Carisma - Techniczne - twardy pedał sprzęgła
cinek74 - 13-11-2010, 11:38 Temat postu: twardy pedał sprzęgła Witam,
właśnie kpiłem Carismę 1.8 GDI z 2000 r. i mam pytanie odnośnie pedału sprzęgła bo dość ciężko pracuje przy czym biegi zmienia się bez problemu,czy to normalny objaw bo wcześniej miałem Carismę 1.6 z 1997 i miałem podobny problem.Podobnie jest z elektryczną regulacją prawego lusterka po prostu nie działa tzn. słychać że pracuje silniczek ale efektu brak pewnie spadły jakieś linki ale sam nie chcę się za to brać.
Ktoś może miała lub ma podobne problemy?
Pzdr
lapass - 13-11-2010, 15:46
sprzęgło powinno pracować dosyć lekko. za jego pracę odpowiedzialna jest pompa sprzęgła (nie widziałem jak w carismie to wygląda, ale powinna być w okolicy grodzi, przy pedałach) i wysprzęglik (przy samym sprzęgle). w wysprzęgliku można czasem przesmarować końcówkę trzpienia, który naciska łapę sprzęgła, przynajmniej tak jest w instrukcji do space stara, przypuszczam, że w carismie jest podobnie. natomiast pompę smaruje się w środku (albo wymienia wkład, ale nie wiem, czy taki zestaw naprawczy jest w ogóle dostępny).
natomiast jak sprawdzić, czy te elementy są sprawne nie powiem - oczywiście poza obejrzeniem, czy nie ma gdzieś wycieków płynu.
|
|
|