Pajero II - [2.8 TD] przekaznik świec żarowych trafiony
Mark - 22-11-2010, 20:59 Temat postu: [2.8 TD] przekaznik świec żarowych trafiony Witam
Potrzebuje pomocy w mojej pajorce przestał działać przekaznik świec a konkretnie ten cienki kabelek który wzbudza przekaznik chyba idzie od stacyjki i jest plusowy u mnie niema napięcia i mam pytanie czy jest on podpięty pod bezpiecznik a jak tak to gdzie go szukać i co może być przyczyną braku napięcia prosze o podpowiedz
zbyszekm2 - 22-11-2010, 21:22 Temat postu: Re: przekaznik świec żarowych trafiony
Mark napisał/a: | Witam
Potrzebuje pomocy w mojej pajorce przestał działać przekaznik świec a konkretnie ten cienki kabelek który wzbudza przekaznik chyba idzie od stacyjki i jest plusowy u mnie niema napięcia i mam pytanie czy jest on podpięty pod bezpiecznik a jak tak to gdzie go szukać i co może być przyczyną braku napięcia prosze o podpowiedz |
On jest sterowany sterownikiem, który jest z lewej strony nogi pasażera, na słupku na dole.
Mark - 22-11-2010, 21:51
dzięki za podpowiedz zbyszekm2
rico.1 - 22-11-2010, 22:24
Sprawdź jeszcze świece żarowe, bo wystarczy że jedna lub dwie padną i już z podgrzewaniem zaczynają się jaja
dalej bezpieczniki: główny 80/60A przy klemie akumulatora, w skrzynce obok aku - bezp. 60A (ten duży w rogu najbliżej klemy) i w kabinie nad nogami z lewej strony - w górnym rzędzie trzeci od lewej 10A, a w dolnym rzędzie ostatni od lewej 10A
a w sumie
Mark napisał/a: | ten cienki kabelek który wzbudza przekaznik chyba idzie od stacyjki i jest plusowy u mnie niema napięcia |
jeśli szukasz tam jakieś 12V to możesz się rozczarować, bo ze sterownika nie musi być koniecznie aż tyle więc tym na razie się nie przejmuj
Mark - 23-11-2010, 10:33
rico.1 dzęki za podp. świece żarowe raczej ok są bo na krótko pali jak talala poprostu nie załącza się nie słychać charakterystycznego puknięcia
rico.1 - 23-11-2010, 11:04
rico.1 napisał/a: | wystarczy że jedna lub dwie padną i już z podgrzewaniem zaczynają się jaja |
miałem tu na myśli też to że automat grzania może się nie włączać,
ze świecami lepiej upewnić się na 100%, też może być tak, że są wkręcone różnego typu i też grzanie nie bedzie działało prawidłowo
Chudy - 27-11-2010, 16:09
U mnie dzisiaj Pajero nie opdpaliło . Silnik 2.8 TD. Kontrolka od świec gaśnie, słychać pstyknięcie na przekaźniku ale świece się nie grzeją. Jak dałem + na listwę na świece bezpośrednio z akumulatora to odpalił z pół obrotu. Jaka może byc przyczyna i gdzie tego szukać
Dzięki za wszelkie wskazówki bo dopiero poznaję PAJERO.
zbyszekm2 - 27-11-2010, 16:24
Zacznij od sprawdzenia przekaźnika. Później sterownik grzania świec. Najczęściej winny jest przekaźnik ten pod maską.
Chudy - 27-11-2010, 18:12
OK dzieki. A sterownik gdzie jest umiejscowiony? EW czy w sklepie pajero-części jest to dostepne?
zbyszekm2 - 27-11-2010, 19:25
Chudy napisał/a: | OK dzieki. A sterownik gdzie jest umiejscowiony? EW czy w sklepie pajero-części jest to dostepne? |
Po stronie pasażera na dole przy prawej nodze.
gołąb - 28-11-2010, 00:31
Chudy napisał/a: | U mnie dzisiaj Pajero nie opdpaliło . Silnik 2.8 TD. Kontrolka od świec gaśnie, słychać pstyknięcie na przekaźniku ale świece się nie grzeją. |
to może być wina styków w samym przekaźniku. w zeszłym roku tak miałem, że przekaźnik świec pykał, czyli elektromagnes działał, a prądu nie przekazywał..... po podaniu prądu na świece auto paliło od strzała....moim zdaniem z tego co piszesz to styki na przekaźniku świec są wypalone...aha-czy prąd na "wejściu" do przekaźnika jest?
Majka - 01-12-2010, 09:46
Witam jestem nowym użytkownikiem forum. Autko mam od 1,5 roku. Też wymieniałam świece, też walczyłam z czyszczeniem tej blaszki łączącej świece i styków na kabelku. Okazało się, że po prostu trzeba było wymienić cały kabelek idący od listwy zasilającej świece do tego czegoś w okolicy akumulatora. Najprostszą metodą sprawdzenia bez multimetru czy styki są ok jest zgaszenie światła i oglądanie efektów świetlnych w czasie odpalania naszego MISIA.
Mark - 02-12-2010, 18:01
A czy ktoś z was próbował przewinąć cewkę bo u mnie się nadpaliło uzwojenie pozatym jest ok. Chodzi o to czy po takim zabiegu działa wszystko poprawnie chodzi mi oczywiście o przekaznik świec
plecho1 - 02-12-2010, 21:32
To jest zwykły elektromagnes, jeśli tylko uzwojenie się przepaliło i właściwie je przewiniesz czyli takim samym drutem i tyle samo zwojów jak w oryginale to ma działać.
Faraonix - 03-12-2010, 21:51
Ja zamiast bawic sie z przezwajaniem zastosowalbym 4 przekazniki 30A/40A ktore mozna kupic w kazdym sklepie za pare zlotych. Cewki spinasz do kupy razem, wywalasz listwe i podlaczasz do kazdej swiecy osobny przewod. Jesli zalozysz gniazda pod przekazniki to pozniej w razie awarii ktoregos wymnieniasz w minute.
Przekaznik 2,05zl
Gniazdo 2,40zl
|
|
|