To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - PAJERO II 3.0V6 Problem w włączeniem blokady tylnego mostu

daniel - 24-10-2010, 21:15
Temat postu: PAJERO II 3.0V6 Problem w włączeniem blokady tylnego mostu
Witam, od niedawna jestem posiadaczem Pajero 3.0 V6 z automatyczną skrzynią SS. Mam problem z włączaniem blokady tylnego mostu, słychać tylko takie "wiercenie" prace jakiegoś silniczka z okolic tylnego bocznego plastiku za kierowcą. Jak sie zabrać do naprawy blokady, czytałem o jakiś czujnikach na innych postach ale gdzie one są? Blokada jest włączana hydraulicznie? co może być przyczyną niedziałającej blokady i ewentualnie na jakie wydatki powinienem sie przygotować?
Pozdrawiam
Daniel

hajmanek - 24-10-2010, 22:18

Jesli slychac to wiercenie to znaczy ze sie zalacza. A skad jestes pewien ze sie nie zalaczyla?
daniel - 25-10-2010, 06:49

Owe wiercenie nie przestaje do póki nie wyłączne go guzikiem, poza tym nie zapala się kontrolka od blokady, cały czas mruga no i już raz leciałem po ciągnik jak zawisło mi koło w powietrzu i nie dałem rady wyjechać.
rico.1 - 25-10-2010, 09:22

więc pompka blokady działa, ale po kilku sekundach powinna umilknąć,
może masz gdzieś nieszczelność na jej przewodach ciśnieniowych (pod podłogą do mostu)

zbyszekm2 - 25-10-2010, 09:35

rico.1 napisał/a:
więc pompka blokady działa, ale po kilku sekundach powinna umilknąć,
może masz gdzieś nieszczelność na jej przewodach ciśnieniowych (pod podłogą do mostu)

Prawdopodobnie jest nieszczelność, na przewodzie albo na poduszce wewnątrz mostu która zapina blokadę.

daniel - 25-10-2010, 18:03

dzięki, faktycznie jakis wężyk mi wisi zaraz przy podłodze, co prawda nie wiem jeszcze gdzie go podpiąć ale myślę ze jak oczyszczę błoto to znajdę... powiedźcie mi jeszcze czy to jest włączane hydraulicznie czy pneumatycznie, należy gdzieś jakiegoś płynu wlać?
rico.1 - 25-10-2010, 18:59

pneumatycznie, żadnych płynów
5eba - 12-12-2010, 21:36

Jest jakas blokada ktora uniemozliwi wlaczenie blokady mostu?? Przestala dzialac mi kontrolka blokady reduktora i nie dziala mi teraz blokada mostu - zbieg okloicznosci czy tak jest?? Cos mi sie kojazy ,ze blokade szlo wlaczyc przed tem tylko na zblokowanym reduktorze czyli mogloby byc jakies powiazanie czujnika blokady reduktora. Potwierdzi to ktos??
zbyszekm2 - 12-12-2010, 21:39

5eba napisał/a:
Jest jakas blokada ktora uniemozliwi wlaczenie blokady mostu?? Przestala dzialac mi kontrolka blokady reduktora i nie dziala mi teraz blokada mostu - zbieg okloicznosci czy tak jest?? Cos mi sie kojazy ,ze blokade szlo wlaczyc przed tem tylko na zblokowanym reduktorze czyli mogloby byc jakies powiazanie czujnika blokady reduktora. Potwierdzi to ktos??

Blokadę można włączyć tylko na pozycji 4HLc lub na 4HLL. załącza ja kompresor. Musisz sprawdzić czy w=faktycznie nie włącza się, czy może przepaliła się żarówka. Może wężyk się przetarł, który idzie od kompresora do mostu, ew. sprawdź wtyczkę na tylnym moście od czujnika zapięcia tylnego mostu.

5eba - 12-12-2010, 21:56

zbyszekm2 napisał/a:

Blokadę można włączyć tylko na pozycji 4HLc lub na 4HLL

Czyli cos musi "widziec" ,ze jest 4HLc lub 4HLL a skoro padl mi czujnik pokazujacy to na desce to moze przez to mi blokady nie wlaczac,prawda?? Nie wlacza sie kompresor wogole.

rico.1 - 12-12-2010, 21:57

Z tego co pamiętam walczyłeś ostatnio z łańcuchem, więc skup się najpierw na kontrolce blokady reduktora (centralnej), bo bez niej tyłu nie włączysz.
Może nie zapięta wtyczka do czujnika blokady centralnej (na reduktorze), albo urwany kabelek po skracaniu łańcucha? :biggrin:

zbyszekm2 - 12-12-2010, 22:56

5eba napisał/a:
zbyszekm2 napisał/a:

Blokadę można włączyć tylko na pozycji 4HLc lub na 4HLL

Czyli cos musi "widziec" ,ze jest 4HLc lub 4HLL a skoro padl mi czujnik pokazujacy to na desce to moze przez to mi blokady nie wlaczac,prawda?? Nie wlacza sie kompresor wogole.

Sprawdź w pierwszej kolejności kostki 5ciu czujnikowy na reduktorze a jeśli nie zadziała to sprawdź czujniki.

5eba - 12-12-2010, 22:58

No wlasnie jutro jade walczyc z czujnikami (kontrolka blokady reduktora mruga ale nie przechodzi w swiecenie mimo,ze blokada sie zalacza) ale ciekawosc mnie zjada czy to wlasnie przez nie blokada sie nie wlacza - czego bylem/jestem pewny na 90% :) no i to mi potwierdziliscie. Dzieki :)

[ Dodano: 16-12-2010, 22:18 ]
Okazalo sie ,ze byl blad popelniony przy skladaniu reduktora - walek wodzika 2h/4h byl obrucony o 180 stopni i wyzlobienia pod czujniki byly "na dole" walka . Teraz wszystko dziala jak nalezy.

Janek__22 - 21-12-2010, 22:51

Gdzie dokładnie znajduje się pompka do blokady ?
rico.1 - 21-12-2010, 23:08

Janek__22 napisał/a:
Gdzie dokładnie znajduje się pompka do blokady ?

pod tylnym fotelem masz dwie "magiczne" klapki :mrgreen: , jak otworzysz prawą to z boku po prawej siedzi pompka... :biggrin: