To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Jak praktycznie i prawidłowo wymienic płyn ws

MichuGdy - 22-11-2010, 20:52
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Jak praktycznie i prawidłowo wymienic płyn ws
Witam,

Chciałbym wymienić płyn wspomagania, bo został mi 1 litr czerwonego dextrona II od firmy Febi i po co ma marnować sie...

Przeczytałem proces wymiany w książce serwisowej.

Ale chciałbym zapytać i jednocześnie poradzić się kogoś kto to robił. jak przebiegał proces ?

Pozdrawiam,
Michał

robertdg - 22-11-2010, 21:20

Teoretycznie tego płynu się nie wymienia, tylko dolewa, a jezeli juz się uprzesz na wymiane, to podnosisz cały przód auta do góry, tak aby przednie koła oderwały sie od powierzchni, zostawiasz kluczyk w stacyjce aby sie kierownica nie zblokowala, nasteponie strzykawka odsysasz plyn ze zbiorniczka, najlepiej aby na koncu strzykawki byl cienki wezyk co tez wyciagnie troche plynu z przewodów, nstepnie demontujesz zbiorniczek płynu wspomagania, oba przewody wprowadzasz do jakiejs butelki, stawiasz ja stabilnie, łapiesz za dowolne kolo i rekami skrecasz dynamicznie wykonujac pelne skrety lewa prawa, im szybciej tym lepiej, nie wszystko wyleci ale spora ilosc, najlepiej byloby odkrecic przewod wysokiego cisnienia wychodzacy z pompy wspomagania i podac do niego cisnienie okolo 1bar, i powtorzyc operacje ruchami koła, wtedy zlejesz okoo 90% płynu.
MichuGdy - 22-11-2010, 22:03

Na dobra sprawę to obieg zamknięty i nie wiem czy ten olej ma prawo zużyć się...

Najwyżej sprawdzę różnice w poziomach oleju na silniku włączonym/wyłączonym.