To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - " Świst " przy dodawaniu gazu

buhhu - 23-11-2010, 14:47
Temat postu: " Świst " przy dodawaniu gazu
Witam, jak w temacie, dodaje gazu i słysze świst, czy ktoś wie co może być przyczyną ? jeśli tak to w jaki sposób to zrobić ? Podejrzewam, że będę musiał coś uszczelnić/załatać, ale co ? czekam na Wasze propozycje.
lapass - 23-11-2010, 18:28

Jeśli łatać/uszczelniacz to układ dolotowy - od wlotu, przez filtr powietrza, do przepustnicy - sprawdź połączenia rur i opasek na nich.
Można chyba powiedzieć, że im bliżej silnika, tym głośniej może świszczeć/syczeć, bo powietrze nabiera ciśnienia.
Odgłosy, które można nazwać "świstem" mogą też generować paski a raczej rolki/łożyska, dzięki którym się obracają. czyli: rozrząd (rolki), alternator (łożyska), sprężarka klimatyzacji i ewentualne napinacze paska wielorowkowego (nie wiem czy takie są).

Saqu - 23-11-2010, 18:35

a strumienica jak gwizda? :P może kata nie masz tylko strumienicę ;)
MichuGdy - 23-11-2010, 19:51

Gdi nie mogą nie mieć katalizatora, bo by same błędy wyskakiwały. Przeważnie mają 2 sondy lambda jedną przed i druga za katalizatorem.
Saqu - 23-11-2010, 19:55

2 sondy mają wersje 122 konne, 125 konne mają 1 sonde lambda przed katem
mlun - 23-11-2010, 20:03

Często ta plecionka na początku układu wydechowego jest poszarpana i zaczyna gwizdać.
MichuGdy - 23-11-2010, 21:20

mlun napisał/a:
Często ta plecionka na początku układu wydechowego jest poszarpana i zaczyna gwizdać.

To złącze elastyczne miałem poszarpane, wymieniłem - 150 zł, ale nie było przyczyną świstów, nawet nie specjalnie burczało w moim przypadku.

Kolego buhhu przeczytaj mój post i sprawdź, czy to takie same świszczenie.

Pozdrawiam