To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [carisma 1.6] nie działa centralny i światło w kabinie

ManWithNoName - 21-11-2010, 22:50
Temat postu: [carisma 1.6] nie działa centralny i światło w kabinie
witam wszystkich forumowiczów!

jestem tutaj nowy-od dwóch tyg posiadam carisme 1.6 .
mam nadzieje ze autko posłuży mi długo.

pojawił się jednak mały problem:
przestał działać centralny zamek i oświetlenie w kabinie
wczesniej cos zaterkotało i pojawił się powyższy problem.
dodam ze bezpieczniki są sprawne.
jakie urządzenie odpowiada za zamek i swiatło w kabinie?
proszę o pomoc.
macie jakies pomysły?

DjJG - 28-11-2010, 20:39

Jeżeli chodzi o światło to proponuję Ci żebyś rozebrał krańcówkę w drzwiach i przeczyścił styki. Podejrzewam, że jest na nich nalot i dla tego nie działa oświetlenia. Ale najpierw sprawdź czy przełącznik jest w odpowiedniej pozycji. Co do centralnego to musiałbyś rozebrać drzwi, wymontować klamkę i zobaczyć co jest ( najlepiej od strony kierowcy, bo to jest centralny ). Popatrz na allegro jak wygląda -
http://allegro.pl/central...1313406917.html

plecho1 - 28-11-2010, 21:50

Piszesz że bezpieczniki są ok ale o których piszesz, bo są w komorze silnika i w kabinie nad nogami kierowcy. Może sprawdzałeś tylko te pod maską?! Wydaje mi się że to jednak wina bezpiecznika bo zarówno centralka jak i oświetlenie kabiny zabezpiecza ten sam bezpiecznik a taki zbieg okoliczności że lampka i centralny padają jednocześnie często się nie zdarza.
haribo99 - 29-11-2010, 07:50

mam wrazenie, ze co do swiatla DjJG ma racje. Mnie tez blokowaly sie koncowki w drzwiach, ktore odpowiadaly za swiatlo przy otwartych drzwiach. Przeciscilem, poprawilem gumowe nakladki i jest gitara.
Z drugiej strony jezeli swiatlo w kabinie nie dziala Ci nawet jesli je wlaczysz recznie (przelacznikiem) to musza byc bezpieczniki...

plecho1 - 29-11-2010, 10:35

Krańcówki są we wszystkich drzwiach i byłby to wielki zbieg okoliczności aby we wszystkich padły jednocześnie. Ostatnio czyściłem taką krańcówkę w Carismie brata bo nie działał sygnał zapalonych świateł i przy otwarciu drzwi kierowcy nie zapalało się także światło ale po otwarciu pozostałych było ok. Jakby nawet wszystkie padły :) to właśnie można włączyć światło ręcznie jak pisze haribo99.