To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Pedał sprzęgła zacina się

macu - 12-11-2010, 12:42
Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Pedał sprzęgła zacina się
witam wczoraj wystąpił problem z moją cari mianowicie pedał sprzęgła zaczął się zacinać
Gdy wcisnę go kilkakrotnie działa ok pop jakimś czasie znowu to samo biegi zmienia ok dodam jeszcze że w tym samym czasie padły hamulce tak jak by były zapowietrzone
Co to może być Czeka mnie wymiana sprzęgła czy to tylko linka
Proszę o sugestie
Pozdrawiam

robertdg - 12-11-2010, 14:18

Sprzegło i hamulec, są to hydrauliczne układy połaczone ze sobą, pompka sprzęgła pobiera płyn z układu hamulcowego, na początku radze wymienić płyn hamulcowy w układzie hamulca i sprzęgła.
macu - 12-11-2010, 23:55

wymienię płyn ale wątpie by to było to ponieważ nie dawno wymieniałem płyn hamulcowy i odpowietrzałem hamulce było to wykonane jakieś 3 mies temu
robertdg - 13-11-2010, 15:07

Sprawdź w takim razie pompkę sprzęgła, możliwe, że uszczelniacz na pompce odmawia posluszenstaw, dlatego pedal sie zacina, jak wymieniales plyn 3 miesiace temu to go zostaw.
macu - 13-11-2010, 21:30

w poniedziałek to sprawdzę najpierw muszę znaleźć lokalizacje tej pompki widziałem na zdjęciach z allegro że tam jest jakiś zbiorniczek . może brak płynu w poniedziałek dam znać co i jak :)
majonez1990 - 19-11-2010, 23:24

a może dywanik podeszedł ci pod pedały?
macu - 21-11-2010, 18:58

długo się nie odzywałem bo nie miałem czasu spojrzeć do miśka wiem dlaczego już padły hamulce i sprzęgło okazało się że mam pęknięty metalowy przewód hamulcowy
Czy będzie problem z zakupieniem nowego przewodu ?
czy dostanę go w sklepie motoryzacyjnym ?
Czy wiecie ile taki przewód będzie kosztować ?
Bardzo dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi :)

robertdg - 21-11-2010, 20:11

Metalowy przewód kupisz na metry, wystarczy zmierzyć stary i dokupić nowy odpowiednik, zakupisz go w dobrym sklepie motoryzacyjnym, koszt przewodu zalezny od sklepu, cena to kilka zł za metr
macu - 21-11-2010, 22:24

wielkie dzięki a lepiej kupić miedziany czy stalowy ? ja myślę że lepiej miedziany bo łatwiej go powyginać . ale za to stalowy jest chyba wytrzymalszy .
robertdg - 21-11-2010, 22:26

Miedziany, jest ogólnie łatwo dostepny i prosty w obróbce/formowaniu
macu - 22-11-2010, 09:57

dzięki to na pewno kupię miedziany
mam tylko jeszcze jedno pytanie przewód który pękł jest od tylnego prawego koła przechodzi on nad bakiem paliwa czy będę musiał zdemontować bak paliwa ?

robertdg - 22-11-2010, 19:58

Ja wymieniałem, bez demontazu zbiornika, fakt jest to utrudnienie, ale da się zrobić.
macu - 22-11-2010, 23:23

ok dziękuję myślę że temat można uznać za zamknięty co najwyżej napiszę później czy trzeba było demontować zbiornik paliwa
dziękuję za wszystkie odpowiedzi!