To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS 1.8] Bezpieczniki pompek spryskiwaczy

rudi2704 - 30-11-2010, 22:16
Temat postu: [MSS 1.8] Bezpieczniki pompek spryskiwaczy
Witam
Problem jest następujący ... w przeciągu trzech tygodni padły mi obie pompki spryskiwaczy - zarówno z przodu jak i z tyłu. Po załączeniu spryskiwaczy wycieraczki pracują normalnie ale pompki nie dają znaku życia. Nie jest to związane z zamarzniętym płynem, bo już od kilku tygodni jeżdżę na zimowym ... więc zanim zacznę grzebać przy samych pompkach czy możecie mi podpowiedzieć czy mają one dodatkowe bezpieczniki ... i gdzie ?

wingman - 30-11-2010, 22:24

Mam podobny problem. Wczoraj odnotowałem brak spryskiwaczy z przodu. Dzisiaj poświęciłem temu trochę czasu - obydwie pompy milczą. W instrukcji nie znalazłem bezpiecznika pomp spryskiwaczy. Teraz myślę :)

[ Dodano: 01-12-2010, 14:29 ]
OK. Trochę późno zalałem płyn zimowy i w instalacji był jeszcze letni. Skutkiem tego obydwie pompy zamarzły, po podgrzaniu w garażu znów działają.

rudi2704 - 01-12-2010, 20:21

... Gdzie dokładnie znajdują się te pompki ?
mls - 01-12-2010, 23:02

Dokładnie? Przy spodzie zbiornika płynu do spryskiwaczy, od strony nadkola. Jedna ciut wyżej od drugiej, obok siebie.

Sam mam wymienione obie pompki, i na chwilę obecną żadna nie działa (zamarzł albo płyn w pompce, albo w wężyku, albo na dnie zbiornika /na dnie była resztka letniego/, ciężko stwierdzić). Ogrzać auta niestety nie mam gdzie, więc może ktoś ma jakiś inny pomysł jak udrożnić ową instalację? ;)

halbog - 02-12-2010, 08:54

Ja do letniego płynu, który miałem w zbiorniczku, dolałem denaturatu. Śmierdzi okrutnie, ale wszystko hula :wink: .
Pozdrawiam
Bogdan

lucxxx - 02-12-2010, 12:54

mls napisał/a:
Ogrzać auta niestety nie mam gdzie, więc może ktoś ma jakiś inny pomysł jak udrożnić ową instalację?

w zeszłym roku to przerabiałem. Zagotowałem garnek wody i wlałem do pełna do zbiorniczka. Potem co jakieś 10 minut dolewałem świeżego wrzątku. trwało to dłuższa chwilę ale w końcu puściło. Potem pozostaje tylko opróżnić zbiornik i wlać płyn zimowy. Dodam że robiłem to przy -10 czy -15 więc sposób jest skuteczny.

jewiurz - 02-12-2010, 13:04

mls napisał/a:
Ogrzać auta niestety nie mam gdzie, więc może ktoś ma jakiś inny pomysł jak udrożnić ową instalację? ;)

Jedź na dwie godziny na zakupy do BlueCity, tam jest stosunkowo ciepło na prkingu ;)
Można tez dolać ćwiartke denaturatu - pomaga

rudi2704 - 02-12-2010, 20:54

mls napisał/a:
Dokładnie? Przy spodzie zbiornika płynu do spryskiwaczy, od strony nadkola. Jedna ciut wyżej od drugiej, obok siebie.

... jak się do nich dostać ?

mls - 02-12-2010, 22:04

jewiurz napisał/a:
Jedź na dwie godziny na zakupy do BlueCity, tam jest stosunkowo ciepło na prkingu ;)
Można tez dolać ćwiartke denaturatu - pomaga

To jest niezły pomysł z tym parkingiem. Ale wybrałbym Złote Tarasy chyba - w lecie przy ok 30 stopniach na zewnątrz na parkingu tym było prawie 40, więc teraz w zimie też pewnie jest cieplutko ;)
Mam prawie pod korek nalany zimowy płyn i nie ciągnie, gdzie więc dolać ten denaturat jeszcze?...

[ Dodano: 02-12-2010, 22:06 ]
rudi2704 napisał/a:
... jak się do nich dostać ?

Na podnośnik i od spodu najłatwiej ;)
W ostateczności można próbować od strony prawego nadkola - wyjąć kołki, odciągnąć plastik nadkola i może jakoś się uda...

daniel_b11 - 10-12-2010, 14:47

mls napisał/a:

Sam mam wymienione obie pompki, i na chwilę obecną żadna nie działa (zamarzł albo płyn w pompce, albo w wężyku, albo na dnie zbiornika /na dnie była resztka letniego/, ciężko stwierdzić). Ogrzać auta niestety nie mam gdzie, więc może ktoś ma jakiś inny pomysł jak udrożnić ową instalację? ;)

Mam podobny problem co autor tego tematu. Zdiagnozowałem jednak, że problemem nie jest nic zamarzniętego. Pompka po prostu się skończyła (pewnie szczotki) Moje pytanie jest następujące: Jak zabrać się do wymiany tej pompki i jaką kupić? Czy od carismy są takie same? Czy to prawda że pasują od TICO?

mls - 10-12-2010, 14:54

Pasują, ale nie pamiętam w tej chwili czy na przód czy na tył (różnią się wtykami - przynajmniej u mnie tak było, ale to mogła być również kwestia przeróbek poprzedniego właściciela). Tak czy inaczej różnicę wtyków można obejść przerabiając gniazdo na wsuwki, wtedy każda pompka będzie pasować ;)
maniak30 - 10-12-2010, 19:16

Siemka.Pasują od tico tylna pompka żadnych przeróbek przód drobna przeróbka wtyczki działają bez zarzutu koszt pompki około 15 zł :) pompka i wycieraczki są na jednym obwodzie