To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - space 1.3 z 2000r-drgania kierownicy

pszwar12 - 12-11-2010, 22:28
Temat postu: space 1.3 z 2000r-drgania kierownicy
Cześc mam taki maly problem a mianowicie dzisaj musialem dosyc mocniej przy hamowac
i niby wszystko bylo ok wjechalem na krajowa 8 i jade tak okolo 120-130 km/h i zaczynam hamowac kulturalnie a tu zonk hamuje ale podczas hamowania kierownica dostaje duzych drgań az che mi wyrwac łokcie :P odczuwam jak by cos sie dzialo z prawej strony i moje pytanie brzmi co to moze byc za przyczyna z góry dziekuje za pomoc

lapass - 13-11-2010, 15:25

mam podobny problem, tylko u mnie drga tył auta, ale dostałem kilka cennych rad.
polecam TEN temat.
tak podsumowując i może dodając coś od siebie, możliwe przyczyny to:
1. skrzywiona felga (albo mooocno niewyważona) - czasem nie czuć tego podczas jazdy, tylko przy hamowaniu.
2. krzywe tarcze hamulcowe (często po wjeździe w kałużę po ostrym hamowaniu).
3. luzy na drążkach kierowniczych/końcówkach.
4. luzy na piaście/łożysku koła.
5. luzy w innych częściach zawieszenia, np. wahaczach (ale te raczej nie objawiają się tylko przy hamowaniu).

maniek80 - 14-11-2010, 21:17

Kolego może być tak że masz zacisk(prowadnice) albo cylinderek lekko zapieczony i jak jedziesz to ci cały czas klocki trą o tarczę a ty tego nie czujesz dopiero przy mocnym hamowaniu tak jak opisujesz trzepie kierownicą aż chce ręce wyrwać.Sprawdz czy po dłuższej jeździe bez gwałtownych hamowań masz którąś felgę gorącą.