Rudolfinio napisał/a:
moze ktos da mi namiary na taka poduszke

Posiadam taką sztukę ze starego silnika jeśli nadal poszukujesz, oddam za symbolikę na Owsiaka. :)