To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - Szum z tyłu samochodu

73dar - 16-11-2010, 21:10
Temat postu: Szum z tyłu samochodu
Witam mitsumaniaków.
Mam taki problem, między 80 a 85 km\h strasznie szumi mi z tyłu auta(2,8td 95 krótki), nadmieniam ze nie ma luzów na wale, ciśnienie w oponach prawidłowe, olej w moście czyściutki, gumy na tylnych wachaczach wzdłużnych wymienione (chyba tak to się nazywa). Skrzynia SS z blokadą tylnego mostu, wszystkie przełozenia działają prawidłowo. Nie wiem co jescze sprawdzić może któryś z kolegów mial podobny problem?
Pozdrawiam

hajmanek - 16-11-2010, 21:24

To jest taki mechaniczny szum, jakby metel o metal, czy jakies tarcie innego typu?
73dar - 16-11-2010, 22:09

Na pewno nie jest to tarcie metalu o metal, i jeszcze jedno na luzie tocząc się z taką predkością też szumi.
rico.1 - 16-11-2010, 22:56

łożysko któregoś koła daje o sobie znać...
podnieś koło, obracaj i się wsłuchaj, czy szumi

hajmanek - 17-11-2010, 01:57

rico.1 napisał/a:

Ma chlop pewnie racje :mrgreen:

73dar - 17-11-2010, 07:14

Łożyska były sprawdzone, przepraszam zapomniałem napisać
RafalB - 17-11-2010, 07:53

Jeżeli nie łożyska to może ci opony szumią.
jawaldek - 17-11-2010, 09:11

rico.1 napisał/a:
metoda jak najbardziej wskazana tylko skoro dziwny dźwięk pojawia się przy 80 to będzie trudno ręcznie rozpędzić. Zachowując dalece posuniętą ostrożność i rozwagę podnieś tył samochodu na stabilnych kobyłkach !!!!!!! lub podnośniku włącz bieg i słuchaj->> tylko że jedno koło będzie atakowało->> jeśli masz tylną blokadę włącz ją to będą oba atakowały. Jeśli nie to trzeba będzie zablokować koło wcześniej atakujące i posłuchasz przy drugim. Najlepiej jest to zrobić we dwie osoby. Tylko rozważnie i ostrożnie tę próbę wykonuj Ale ja bym stawiał jednak na łożysko. A czy po przekroczeniu tej prędkości dziwny dźwięk ustaje??? Czy coś dokładałeś do karoserii np. bagażnik ?? bo może coś nowego zamontowanego daje taki efekt :roll:
73dar - 17-11-2010, 11:15

Samochód byl tak sprawdzony i jak nie jest obciążony to nie szumi, robilem to na podnośniku u mechanika.
jawaldek - 17-11-2010, 14:47

Może warto było by jeszcze sprawdzić wyważenie kół :roll: z opcją zajrzenia do opony czy aby coś się tam nie znajduje :rolleyes:
rico.1 - 17-11-2010, 23:05

73dar napisał/a:
jak nie jest obciążony to nie szumi

w sumie łożysko też może tak się zachowywać (również te przy mechanizmie różnicowym)

ale kolega dobrze pisze sprawdz wyważenie kół + sprawdzenie opon, może jakiś balon albo przydarta, niespodzianki w środku?
a poza tym to jakie są tam kapcie? normalne czy jakieś A/T, M/T?
hamulce bębny czy tarcze?
były wcześniej jakieś przeboje z tylnym mostem?

tomskiheidi - 18-11-2010, 09:47

Ja obstawiam tylny most,
mam taką przypadłość u siebie
80-85 km/h szumi, przekrocze 90 km/h cisz tylko szum opon i pęd wiatru.
Olej w moście czysty robione całe zawieszenie, wymieniane łożyska itd.
Albo jakieś łożysko w moście albo poprostu już satelity. Generalnie bym się nie przejmował tylko cieszył jazdą, a jak hałas przeszkadza to głośniej radio i banan na twarzy że jedziesz Pajero

73dar - 18-11-2010, 13:44

Opony fulda at,żadnych problemów z mostem, hamulce tarczowe, dzisiaj pada deszcz i jakby nie szumi. W kazdym razie dziekuję za porady, sprawdzę jeszcze opony.
rico.1 - 18-11-2010, 18:42

jak z oponami będzie ok to można zajrzeć jeszcze do szczęk ham. ręcznego może tam coś nie tak (okładziny, sprężynki itp.)
Bushey - 19-11-2010, 17:16

Wlasnie - u mnie tak szumial klocek, ktory wypadl z zacisku. Myslalem, ze go zgubilem a ten dran tak sie schowal, ze dopiero po paruset km sie odezwal czym mnie troszke zaniepokoil. Wlasnie tak szumial i dzwonil a byl miedzy tarcza a oslona.