Carisma - Techniczne - Problem z automatem szarpie
jwin5 - 07-11-2010, 14:42 Temat postu: Problem z automatem szarpie Witam.
Od pierwszych wilgotnych dni zaczely sie problemy ze skrzynia automatyczna silnik 1,6.
Objawy:
Przy przelaczeniu na R mocne szarpniecie
Na D takie samo szarpniecie i mruga N tryb awaryjny
Podlaczali do kompa i wyszedl blad 54 elc relsy.
Nie moga okreslic jaki to blad i go wykasowac.
Wczesniej byly juz takie przypadki ale pomagalo odlaczenie akumulatora i bylo ok
Moze mial juz ktos taki problem?
robertdg - 07-11-2010, 17:14
jwin5 napisał/a: | wyszedl blad 54 elc relsy. | Control relay system
jwin5 - 07-11-2010, 18:07
Jesli mozna to cos wiecej.
Co z tym zrobic i gdzie ugrysc.
pawelsonx - 07-11-2010, 18:11
w manuale jest rozpisane
jwin5 - 07-11-2010, 18:33
Sory nie moge znalesc.
Mozesz mi link podeslac.
robertdg - 07-11-2010, 19:29
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3448
Moomin - 07-11-2010, 22:55
Ja się podepnę bo też mam kłopoty od jakiegoś czasu - skrzynia się co jakiś czas ślizga przy przełączaniu z 1 na 2. Miałem już jechać do warsztatu ASB, ale pomyślałem najpierw odłączę akumulator i zresetuje kompy. Problem zniknął, skrzynia ładnie chodziła przez pierwsze 150km (jazda po mieście wyłącznie więc częste zmiany biegów), ale po 150km jak nałapał już jakichś ustawień problem zaczął powracać. Najpierw minimalnie, a teraz przy 200km już jest jak wcześniej. CE ani kontrolka N żadnych błędów nie wymigują. Czy dobrze kombinuję, że to niekoniecznie sama skrzynia może nawalać skoro reset pomaga na jakiś czas? Czy nie ma zmiłuj się i jechać od razu do warsztatu od automatów?
robertdg - 08-11-2010, 08:06
Moomin, może samo ECU sterujące szwankuje
Moomin - 08-11-2010, 15:01
robertdg napisał/a: | Moomin, może samo ECU sterujące szwankuje |
No właśnie chciałbym to ustalić bo nie wiem czy auto zostawiać u elektronika czy w warsztacie ASB, a na miejscu nie mam ani jednego, ani drugiego. Paskudne jest GDI pod względem diagnozy, ciężko cokolwiek ustalić, ludzi ze sprzętem i wiedzą jak na lekarstwo. Mimo, że auto daje wiele radości z jazdy to drugi raz bym nie kupił - ciągać się po warsztatach odległych o 150km to średnia przyjemność.
pawelsonx - 08-11-2010, 15:57
Moomin napisał/a: | Paskudne jest GDI pod względem diagnozy, ciężko cokolwiek ustalić, ludzi ze sprzętem i wiedzą jak na lekarstwo. |
Jaki sprzęt kabel vag kkl za 40zł i program za pare euro. Poza tym w twoim roczniku działa metoda na spinacz .
Dziwne jest to że technologia się rozwija a polski mechanik nie no teraz musi bo vag wprowadził silniki fsi tsi itp.
Moomin - 08-11-2010, 19:57
pawelsonx napisał/a: | Moomin napisał/a: | Paskudne jest GDI pod względem diagnozy, ciężko cokolwiek ustalić, ludzi ze sprzętem i wiedzą jak na lekarstwo. |
Jaki sprzęt kabel vag kkl za 40zł i program za pare euro. Poza tym w twoim roczniku działa metoda na spinacz .
Dziwne jest to że technologia się rozwija a polski mechanik nie no teraz musi bo vag wprowadził silniki fsi tsi itp. |
Ok, ale po pierwsze trzeba umieć z tych wyników wyciągnąć jakieś wnioski, po drugie nie każdy ma chęci i czas samemu coś rzeźbić. Ja na przykład wolałbym auto oddać do warsztatu, dostać diagnozę i wiedzieć co naprawiać, a o to ciężko przy GDI.
|
|
|