To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Próba włamania - wymiana zamka (ew.sterownika)

uciu - 29-11-2010, 21:27
Temat postu: Próba włamania - wymiana zamka (ew.sterownika)
Witam

Ostatni miałem nieprzyjemność stać się ofiarą próby włamania (tej feralnej nocy nie tylko ja). "Ktoś" próbował dostać mi się do samochodu i "wyłupał" zamek od drzwi kierowcy. Na szczęście nie dostał się do środka i nie uszkodził zamka centralnego - drzwi zamykają się kluczykiem od strony pasażera. Zastanawiam się nad wymianą zamka albo zakupem nowego sterownika zamka centralnego z pilotami, aby w taki sposób otwierać auto (denerwujące jest jednak ciągłe otwieranie drzwi od strony pasażera..).

Możecie mi poradzić, co najlepiej zrobić w tym przypadku.. Co będzie mnie mniej kosztowało i lepiej się opłaci. Nie wiem jak na razie jaki będzie koszt wymiany i zakupu zamka.. Sterowniki wstępnie oglądałem.

PS. Jeżeli macie jakieś namiary na dobrych i rozsądnych w cenie fachowców z Przemyśla albo okolic to napiszcie.

Pozdrawiam

robertdg - 29-11-2010, 21:32

Wymien wkładke.

Kup i zamontuj centralke na pilota do sterowania centralnym zamkiem, albo udaj sie na montaz do jakiegos zakladu elektroniki, sredni koszt montazu z czesciami w granicach od 450zł w zwyz.

MichuGdy - 29-11-2010, 21:36

Wybór sterowników jest spory, skoro masz centralny zamek na kluczyk, a chciałbyś mieć na pilota, to nie będzie z tym za dużo roboty. Jeśli chcesz na prv mogę wysłać namiary do gościa co handluje częściami do carism, widziałem kiedyś u niego oryginalne sterowniki z pilotami. Musiałbyś się zapytać. U niego kupuje różne pierdołki do auta, kontakt bdb i szybkie wysyłki.

Co do samego zamka to sprawa nie łatwa - wkładki nie wymienisz od tak, bo przecież musiałbyś wymienić we wszystkich drzwiach + klapa i stacyjce.
Na twoim miejscu spróbowałbym naprawić tamta wkładkę o ile jest taka możliwość.

Pozdr

robertdg - 29-11-2010, 21:50

Pisząc w sensie wymiany wkladki miałem na mysli, wymiane ja na nowa z dopasowaniem jej do oryginalnego kluczyka.
MichuGdy - 29-11-2010, 23:21

Cytat:
Pisząc w sensie wymiany wkladki miałem na mysli, wymiane ja na nowa z dopasowaniem jej do oryginalnego kluczyka.

Fakt jest to wykonalne, tylko trzeba znaleźć speca od zamków samochodowych, a z tym ciężko może być niekiedy.

Można z ciekawości zapytać ASO czy na podstawie VIN zamówiliby pasującą wkładkę...

robertdg - 29-11-2010, 23:27

MichuGdy napisał/a:
Fakt jest to wykonalne, tylko trzeba znaleźć speca od zamków samochodowych, a z tym ciężko może być niekiedy.

Można z ciekawości zapytać ASO czy na podstawie VIN zamówiliby pasującą wkładkę...
Dzisiaj robiłem takie machniom w aucie sąsiadki, wystarczyły 3 telefony, na początku było ASO które zaproponowało termin wykonawczy około 4-5dni, potem 2 telefony do niezaleznych warsztatów, w drugim warsztacie zajeło to 15min roboty i wykonane na oryginalnych częściach za połowę tego co proponowało ASO. Da się tylko trzeba poświęcic trochę czasu ;-)