[92-96]Galant E5xA - [E57A 2.0D] Kontrolka świec żarowych
weksel - 06-11-2010, 22:20 Temat postu: [E57A 2.0D] Kontrolka świec żarowych Witam!
Kupiłem samochód dwa tygodnie temu i nie świeci mi się kontrolka od świec żarowych:(
Świece na pewno grzeją, a samochód odpalam po 'pyknięciu' pod maską, tak mi powiedział poprzedni właściciel:D Po za tym od kilku dni palą mi się tylko dwie kontrolki (od oleju i hamulca), mowa oczywiście o tych przy zapalaniu. Myślę że jakiś kabel się przerwał, ale ta od świec żarowych wogle nigdy się nie paliła;/ Oczywiście żarówki sprawne:)
Jeżeli macie jakieś pomyśły to z chęcią posłucham.
Pozdrawiam
[ Dodano: 05-12-2010, 00:28 ]
Przypomniało mi się że kontrolki przestały się świecić kiedy padł alternator, teraz świeci się tylko od ciśnienia oleju;/ dodam że oddałem samochód do elektryka, zrobił alternator i kontrolki dalej się nie palą, czy ktoś może wie w czym tkwi problem?? proszę o pomoc...
mitsu_pl - 07-12-2010, 22:56
wyciągnij zegary i sprawdź czy się nie poprzepalały...
Andrew - 08-12-2010, 07:53
weksel napisał/a: | Przypomniało mi się że kontrolki przestały się świecić kiedy padł alternator, teraz świeci się tylko od ciśnienia oleju;/ dodam że oddałem samochód do elektryka, zrobił alternator i kontrolki dalej się nie palą, czy ktoś może wie w czym tkwi problem?? proszę o pomoc... | Jak padł Ci w alternatorze regulator napięcia, to mogło popalić żarówki.
Wszyc - 08-12-2010, 13:35
hehe nie ma kontrolki świec żarowych jak nie wierzysz mogę Ci pokazać moje zegary rozebrane jak masz kontrolkę informującą o wodzie w filtrze paliwa (ta obok ABS) to się jej dobrze przypatrz jak przekręcasz kluczyk na on tak jak by mocniej się zapala wtedy świece żarowe grzeją i gdy znów mrugnie i lekko przygaśnie to przestają ciężko wytłumaczyć idź sobie przetestuj masz wszystko sprawne nie bój się
Co do alternatora to bym szukał innej przyczyny bo jak alternator nie działa to masz choinkę na desce być może poszły z dymem kiedy alternator padł czyli tak jak andrew84 mówi
Owczar - 08-12-2010, 19:41
mitsu_pl napisał/a: | wyciągnij zegary i sprawdź czy się nie poprzepalały... |
andrew84 napisał/a: | to mogło popalić żarówki. |
Panowie, czytajcie uważniej
weksel napisał/a: | Oczywiście żarówki sprawne:) |
weksel - 13-01-2011, 17:36
Właśnie o to chodzi że alternator działa, tylko po tej naprawie kontrolki już się nie świecą,
i teraz jest takie moje pytanie: Czy przy włączeniu zapłonu wykonuje się test wszystkich systemów za które odpowiadają żarówki (np. wody w filtrze) Czy po przekręceniu stacyjki jest sprawdzenie i one gasną?? Wydaje mi się że te kontrolki działają tylko nie wykonuje się ich test po przekręceniu stacyjki, ostatnio na zakręcie jak miałem mało oleju to zapaliła mi się na chwile ta żółta kontrolka od niskiego poziomu.
Pozdrawiam
|
|
|