Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Problem z centralnym zamkiem
poketon - 14-11-2010, 11:26 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Problem z centralnym zamkiem Witam. To mój pierwszy post po zakupieniu mojej cari. Problem polega na tym że wczoraj przestał działać cz zarówno z kluczyka jak i z pilota. Ponadto nie działa przełącznik którym zatrzaskuje sie zamki(przy przyciskach od szyb).Zauważyłem jeszcze że po każdym wyłączeniu silnika zeruje mi sie licznik oraz średnie spalanie. Co może być przyczyną.Bezpieczniki wyglądają na ok.Dzięki ze ewentualne rady
guziec - 14-11-2010, 13:28
Kolego masz spalony bezpiecznik, użyj szukajki, który to jest.
Tutaj masz dokładną rozpiskę bezpieczników http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=2424
poketon - 14-11-2010, 19:21
no dzięki-tego że są bezpieczniki kabinowe nie wiedziałem...tyle ze ten link który podałeś odnosi się do carisek przed liftem...nie wspomniałem że moja cari to rocznik 2003.byłbym wdzięczny gdybyś rzucił jakimś linkiem ze schematem bezpieczników dla tego rocznika(jeśli posiadasz).
Saqu - 14-11-2010, 23:52
Albo po prostu iść sprawdzić, który jest spalony/spalone i powymieniać tam chyba na pokrywce masz porozpisywane który jest do czego. Przynajmniej powinny być rysunki
guziec - 15-11-2010, 01:01
poczytaj dobrze opisy, według nich w każdej wersji cari za centralny zamek odpowiedzialny jest ten sam bezpiecznik w kabinie nr10
remi - 16-11-2010, 01:39
nie wiem jak jest w nowej wersji, ale pewnego dnia mi też przestał zamykać się z pilota i ponadto jak wcisnąłem przycisk w drzwiach kierowcy to też nie działał centralny. Okazało się, że miałem spalony bezpiecznik wewnątrz pojazdu, jednak nie w tej pierwszej kostce tylko za nią jest jeszcze jedna puszka i tam sa jeszcze bezpieczniki, znalazłem tam też takie fabryczne szczypce do wyciągania bezpieczników. Poza tym w starej Cari przycisk do zamykania centralnego zamka jest na konsoli środkowej obok miejsca na monety a przycisk na konsoli otwierania szyb sprawia, że pasażerowie z tyłu nie mogą sobie otworzyć okna... jednak ja mam stara cari.
poketon - 21-11-2010, 00:19
zobaczyłem dziś co jest grane z tymi bezpiecznikami....no i wszystkie ok.po sprawdzeniu okazało się że centralny działa. ale liczniki jak sie zerowały tak się zerują i centralny działa tylko gdy jest na zapłonie.wnioskuje że to kabel +12 V. teraz pytanie czy kabel sie przepalił czy to jakiś bezpiecznik.ale wszystkie wizualnie są ok. Jak myślicie co to może być?
[ Dodano: 27-12-2010, 14:26 ]
nie chce zakłądac nowego tematu wiec ponawiam.jeśli ktoś ma carisme po lifcie i miał podobny problem to prosiłbym o wskazówki.co może odpowiadac za takie objawy?
michal88 - 10-04-2011, 23:40
poketon napisał/a: | zobaczyłem dziś co jest grane z tymi bezpiecznikami....no i wszystkie ok.po sprawdzeniu okazało się że centralny działa. ale liczniki jak sie zerowały tak się zerują i centralny działa tylko gdy jest na zapłonie.wnioskuje że to kabel +12 V. teraz pytanie czy kabel sie przepalił czy to jakiś bezpiecznik.ale wszystkie wizualnie są ok. Jak myślicie co to może być?
[ Dodano: 27-12-2010, 14:26 ]
nie chce zakłądac nowego tematu wiec ponawiam.jeśli ktoś ma carisme po lifcie i miał podobny problem to prosiłbym o wskazówki.co może odpowiadac za takie objawy? |
Witam,
Mam identyczne objawy. Po wyłączeniu zapłonu licznik kasuje się. Dodatkowo zegar wyświetla godzinę, ale nie liczby nie są pełne (np. 5-tce brakuje 2 kresek). Bezpieczniki w skrzyneczce tylnej kierowcy (tam, gdzie znajduje się penceta do bezpieczników i zapasowe bezpieczniki) jak i pod maską sprawdzone. Czy ktoś z Forumowiczów spotkał się z czymś takim lub ma pomysł jak rozwiązać ten problem? Z góry dziękuję.
PS. Czy oprócz bezpieczników pod maską i z przodu tej kostki pod kierownicą są jeszcze gdzieś ulokowane bezpieczniki?
Pozdrawiam
Faraday - 08-06-2013, 21:21
Odświeżę temat.
Dzisiaj naprawiałem wiązkę pokrywy bagażnika i sam nawaliłem - nie odłączyłem akumulatora. Przy odcinaniu kabli coś zaiskrzyło. Po poskładaniu wszystkiego okazało się, że nie działa centralny zamek. Nie działa zarówno z pilota, jak i przycisku na drzwiach kierowcy. Nie funkcjonuje także syrena alarmowa - nie zareagowała przy włączaniu alarmu. Sam alarm działa i załącza się - widać to po mrugających kierunkowskazach.
Czy ktoś ma pomysł na to, gdzie znajdę bezpiecznik od centralnego zamka? Sprawdzałem bezpieczniki w komorze silnika i w przedziale pasażerskim - wszystkie wydają się być sprawne. Gdzie jeszcze znajdę jakieś bezpieczniki?
Pozdrawiam
|
|
|