To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Wtrysk (iwacz)

dzejms - 13-11-2010, 20:17
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Wtrysk (iwacz)
Witam,
Padł mi wrtysk w 1.8 GDI 95-99. Nie jest do kupienia. mechanik ( nie jest z najwyzszej polki, ale 100 m od domu) dzwonił do serwisu Mitshubishi pytając o dostępność i tyle sie dowiedział ze kolejnosc wtrysku ma znaczenie. Mi zwalił sie pierwszy od strony rozrządu, ale na allegro , choc jest pare ofert nikt nie definiuje lokalizacji na listwie.
Jesli to prawda, jak rozpoznac który jest pierwszy? Jesli nie, to nic mnie nie zdziwi - niekompetentnych ludzi wszędzie pełno.
Czy mial ktos podobny problem z wtryskiem? Będę wdzieczy za pomoc lub sugestie co z tym fantem zrobic. pozd

aren195612 - 13-11-2010, 21:13

Z dostępnych materiałów znalazłem to:

Wynika z tego że są jakieś grupy selekcyjne: A-B-C, oznaczone także kolorami.
Dopuszczalna jest współpraca A z B i B z C, niedopuszczalna A z C. O kolejności nie ma mowy.
Może ktoś bieglejszy w angielskim przetłumaczy dokładnie całość.

Pozdrawiam

dzejms - 14-11-2010, 11:49

dzieki, taka wiedza mi wystarczy
rasiak1980 - 15-11-2010, 18:55

to są prawdopodobnie grupy selekcyjne, wytłumaczę szybko o co chodzi wtryskiwacze w procesie ich produkcji różnią się znacząco swoimi parametrami, w tym wypadku dzięki pomiarom na specjalnych bardzo dokładnych urządzeniach pomiarowych określa się ich przynależność do odpowiedniej grupy selekcyjnej. znam to z autopsji jeżeli chodzi o panewki VAG-a panewki i wały dzielone są na grupy selekcyjne przez co po pierwszym montażu wszystko jest dokładnie spasowane, w praktyce redukuje to albo nawet eliminuje potrzebę docierania silnika.
dzejms - 18-11-2010, 21:58

Problem w tym ze sprzedawcy na allegro nie definiują tej grupy. Do jednego dzwonilem - powiedzial ze nie ma zadnych oznaczen. Mechanik wymontował i padł mi z grupy B, zadzwonilem do innego sprzedawcy i obiecal ze taki wlasnie wysyla. chociaz patrząc na ten opis wynika ze grupa B pasuje do kazdego co bym nie kupił. No nic mam nadzieje ze bedzie ok.pozd
klawy - 19-11-2010, 15:43

Ja kupiłem na Allegro całą listwe razem z wtrsykiwaczami.Koszt 80zł i trochę większy spokój podczas jazdy.
gigant87 - 19-11-2010, 20:42

klawy napisał/a:
i trochę większy spokój podczas jazdy.

Pod jakim względem? Ciszej jest, czy chodzi o poczucie, że jest nowa część?

klawy - 21-11-2010, 09:11

Cziszej,bo jeśli chodzi o komfort psychiczny to przy tym samochodzie to niewiem co to znaczy.
dzejms - 24-11-2010, 10:28

NIe wiem o co chodzi z tym spokojem, bo czesc jest uzywana ( i nie wiadomo ile), ale generalnie metoda na sprawdzenie typu odniosla oczekiwane skutki ( wtrysk 35 zł), choc na tych wydatkach sie nie skonczylo...
lalamido76 - 07-03-2012, 08:08

Tam jest jeszcze napisane że jednego typu można montowac wszystkie naraz A,B lub C.