Carisma - Techniczne - komputer.
petyer666 - 10-11-2010, 00:44 Temat postu: komputer. witam wszystkich maniakow:) mam pytanie cari 1,6 90 koni jak sie dostac do kompa i czego potrzebuje zeby zmienic spalanie i wogole pozmieniac pare rzeczy?jaki program mi potrzebny i kabel.jesli wiecie cos na ten temat piszcie pozdro all
pelo99 - 10-11-2010, 16:47
?? może trochę jaśniej, wolniej i do rzeczy ??
demeone - 10-11-2010, 22:20
Czyli chcesz przeprogramować cały komputer, albo dokładniej wgrać jakieś własne mapy paliwowe tak? Aż taki dobry jesteś w tym aby to wszystko ogarnąć?
petyer666 - 16-11-2010, 16:39
demeone nie udawaj cwaniaka i nie gadaj bzdur!!! moze zbyt mało wiesz zeby sie udzielac na ten temat -nie mam zadnych map paliwowych ale skoro o nich mowisz moze sobie zainstalujesz:) pytam gdzie jest gniazdo zeby sie podłaczyc kompem i jaki program i kabel jest potrzebny zeby to zrobic?poprostu tyle.przeciez diagnosci jakos sie podpinaja -ale moze zdaniem demeone przez gniazdo zapalniczki???
Saqu - 16-11-2010, 17:06
petyer666 napisał/a: | koni jak sie dostac do kompa i czego potrzebuje zeby zmienic spalanie i wogole pozmieniac pare rzeczy? |
Ja to odebrałem tak jak demeone, diagności wpinają się owszem w kompa ale zczytują tylko czy wszystko dobrze działa, ewentualnie kasują błędy.
Masz mniej więcej na wysokości łydki jak usiądziesz na fotel w tym słupku po stronie kierowcy albo pasażera.
pawelsonx - 16-11-2010, 17:32
petyer666 napisał/a: | demeone nie udawaj cwaniaka i nie gadaj bzdur!!! moze zbyt mało wiesz zeby sie udzielac na ten temat |
Wie więcej od ciebie a ty jesteś tak leniwy że nawet nie chciało się ci przejrzeć forum na temat diagnozy spinaczem w faq
i tematu o evoscanie i kablu kkl .
Nic więcej się nie dowiesz niż to co jest na forum
http://forum.mitsumaniaki...b51adb22#778181
oraz
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981
petyer666 - 16-11-2010, 17:33
słyszałem ze mozna dodac koni podpinajac sie do kompa auta??? ja mam ten model w ktorym nie ma wyswietlacza prawda i nie wiem czy sa jakies błedy ale czasem m auto muli a czasem nie ciekaw jestem czy to wina kompa podejzewam ze tak i wieksze spalanie jest moze jakas podpowiedz
Saqu - 16-11-2010, 17:37
większe spalanie. może sonda, może termostat?
petyer666 napisał/a: | dodac koni podpinajac sie do kompa auta |
co najwyżej możesz sobie dodać nadziei.
pawelsonx - 16-11-2010, 18:21
petyer666 napisał/a: | słyszałem ze mozna dodac koni podpinajac sie do kompa auta??? ja mam ten model w ktorym nie ma wyswietlacza prawda i nie wiem czy sa jakies błedy |
nie było carismy bez lampki check engine jeśli o to chodzi
poczytaj dokładnie na temat diagnozy błyskowej
Hubeeert - 17-11-2010, 16:48
petyer666 napisał/a: | słyszałem ze mozna dodac koni podpinajac sie do kompa auta??? | Myslę, że trudno będzie podpiąć konia do ECU, ale dla chcącego nic trudnego i Polak potrafi.
A serio - ECU jest nieprogramowalne. Zmienić coś możesz ale albo za pomoca standalone czyli nowego ECU albo za pomocą piggyback lub popularnie mówiąc "świnki". Uzyskasz może z 1KM a wydasz kilkaset zł.
Chcesz szybszy samochód? Kup taki a w CARI, którą masz zrób porządny serwis - to jej na 100% pomoże.
I grzeczniej proszę.
Administrator.
demeone - 18-11-2010, 01:47
Z prograwmowalny komputerem spotkałem się w Evo gdzie za pomocą odpowiedniego kabla można zmienić (a dokładnie przeprogramować) mapy paliwowe i otrzymać większe przyśpieszenie ale nie jest możliwe dodanie mocy i obniżenie spalania w tym samym czasie. Albo jedno albo drugie.
W Cari jest to tylko złącze diagnostyczne i nie ma możliwości zmiany niczego w eepromie komputera.
|
|
|