To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CAxA] Wycieraczka tylna i skrzynia biegów

PeterM5 - 19-10-2010, 23:10
Temat postu: [CAxA] Wycieraczka tylna i skrzynia biegów
Hej !
Poprawiam kilka rzeczy w samochodzie i mam pytanie co do wycieraczki - nie wiem czemu ale spada ona z klapy jak ją włączam i chodzi jak chce, bez żadnych granic. Z tego co widziałem to chyba odpowiednio przylega do szyby, to znaczy odpowiednio mocno, ale jednak spada i wisi więc jej nie używam póki co.
Druga sprawa to skrzynia biegów. Wsteczny mi haczy, również czwórka i trójka jak się szybciej wrzuca to wydają taki charakterystyczny odgłos tarcia i wchodzą z lekkim oporem. Czy wiecie może co się mogło w skrzyni wyrobić lub rozwalić, czy może wystarczy wymienić olej lub jest to naturalne bo auto przecież 17 lat już ma :)
Proszę o pomoc i dzięki wielkie z góry ! POZDRO

mario mario - 24-10-2010, 08:51

Wieloklin na którym ramię wycieraczki jest osadzone wyciął się wskutek luźnego przykręcenia, lub sprawdź mechanizm ten przy silniczku, mogło jakieś ramię się wyrobić. Najlepiej odkręć ramię wycieraczki i sprawdź wieloklin, jak nie to przytrzymaj palcami wystający wałeczek z tym wieloklinem i będziesz wiedział czy coś przeskakuje w mechanizmie czy nie. Sposób demontażu powinien być w manualu.
PeterM5 - 28-10-2010, 15:25

Dzięki wielkie za odpowiedź. A przyczyną był jak pisałeś wieloklin właśnie, który się wytarł. Wszystko już gra. Dzięki !