Pajero II - Poduszka Powietrzna Air Bag
gołąb - 17-10-2010, 16:37 Temat postu: Poduszka Powietrzna Air Bag Odłączyłem ostatnio poduszkę powietrzną kierowcy w celu ustawienia kierownicy i po ponownym zamontowaniu świeci się kontrolka poduszki. Czy ktoś wie jak zresetować poduszkę? Wiem, że np w civicu kiedyś mojej żonki wyciągnąłem bezpiecznik od poduchy i też później się paliła kontrolka-wtedy już nie pamiętam co się wtedy robiło, ale pomógł taki reset.
Czy w pajero potrzeba podłączyć się pod komputer, aby to usunąć...
jabol66 - 20-10-2010, 20:37
reset komputera
odłącz kleme aku
pedał hamulca 5 razy wciśnij następnie wciśnij i przytrzymaj z 5 sekund później podłącz kleme.
Pomaga to w przypadku błędów z silnika może do poduszki też pomoże, daj znać czy pomaga.
gołąb - 20-10-2010, 21:15
poważnie, czy jaja sobie robisz? naprawdę coś daje wciskanie hamulca bez podłączonego aku...? Oczywiście sprawdzę, tylko we Wrocku jestem i dopiero w przyszłym tyg. ląduje na bazie
jabol66 - 20-10-2010, 21:55
pisałem całkiem poważnie w niektórych autach pomaga (jeżeli chodzi o błędy z silnika to w większości) co do poduiszki nigdy nie sprawdzałem jeszcze
gołąb - 22-01-2011, 10:25
Byłem dziś u kolegi na warsztacie niestety swoim komputerem nie wychwytywał żadnych błędów...może zbyt prosty...czy ma ktoś jeszcze jakieś pomysły
lukas 78 - 22-01-2011, 12:20
operacje z poduszkami tylko na odpiętym aku
niech postoi noc bez klemy
w większości aut układ ma samodiagnozę i sam się resetuje
moze coś przerwałeś, wrażliwe szczególnie są taśmy od airbag
gołąb - 22-01-2011, 16:15
myślę że nic nie przerwałem...operacja była przeprowadzona b. delikatnie. Ładowałem ostatnio aku,a w związku z tym że pajero używam tylko do zabawy więc stał z tydzień bez aku...i nic...
lukas 78 - 22-01-2011, 17:15
zapytaj się tego kolesia on miał taki problem jak ty moze jakoś poradził
http://forum4x4.pl/viewto...89&hilit=airbag
karlos77 - 22-01-2011, 21:28
mam podobny problem z poduszką. kupiłem niedawno miśka i kontrolka poduszki się świeci. facet powiedział że stał przez miesiąc bez aku i jak włożył to się zaświeciła. może już wiecie jak to zresetować, a może sterownik walnięty ?
rico.1 - 25-01-2011, 23:46
karlos77 napisał/a: | facet powiedział że | a prawda bywa różna
Jak SRS zapisał błąd to sam się nie skasuje (za wyjątkiem kilku drobnych błędów), tu niestety trzeba podpiąć Miśka pod dobry kabelek i zczytać co tam siedzi - przynajmniej przyspieszy to poszukiwania
A jak wyskoczą za duże koszty naprawy to olać temat, bo i tak mija już termin ważności poduszki/-ek, więc po co utrzymywać takie niewypały
gołąb - 26-01-2011, 08:01
rico.1 napisał/a: | bo i tak mija już termin ważności poduszki/-ek, więc po co utrzymywać takie niewypały | właśnie o tym myślałem...
rico.1 napisał/a: | tu niestety trzeba podpiąć Miśka pod dobry kabelek | co to znaczy dobry kabelek
karlos77 - 26-01-2011, 09:04
rico.1 napisał/a: | karlos77 napisał/a: | facet powiedział że | a prawda bywa różna
Jak SRS zapisał błąd to sam się nie skasuje (za wyjątkiem kilku drobnych błędów), tu niestety trzeba podpiąć Miśka pod dobry kabelek i zczytać co tam siedzi - przynajmniej przyspieszy to poszukiwania
A jak wyskoczą za duże koszty naprawy to olać temat, bo i tak mija już termin ważności poduszki/-ek, więc po co utrzymywać takie niewypały |
Serdeczne dzięki też tak myślałem żeby wyjąć żarówki z deski i olać temat ale myślałem że może jest jakiś prosty sposób na kasowanie błędu.
rico.1 - 26-01-2011, 09:34
gołąb napisał/a: | co to znaczy dobry kabelek |
diagnostyczny - już to robiłeś u kolegi, ale spróbuj jeszcze jakimś innym programem, bo sporo z nich jest niedokładnych
gołąb - 26-01-2011, 16:42
właśnie ten taki był....komputer nie widział żadnych błędów, a lampka jak świeciła tak świeci
|
|
|