Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Wskaźnik temperatury silnika
MichuGdy - 27-10-2010, 14:33 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Wskaźnik temperatury silnika Witajcie,
Dzisiaj zaobserwowałem dziwne zachowanie się wskaźnika temperatury silnika. Podczas jazdy potrafi spaść do zera pomimo, że silnik jest rozgrzany. W pewnym momencie nagle potrafi podnieść się do prawidłowego poziomu (troszkę przez połową zakresu).
Co to może być ?
Pozdrawiam,
Michał
robertdg - 27-10-2010, 15:30
Brak kontaktu na czujniku temperatury, wadliwy czujnik temperatury, wadliwy zegar wskazujący
MichuGdy - 27-10-2010, 17:01
A gdzie ten czujnik jest zlokalizowany ?
To jest czujnik temp. wody ?
Pozdr.
robertdg - 27-10-2010, 19:31
Zajrzyj do Manuala Suplement C plik 13.pdf strona 97-98 (czujnik dwupinowy) jest napisane jak go nawet sprawdzić
MichuGdy - 28-10-2010, 04:15
Dziękuję Robercie
Jest tam napisane wytłuszczonym drukiem, aby nie dotykać żywicznej sekcji konektora o co chodzi ?
Pozdr
robertdg - 28-10-2010, 09:55
Paluch jest tłusty i slad po nim zostawiony może wprowadzać w błąd system pomiarowy, gdyż ten czujnik to zwykły termistor, przeciętna cena w sklepie za taki czujniczek to 23zł
P.S. Sprawdź podstawową rzecz, czy jak wypniesz konektor przy nagrzanym silniku, to czy wskazówka opadnie
MichuGdy - 30-10-2010, 21:15
Rozpoznałem źródło problemu. Podobnie jak to ma miejsce w przypadku krancówek i ich zielonego nalotu. Tutaj to zjawisko również występuje.
Na konektorze który wetknięty jest w czujnik gromadzi się nalot przez co przewdzenie momentami zanikało.
Problem rozwiązałem ucinając oryginalny konektor. W jego miejsce zastosowałem zwyczajny konektor:
Na wszystko nałożyłem koszulkę termokurczliwą i gra gitara
Pozdrawiam,
Michał
|
|
|