Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Jakie szczotki do rozrusznika?
sylmak - 08-11-2010, 21:40 Temat postu: [Cari 1.6] Jakie szczotki do rozrusznika? Witam!
Mam do wymiany szczotki w rozruszniku, po telefonie do sklepu sprzedawca powiedział mi, żebym wymontował szczotki z rozrusznika i przywiózł do niego a on wtedy dobierze. Czy to oznacza że są różne rodzaje szczotek, czy zwyczajnie sprzedawca ma małe doświadczenie w temacie?
robertdg - 08-11-2010, 22:15
sylmak napisał/a: | Czy to oznacza że są różne rodzaje szczotek, czy zwyczajnie sprzedawca ma małe doświadczenie w temacie? | Zapewne dobierze jakieś uniwersalne i w tym celu potrzebuje zwymiarować starą szczotkę
sylmak - 09-11-2010, 10:38
Więc trzeba się zabrać za demontaż rozrusznika. Dzięki za info
demise - 11-11-2010, 09:18
Nie trzeba , musisz zaglądnąc jaki masz rozrusznik typ .
Bez rozkręcania jest tylko dwa sposoby na kanale zobaczyć numer, lub wersja bez kanału z udziałem lusterka ja tak zrobiłem i oryginał szczotki dokupiłem.
tadek-l - 11-11-2010, 17:32
Sprzedawcy zapewne chodzi o wymiary oraz materiał (twardość) szczotek.
sylmak - 11-11-2010, 19:20
Wielkie dzięki za odpowiedzi w piątek będę demontował rozrusznik w celu wymiany nieszczęsnych szczotek.
[ Dodano: 13-11-2010, 17:14 ]
Szczotki zakupiłem tak jak demise czyli spisałem numer znajdujący się na rozruszniku i rura do sklepu. Następnie razem ze szwagrem zabraliśmy się do roboty ja od spodu a on od góry. Po wykonaniu kilkunastu chińsko-japońskich pozycji udało się go odkręcić. Po wymianie szczotek i ponownym zamontowaniu znów cieszę się niezawieszającym się rozrusznikiem.
PiotrekSL4 - 06-06-2012, 23:28
Jestem po wymianie szczotek. Rozrusznik jednak nie działa jak powinien.
Kupiłem szczotki po rozkręceniu rozrusznika i pokazaniu w sklepie jakie potrzebuje. Do tego dokupiłem szczotkotrzymacz , bo stary połamałem podczas dokręcania i nowe tulejki. Gdy złożyłem to wszystko razem rozrusznik nawet nie chciał się przekręcic w rękach. Natomiast chodził swobodnie gdy odkręciłem całkowicie szczotko trzymacz. Pomyślałem, że trzymają go szczotki. Spiłowałem je o 1/4. Dodam że nowe szczotki miały ok 2 cm. Pomogło ale rozrusznik nie chodził lekko. Po zamontowaniu na auto odpalał 3 dni. Do dzisiaj. wszedłem więc pod auto, poluzowałem szczotko trzymacz odkręcając śruby na których jest zamontowany o 1 skok gwintu, odpala.
Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Za długie szczotki??
plecho1 - 07-06-2012, 08:05
Na pewno nie, czym są te szczotki i dopychająca je sprężynka do oporu przy odpalaniu. Najprawdopodobniej coś źle poskładałeś.
|
|
|