Pajero III - [3.2 DID] Pajero 3,2 DiD problem z narastającymi obrotami
Abarth - 27-10-2010, 19:41 Temat postu: [3.2 DID] Pajero 3,2 DiD problem z narastającymi obrotami Witam Serdecznie,
Panowie jestem tu nowy i szukam pomocy Posiadam Pajero z 2002r motor 3,2 DiD wersja long problem z moim miśkiem to rosnące obroty silnika po odpaleniu
Auto trzyma 1300 obr natomiast jak wcisnę nawet delikatnie pedał gazu od razu wskakuje na 3tys obr i albo je trzyma i nie spadają albo spadają do 1300obr... zdarza się również że bez mojej ingerencji tj dodawanie gazu obroty same zaczynają rosnąć i nie spadają...
Mechanik doradził mi że to zawór EGR wymieniłem go na używkę wcześniej czyszcząc zarówno stary jak i ten nowy jednakże po założeniu ani jeden nie rozwiązał problemu ponadto próbowałem również przekładać tą blaszkę (metalową uszczelkę od egr'u), odpinać czyścić kostkę i dalej to samo
Czy ktoś mógłby mi pomóc gdzie mogę szukać jeszcze przyczyny takiego zachowania
Z góry bardzo dziękuje
bkoch - 28-10-2010, 13:36
Witam wszystkich moim zdaniem objawy wskazują na zabrudzony potencjometr pedału gazu .
Abarth - 04-11-2010, 21:45
]a czy mógłby ktoś mi podpowiedzieć jak sprawdzić potencjometr pedału gazu ewentualnie jeszcze elektrozawór który może być za te objawy odpowiedzialny
Jakieś wskazówki instrukcje mile widziane ewentualnie foto
Nikt nie pomoże??
zbyszekm2 - 04-11-2010, 22:31
niestety trudno będzie ci zmierzyć potencjometr. Prawdopodobnie musisz podpiąć drugi aby to wykluczyć..
Zobacz jak działa na luzie silnik po włączeniu klimy i wyłączeniu?
Abarth - 07-11-2010, 10:49
zbyszekm2 napisał/a: | niestety trudno będzie ci zmierzyć potencjometr. Prawdopodobnie musisz podpiąć drugi aby to wykluczyć..
Zobacz jak działa na luzie silnik po włączeniu klimy i wyłączeniu? |
Dziękuje za odzew już traciłem nadzieje
czy potencjometr to element oznaczony nr 1 ??
jaka jest zależność klimy do tych objawów??
kolejne moje pytanie : czy da się sprawdzić elektrozawór bo też wymienialiście go jako prawdopodobną przyczynę i jak on wygląda mile widziane foto
Przepraszam że tak marudzę ale sam chciałbym do tego dojść co jest nie tak wcześniej nie miałem problemów z miśkiem ale z tymi obrotami nie poradził sobie serwis w katowicach (kompetencje mechaników pozostawiały wiele do życzenia z racji tego że pracuje w branży posunę się o takie stwierdzenie) bo też czyścili egr jakiś rok temu niestety nic to nie zmieniło auto jeździło i samo się jakoś naprawiło niestety jakiś czas stało po stłuczce i problem powrócił a że jak pisałem wcześniej wymieniłem egr i dalej mam te same objawy więc przyczyną może być coś innego być może właśnie potencjometr bądź elektrozawór
Bartek5 - 07-11-2010, 13:24
Abarth napisał/a: | jaka jest zależność klimy do tych objawów??
|
Taka, że jak włączysz klimę to obroty powinny lekko wzrosnąć a jak wyłączysz to powinny spaść.
pozdrawiam
Abarth - 07-11-2010, 17:07
Bartek5 napisał/a: | Abarth napisał/a: | jaka jest zależność klimy do tych objawów??
|
Taka, że jak włączysz klimę to obroty powinny lekko wzrosnąć a jak wyłączysz to powinny spaść.
pozdrawiam |
Nic się nie dzieje po włączeniu klimy
ponadto odkręciłem dziś przepustnicę przed nią jest zwężka aluminiowa w której jest wkręcony jakiś czujnik sprawdziłem wtyczkę okazało się że kable są poprzecierane zaizolowałem je,przeczyściłem styki, następnie wyciągnąłem przepustnicę wraz z elektrozaworem również sprawdzałem wtyczkę oraz przeczyszczałem styki teraz pytanie gdy silnik jest zgaszony przepustnica powinna być zamknięta?? a gdy chcemy odpalić powinna się maksymalnie otworzyć??
odkręciłem tą pokrywkę od elektrozaworu wygląda okey,
po złożeniu i odpaleniu normalnie pracował przez chwilę na 900obr jednakże jak dodałem delikatnie gazu od razu obroty zaczęły rosnąć ręce odapają
|
|
|