To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - układ chłodzenia

domelosław - 29-11-2010, 21:53
Temat postu: układ chłodzenia
mam problem a mianowicie poszedł mi rozrząd poprzez to że ścieło klin na kole rozrządu i silnik był naprawiany: (wymiana zaworów,prowadnic,szklanek,podkładek regulacyjnych,planowana głowica ,nowa orginalna uszczelak pod głowice, uszczelka pod kolektor,uszczelak pod pokrywe zaworów,nowa obudowa termostatu wraz z termostatem, druga pompa waku bo w mojej szlak trafiło sprzęgiełko itd.) i rozchodzi się o to zę po złożeniu i uruchomieniu silinka po zalaniu płynu chłodniczego zaczeły się problemy ; układ był już nie raz odpowietrzany lecz wywala mi płyn poprzez zbiorniczek wyrównawczy przez korek nie wiem o co z tym wszystkim chodzi gdzy silnik jest zimny i go odpale zrobie pare kilometrów silnik sie zagrzeje zaczyna wywalać ten płyn, i wąż który idzie od termostatu do chłodnicy jest wtedy zimny lub ledwo ciepły a gdzy odpowietrze wtedy wszystko jest ok ale gdy silink wystygnie sytuacja sie powtarza POMOCY !!
robertdg - 29-11-2010, 23:08

Może źle zmontowana głowica, na jakim rodzaju uszczelki była skrecona :?:
domelosław - 30-11-2010, 08:20

na uszczelce metalowej orginalnej
robertdg - 30-11-2010, 08:28

Jakiej jakości był termostat, czy wszystkie odpowietrzniki sa całe, czy były sztukowane któreś :?:
domelosław - 30-11-2010, 10:43

jak mieliśmy oryginalną obudowę z termostatem to wszystko było oryginalne lecz teraz nie można dostać wersji obudowy bej fajki na wężyk która wychodzi z pokrywki obudowy tam gdzie się wkłada termostat i założyliśmy tam wężyk i zaślepkę ale przed zamontowaniem tej nowej obudowy nie było jeszcze tej fajki i też tak się działo nowa obudowa z termostatem kosztowała 100zł ale to jest już kolejna bo pierwszą po naprawie głowicy kupiłem samą obudowę bez termostatu za 120 zł
robertdg - 30-11-2010, 14:13

Pogubiłem się, może wytłumacz mi to obrazkowo:

P.S. próbowałeś zamieniać korek na chłodnicy na inny :?: Mierzyłeś ciśnienie jakie panuje w układzie chłodzenia :?: Pompa wody była ruszana przy remoncie silnika :?:

rzoberto - 30-11-2010, 14:36

Miałem podobne objawy z płynem tylko w SUZUKI i że bez remontu silnika. Mechaniki najpierw stwierdzili, że prawdopodobnie korek chłodnicy jest do kitu, ale po wymianie bez zmian. Później padło na pompę wody, ale i to nie pomogło. W końcu po badaniach okazało się, że termostat jest do bani i pomogła jego wymiana. Teraz mam O.K.
domelosław - 30-11-2010, 15:15

chodzi mi o pokrywke z numerem 2 orginalna była taka jak na obrazku a teraz mamy taką że z tej poktywki czychodzi jeszcze taka fajka do nałożenia węzyka .my również założyliśmy tam kawałek wężyka i zaślepke na ten wężyk

[ Dodano: 30-11-2010, 15:17 ]
chodzi mi o pokrywke z numerem 2 orginalna była taka jak na obrazku a teraz mamy taką że z tej poktywki czychodzi jeszcze taka fajka do nałożenia węzyka .my również założyliśmy tam kawałek wężyka i zaślepke na ten wężyk acha pompa wody nie była wymieniana ani nic

robertdg - 30-11-2010, 15:30

Może zapowietrza się przez zaślepke, co zostało uzyte jako zaslepka :?:
wichura1 - 30-11-2010, 15:42

Uszkodzony zaworek korka chłodnicy? U mnie nie było go w ogóle gdy kupiłem samochód. Był tylko korek z uszczelką. Objawy były takie, że samochód po jakichś 14 km zaczynał się przegrzewać i wywalał płyn spod korka i do zbiorniczka, trochę parując. Wymieniłem korek (10 PLN na szrocie) i od tej pory problem nie występuje.
domelosław - 30-11-2010, 15:52

za zaślepke urzyta jest metalowa zagłuszka ale do starej obudowy była zakładana pokrywaka z numerm 2 bez tej fajki i też działo się tak samo . u mnie nie ma korka na chłodnicy tylko jest na zbiorniku wyrównawczym ale musze też sprubować gdzieś go dostać i wymienić
robertdg - 30-11-2010, 16:22

Zacznij własnie od sprawdzenie tego korka zbiorniczka wyrównawczego.
domelosław - 30-11-2010, 16:41

jutro pojeżdze po mieście poszukam tego korka jak nie poskutkuje odezwę sie jutro ale narazie wielkie dzięki za pomoc

[ Dodano: 01-12-2010, 20:49 ]
kupiłem korek założyłem i narazie jest ok zobaczymy jak jutro pojade troche dalej sie przejechać

[ Dodano: 02-12-2010, 20:52 ]
powiem szczeże że narazie po wymianie tego korka jest wszystko ok :)

wichura1 - 03-12-2010, 14:55

Ja dzięki uszkodzonemu korkowi, kupiłem Carismę około 2000PLN taniej. No i jeszcze handlarz musiał zapłacić za korek :D