To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Opłaty za polskie autostrady.

mkm - 19-11-2010, 15:10
Temat postu: Opłaty za polskie autostrady.
Zakładam ten temat ponieważ z tego co słyszę opłaty za przejazd autostradami (powstającymi i istniejącymi) są wysokie, a zapowiadają się jeszcze wyższe...
Ja najczęściej korzystam z „autostrady” Kraków-Katowice.
I właśnie podano, że przejazd „autostradą” Kraków-Katowice (obecnie 16zł) od wiosny ma być podniesione do 20zł (po 10zł na bramce).
Mam nadzieję, że to „kaczka dziennikarska”... Jak nie to wg. mnie to gruba przesada :evil: .
Jak się sprawy mają na innych autostradach?

Anonymous - 19-11-2010, 15:54

a1 gdansk-grudziadz 90km 17,50 jak dobrze pamietam
wash - 19-11-2010, 17:52

Na a2 za odcinek Konin - Nowy Tomyśl 36 zł. 3 bramki, na każdej po 12 zł. A budują kolejne bramki. :/
Bartek - 19-11-2010, 19:00

mkm, przenieś do FRK, bo ciepło będzie :twisted:
costa brawa - 20-11-2010, 00:10

jak tylko zostana uruchomione bramki na A2 od Strykowa do Konina to ja bardzo dziekuje za taka autostrade jak mam dostawczaka 3.5t na blizniaku i place tyle co za ciezarowke (niewiedziec z jakiej racji) to mnie przejazd kosztuje wiecej niz paliwo ktore spale
chodz przyznam ze A2 jest bardzo przyzwoita - sporo parkingow przyzwoitych, staje paliw kilka - wszedzie w zasadzie czysto i porzadek (przynajmniej tam gdzie stawalem na odpoczynek)

Najbardziej mnie zastanawia jedno - skad oni te ceny biora . A dzis w radiu slyszalem ze wlasnie z powodu wzrostu ilosci samochodow przejezdzajacych autostada bede podwyzki i to jest glownym powodem ...

jaca71 - 20-11-2010, 07:20

costa brawa napisał/a:
Najbardziej mnie zastanawia jedno - skad oni te ceny biora

Np. Kulczyk tradex ma tak umowę sformułowaną że rocznie ma określony przychód z autostrady jeśli go nie ma to skarb państwa mu różnicę wypłaca. Jaki wniosek?
Ano taki że opłaca mu się dać ceny zaporowe bo albo zarobi na małym ruchu, albo dostanie od skarbu państwa. a dodatkowy zysk to nierozjechana autostrada :(

marcinzam - 20-11-2010, 09:14

hehe, a w Polsce są autostrady :) od ukończenia nowej za kilka lat remontują ,paranoja szkoda słów jeszcze ze 100 lat jak nie więcej zanim będziemy mieć prawdziwe autostrady
Anonymous - 20-11-2010, 10:27

costa brawa napisał/a:
mam dostawczaka 3.5t na blizniaku

Ale zarejestrowany na kat. B i opłacasz jak za ciężarówkę :?: :shock:

costa brawa - 21-11-2010, 00:40

bartek2800, bo na bramkach liczy sie to ile masz kol na tylnej osi a nie to jakim autem jedziesz ... auto dmc 3490 czyli na kat B i placisz tyle samo co za ciezarowke tzw solówke . a wystarczy ze bedziesz jechal dokladnie takim samym autem ale na pojedynczym kole z tylu i placisz jak za osobowke.
Dlatego jak jade dostawczym to tak zeby omijac platne odcinki (chyba ze musze ) bo sie to poprostu kompletnie nie oplaca - wole nawet dolozyc kilka km ,a przewaznie to bocznymi wychodzi nawet blizej niekiedy niz placic na bramkach te kosmiczne ceny
osobowka to przynajmniej sporo szybciej przejezdziesz (pomijajac nieszczesna A4 krakow - katowice gdzie jest wieczny remont hehe

j-rules - 21-11-2010, 01:22

2 tyg temu lecialem d wrocka i powiem wam ze krk-katowice juz jest niezle. Tylko 3 albo 4 zwezki, ale dwupasmowe. Wiec PRAWIE jak bez remontu..
marcinzam - 21-11-2010, 11:25

hehe 3 lub 4 zwężki ,na jakim odcinku 60 km ?? i za to jeszcze płacić jechałem tamtędy kilka lat temu i też był remont, robią takie "autostardy" jak na zachodzie drogi osiedlowe :)
Anonymous - 22-11-2010, 16:04

costa brawa, z tymi dostawczakami na bliźniaczych kołach niestety tak jest w całym kraju, m in. A4, A1 i A2. Niestety, osoby zarządzające tymi drogami wzieły przykład z Niemiec. Gdzie auto z bliźniaczą osią jest traktowane jak auto ciężarowe powyżej 3,5 tony DMC. I takie same ma ograniczenia prędkości. Nie wiem dlaczego tak jest .... ale jest. Może to wpływ tego iż np. Iveco Daily, VW LT i Crafter, MB Sprinter i Mascott mogą być rejestrowane na kategorie B i C prawa jazdy. Decyduje o tym homologacja i wymagania klienta. Więc aby na bramkach nie dochodziło do sprawdzania dowodów rejestracyjnych zamietli wszystkich pod jeden dywan.

Jak na razie opłaty na autostradach będą obowiązywały jedynie pojazdy ciężarowe (tak słyszałem). Ale co śmieszniejsze. Tam gdzie mamy prywatnego operatora będą bramki. A gdzie państwówka będzie elektroniczny pobór myta. I z tego co ludziska mówią nie zmieni się to do 2015 - 2018 roku. Więc dalej będą bramki, kolejki, drobne i co najważniejsze dwuwładza. Przecież parafrazując drugiego z najbardziej znanych Polaków : o taką Polske, my walczyli :twisted: :!:

PS. Opłata za odcinek Kraków - Katowice - Kraków ma się zwiększyć.

j-rules - 22-11-2010, 18:06

zdaje sie, ze ma byc 10 zlotych za bramke. Od osobowki
jaca71 - 22-11-2010, 19:42

Jak to leciało?
4,50... 6,00... 8,00... 10,00... i potem 12,50?
Jak już pisałem wygląda że prywatni właściciele autostrad wpadli na pomysł by wyeliminować samochody osobowe i doić skarb państwa albo poprzez dotacje/rekompensaty jak Kulczyk Tradex albo poprzez dopłaty do winiet jak Stalexport :(

Przy tej cenie to kilometr jazdy autostradą będzie mnie kosztować 30gr za benzynę i 33gr za bilet.
Ja A4 Kraków-Katowice olewam :(

robertdg - 22-11-2010, 20:59

Ponoć spółce Stalexport tajny aneks do umowy gwarantował, że w pasie 30 km od autostrady nie powstanie żadna droga (alternatywna), pozwalająca sprawnie i bezpiecznie ominąć pobór opłat na A4.