To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Manszeta + obejma

Anonymous - 07-11-2010, 19:13
Temat postu: Manszeta + obejma
Witam

Ostatnio zdecydowałem się na wymiane manszety lewej półosi. Kupiłem osłone z obejmą i smarem. Po demontażu koła i manszety podjąłem się założenia nowej osłony. I tutaj zostałem niemiło zaskoczony. Na starej, jeszcze oryginalnej osłonie, było 5 lub 6 bałwanków. Nowa niestety tylko 4. Była krótsza o ok. 8 cm. Ale postanowiłem założyć. Niby wszystko pasuje. Czy dobrze zrobiłem zakładając krótszą osłone ?

Druga sprawa. To obejma do manszety. Stara osłona miała taką obejme :

Niestety, nowa obejma w ogóle nie trzymała osłony. Musiałem poradzić sobie trytką. Gdzie kupić taką osłone jak na zdjęciu ale ciut dłużsżą ? Ponieważ ta nowa osłona jest grubza od poprzedniczki i nie da się jej powtórnie wykorzystać.
Szukałem w sklepie ale nie mogą dosztukować takiej obejmy z innego zestawu naprawczego.

Dzięki

robertdg - 07-11-2010, 19:36

Cichanos napisał/a:
Po demontażu koła i manszety podjąłem się założenia nowej osłony. I tutaj zostałem niemiło zaskoczony. Na starej, jeszcze oryginalnej osłonie, było 5 lub 6 bałwanków. Nowa niestety tylko 4. Była krótsza o ok. 8 cm. Ale postanowiłem założyć. Niby wszystko pasuje. Czy dobrze zrobiłem zakładając krótszą osłone ?
Szybciej sie zuzyje, za malo pracy dla gumy
Cichanos napisał/a:
Niestety, nowa obejma w ogóle nie trzymała osłony. Musiałem poradzić sobie trytką. Gdzie kupić taką osłone jak na zdjęciu ale ciut dłużsżą ? Ponieważ ta nowa osłona jest grubza od poprzedniczki i nie da się jej powtórnie wykorzystać.
Szukałem w sklepie ale nie mogą dosztukować takiej obejmy z innego zestawu naprawczego.
Poszukaj w innyh sklepach motoryzacyjnych, te obejmy normalnie mozna na sztuki kupic o wymaganej srednicy
Anonymous - 07-11-2010, 21:01

Dzięki za odpowiedź.
Taką mi dobrali po modelu auta i roczniku. A gdy już przyjechałem do domu i rozgrzebałem temat to nie chciałem czekać do kolejnego dnia aby reklamować krótką osłone i kiepską obejme.
Ta stara osłona wytrzymała 13 lat i 173 tyś. km. Więc myślę że nowo założona manszeta powinna dotrwać do 250 - 270 tysi.
Przy okazji zdecydowałem że wymienie również prawą osłone ponieważ jestem w gazie. Postaram się dobrać bardziej odpowiednią oslone na prawą strone.