To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Problem ze wspomaganiem

ttomek550 - 11-11-2010, 21:16
Temat postu: [Cari 1.6] Problem ze wspomaganiem
Mianowicie sprawa wygląda tak:
Wspomaganie w mojej Cari nie działa normalnie już od dawien dawna i nie czarujmy się- kierownica chodzi bardzo ciężko i w związku z tym źle się parkuje Ale ostatnio zauważyłem, że z rana kierownica jakby chodziła lżej, czyli tak jakby to wspomaganie jednak działało, ale po chwili, gdy silnik się trochę nagrzeje to kończy się ta dobroć i znów ciężko się kręci. Co możnaby z tym zrobić? Dodam, że czasem jak jest wilgotno to słychać piszczenie paska spod maski. Któregoś dnia zajrzałem pod maskę i odkręciłem jakiś czujnik przy tej pompie i od tego czasu jeszcze rzadziej to wspomaganie działa... Może to być wina tego czujnika, czy po prostu pompa już wysiadła? (auto ma na liczniku 222 tyś km ale rzeczywisty przebieg jest większy, ponieważ zdarza się, że przez długi czas prędkościomierz lubie nie działać ;) )
Pomocy! Bo parkowanie w ciasnych miejscach jest straszne ;)
Proszę o pomoc i pozdrawiam! ;)
Tomek :)

wyderka - 11-11-2010, 21:19

a olej kiedy był zmieniany ????
robertdg - 11-11-2010, 21:19

A jaki masz poziom płynu w układzie wspomagania :?:
ttomek550 - 11-11-2010, 21:28

To nie jest wina płynu, bo jest go dużo, a poza tym był w sierpniu zmieniany przez mechanika, który twierdził, że to pomoże mimo, że od czasu od którego to nie działa jest to już chyba trzeci płyn (a podobno jest to olej, którego nie trzeba wymieniać, bo wystarczy dolać :D ). Także w płynie nie trzeba szukać powodu usterki ;)
robertdg - 11-11-2010, 21:38

Zasugerowałem podstawową rzecz, bo nic nie szkodzi zacząć od podstaw ;-)
ttomek550 napisał/a:
a podobno jest to olej, którego nie trzeba wymieniać, bo wystarczy dolać :D
Dokładnie tak jest

Radze podpiac manometrz i sprawdzić jakie cisnienie podaje pompa

P.S. może zaobserwowałeś jakies zaburzenia w pracy płynu wspomagania :?:

ttomek550 - 11-11-2010, 21:46

Kurcze, ale jest problem w tym, że nie dysponuję żadnym manomatrem i nawet nie wiem skąd go wytrzasnąć ;/
Co do płynu, żadnych zaburzeń nie zauważyłem, ale może nie zwróciłem uwagi, więc zapytam co by to mogło być?
Aha a przy kręceniu kierownicą w czasie postoju słychać jakieś dźwięki jakby z pompy.
Słyszałem teorię, że pompa ze zużycia może pracwać przy zbyt niskim ciśnieniu i dlatego kiedy wzrośnie temperatura pod maską i płyn zmieni swoje właściowości to po prostu pompa nie daje rady, ale nie wiem ile w tym prawdy może być, bo wydaje misię, że ze wzrostem temperatury płyn się rozrzedza, a więc pompa powinna mieć łatwiej, chyba, że źle rozumuję zasadę działania tego wszystkiego :)

robertdg - 11-11-2010, 21:58

Zaburzenia pracy płynu:
- pienienie sie
- gotowanie
- zwiekszanie poziomu i wyrzucanie z układu

Podpowiem jeszcze jedną rzecz, weź kawałek czystego magnesu neodymowego, sprawdź czy w płynie nie ma opiłków metali.

Ewentualnie poszukaj zakładu co się zajmuje regeneracja układów kierowniczych, oni wykonają diagnozę i określą co i ile będzie kosztować.

ttomek550 - 11-11-2010, 22:05

To takie zaburzenia nie miały miejsca ;) Magnes, rozumiem, że powinienem przyłożyć w okolice zbiornika? Wiesz może gdzie tanio i trafnie mogliby zdiagnozować usterkę? Chodzi o coś w miarę blisko Bytomia, bo widzę, że róznież jesteś ze Śląska :)
robertdg - 11-11-2010, 22:08

ttomek550, Znam miejsce, ale jest ono niespełna 50km od Bytomia, radze pogoglac, może znajdziesz coś w swojej okolicy, albo zasiegnac zdania znajomych ;-)

[ Dodano: 11-11-2010, 22:12 ]
http://www.twojserwis.com.pl/regeneracja.html

ttomek550 - 11-11-2010, 22:18

No to będę szukał ;) A mam jeszcze takie pytanko :) Wieszcz może, czy we wszystkich carismach była ta sama pompa? Bo jak się rozglądałem na allegro to widziałem, że koleś z katowic ma pompy ale z Carismy 1.3 (albo się pomyslił, albo w UK była taka w ofercie :D ) ewentualnie czy pasowałby pompa z 1.8 GDI, bo takich też jest sporo, albo w ostateczności z jakiegoś Space Stara?
robertdg - 11-11-2010, 22:24

1.3 to raczej w Space Starze, od GDI chyba nie bedzie pasowac, ale pewnosci nie mam musialbym patrzec w katalogi, zanim zaczniesz wymieniac na slepo, zrób diagnoze w specjalistycznym warsztacie ;-)
ttomek550 - 11-11-2010, 22:32

Ja też nie chciałbym na ślepo tego robić, bo co jeśli to nie wina pompy? :D ale tak na wszelki wypadek postanowiłem poszukać czegoś ;) a, czy mógłbym Cię prosić o sprawdzenie z jakich modeli i z jakimi silnikami szukać pompy pasującej do Carismy 1.6? :)
Miałem na myśli tą pompę:
http://allegro.pl/mitsubi...1276108299.html
ale teraz widzę, że pojawiły się też jakieś nowe :D

robertdg - 11-11-2010, 22:58

Jeżeli masz ten typ pompy

To nie podejdzie ani od GDI ani od TD

carpezo - 13-01-2011, 11:51

jak to jest z tymi pompami? po czym szukać odpowiedniej. np 1.6 z 97 r różni się od 1.6 95?

[ Dodano: 20-01-2011, 09:56 ]
strasznie głośno mi chodziła pompa wspomagania tzn tak myślałem ze pompa.to był taki ćwierkot :) podjechałem do mechanika zapytać co i jak a on psiknął na pasek silikonem i cisza sie zrobiła. podciągnął go bo mówi że troche luźny był i objawy ustały. po 20- 30 km znowu zaczeło coś szumieć tylko już duużo mniej. pasek mam założony contitecha ma może z 15 tys zrobione. dodam że zaczyna sie to jak auto rozgrzane. co jest przyczyną tego bo juz nie mam pojecia? czy jest możliwosc ze pasek sie luzuje czy coś w tym stylu