To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA5A 1.8] Check Engine

rafalelo - 24-10-2010, 10:32
Temat postu: [CA5A 1.8] Check Engine
Witam, Mam Problem znów z moim colcikiem... Wczoraj wieczorem próbwałem go odpalić i z niewiadomych przyczyn nie chciał, rozrusznik kręcił, ale nie odpalał, po kilku próbach w końcu odpalił, ale po kilku sekundach zapala się kontrolka check engine i silnik gaśnie. podejmowałem kilka prób, jak odpalał to próbowałem go dać na wyzsze obroty, lecz znów zapalała się kontrolka CE i silnik gaśnie. Koledzy pomóżcie :(
ozzy89 - 24-10-2010, 10:37

Na początku spróbuj wymrugać sobie kody błędów ;-) zajrzyj tutaj
rafalelo - 24-10-2010, 12:06

sprawdziłem błedy na ECU, mam dwa :/ pierwszy z nich to błąd numer 12, czyli jakiś problem z przepływomierzem a drugi błąd nr 23 czyli czujnik TDC 1 cylindra. Jak mogę sobie poradzić z tymi problemami? :( Mam już dość zostawiać autka u mechanika bo łączne naprawy wyniosły mnie grube kilka tysięcy....
ozzy89 - 24-10-2010, 12:50

co do błędu przepływomierza, to może po prostu padł i czas wymienić na nowy :wink:
ten drugi to chyba czujnik położenia wałka rozrządu. Nie wiem jak to jest dokładnie w tym silniku. Może ktoś bardziej obeznany w tej jednostce się wypowie ;-) Jednak na początek radziłbym spróbować skasować błędy, tzn. odłącz akumulator na 10 min. Potem odpal silnik, jeśli się uda, to niech chodzi do załączenia się wentylatora. Polecam też zmianę mechanika :roll:

pyjte - 24-10-2010, 12:56

Jak ci padła przypływka to ją poprostu odepnij przed odpaleniem. Auto powinno odpalić, trzymać wysokie obroty i palić tone paliwa ale działać. Wtedy wiesz że 100% masz do wymiany przepływkę :)
rafalelo - 01-11-2010, 12:05

a więc zrobiłem tak jak zalecałeś... odłączyłem aku na 10 min i próbowałem odpalić, bez skutku. Dziwne, bo wygląda jak by akumulator byłby rozładowany, więc próbowałem odpalić na podpiętych kablach i to samo... ledwo co kręcił ale zapłonu nie ma. Sprawdziłem ponownie błędy i pozostał tylko a może aż jeden, błąd 23. Co mam zrobić w takiej sytuacji? Proszę o jakąś pomoc.
robertdg - 01-11-2010, 12:19

rafalelo, TDC sensor jest umieszczony w czymś ala plomba po aparacie zapłonowym (dla silnika DOHC), trzeba wymienić i powinno odpalać. Opis diagnozy w manualu, plik 13.pdf strona 157
rafalelo - 01-11-2010, 14:01

zabieram się do studiowania manuala i postaram się naprawić problem, dzięki robertdg :)