To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Skrzypi na hopkach???

roberto79 - 20-10-2010, 10:50
Temat postu: Skrzypi na hopkach???
Od jakiegoś czasu gdy przejeżdżam prze tzw."hopki" to przód dziwnie skrzypi ...tył nie.Gdy jadąc z góry hamuje, to tez słychać dziwne skrzypienie gdy ciężar tyłu samochodu leci na przód.Czy to mogą być zużyte amortyzatory ?
robertdg - 20-10-2010, 10:59

roberto79, to mogą byc tulejki gumowe drązka stabilizatora
Anonymous - 20-10-2010, 11:06

Kolego amortyzatory nie koniecznie-raczej mogą to być wybite gumy na których opierają się amorki(mocno wybite dają taki skrzypiący hałas)
roberto79 - 20-10-2010, 11:50

A jaka jest cena takich gum i ewentualna ich wymiana?Czy prócz tego może posypać się inna część jeśli się nie wymieni?
maxblink - 20-10-2010, 12:09
Temat postu: Re: Skrzypi na hopkach???
roberto79 napisał/a:
Od jakiegoś czasu gdy przejeżdżam prze tzw."hopki" to przód dziwnie skrzypi ...tył nie.Gdy jadąc z góry hamuje, to tez słychać dziwne skrzypienie gdy ciężar tyłu samochodu leci na przód.Czy to mogą być zużyte amortyzatory ?

Ja Ci powiem tak, żaden ze mnie mechanik ale ostatnio też mi coś, szczególnie jadąc po progach zwalniających / dziurach zaczęło wydawać dziwne odgłosy - byłem u mechanika i powiedział że tuleje na drążku stabilizatora są do wymiany [za 2 szt. w IC zapłaciłem niecałe 26 zł]. A co do gum nad armorkami, bo ja jako laik o tym do mechanika mówiłem - stwierdził ze to byłby całkiem inny dźwięk [głuchy, pusty]

robertdg - 20-10-2010, 12:35

jeżeli chodzi o tulejki gumowe stabilizatora przedniego, to w okolicach 30zł za sztuke oryginał.
lppbgn - 20-10-2010, 14:22

Obsady poprzecznego drążka stabilizatora, na 100 % Kup oryginalne, kosztują po około 12 zł za sztukę, wymiana koszmarna, w serwisie proponują to za cenę 180 zł tłumacząc, że trzeba opuścić całą belkę. Ja wymieniałem sam, jest to opisane tu

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=24802

Powodzenia :)

[ Dodano: 20-10-2010, 14:28 ]
Dodam jeszcze, że te gumy na stabilizatorze przednim zaczną skrzypieć na mrozie, to akurat chyba normalne, a temperatury ostatnio są niskie. W ubiegłą zimę wyjeżdżając z ogrzewanego garażu nie skrzypiały obsady, ale już po kilku godzinach to skrzypienie było przy każdym progu zwalniającym

rysiul - 27-10-2010, 21:19

Czy istnieje jakiś sposób na uciszenie piszczących gum przedniego stabilizatora (poza wymianą)?
Arnold - 27-10-2010, 21:27

Witaj.
Znam takich co stosowali takie "półśrodki" wsztrzykując lub traktowali je smarem silikonowym w sprayu.
Efekt raczej ubogi i krótkotrwały.