Eclipse - Techniczne - [1G 90-94] Zmiana wody na płyn, świecąca kontrolka chłodnicy
MELON - 04-12-2010, 14:39 Temat postu: [1G 90-94] Zmiana wody na płyn, świecąca kontrolka chłodnicy Mam pytanie, mianowicie miałem wlana wodę do chłodnicy przed mrozami spuściłem całkiem tą wodę ale dopiero dziś wlałem płyn chłodniczy i nie wiem dlaczego świeci mi się kontrolka chłodzenia nie wiem czy to zepsuty czujnik przepływu czynnika chłodzącego czy poszła pompa wody dlatego chciałem spytać gdzie znajduje się ów czujnik i jak sprawdzić czy pompa jest sprawna czy to czujnik szwankuje POMOCY bo jutro muszę zrobić małą trasę
Melon, przesuwam dyskusję do nowego tematu, następnym razem zwróć uwagę czy Twoje pytanie pasuje kontekstem do miejsca gdzie je umieszczasz
rosomak1983 - 04-12-2010, 21:14
MELON, u mnie sie swieci od jakis paru tygodni i nic sie nie dzieje,
Jak auto nie grzeje sie to znaczy ze pompa OK. najprawdopodobniej czujnik kłamie
zenek_bb - 04-12-2010, 22:35
rosomak, to nie tak że jak auto się nagrzeje, jak pompa nie działa z jakiegoś powodu (jak to było w jednym przypadku na forum, okazało się że miała połamane PLASTIKOWE łopatki...) to auta nie nagrzejesz tylko go ugotujesz... bo nie ma obiegu i czujnik temp. od wskaźnika może nie pokazać prawdziwej temp na bloku/głowicy i silnik szlak trafi
melon, rosomak, czujnik który powoduje zapalenie się lampki chłodnicy znajduje się na dnie zbiorniczka wyrównawczego i oznacza brak płynu lub jego uszkodzenie (znajdująca się w zbiorniczku woda którą trzeba było spuścić dodatkowo bo nie opróżni się przez korek spustowy na dole chłodnicy) mogła przymarznąć uszkadzając czujnik
melon, na domiar złego jeżeli masz reduktor LPG mogło nie udać Ci się spuścić całej wody z układu... wracając do pompy, sprawdź poziom płynu w zbiorniczku, jeżeli jest w połowie pełny (znak max) odpal silnik, po 2-3minutach włącz ogrzewanie i nawiew, zobacz czy leci letnie powietrze (chociaż trochę ogrzane), jeżeli nie, znaczy że nie masz małego obiegu wody, jeżeli przez zamarzniętą wodę w szeregowo podpiętym reduktorze to tragedii nie ma, jeżeli przez odłączenie się wirnika od ośki w pompie masz problem większy... nie radzę grzać go 15 minut bo w przypadku braku obiegu możesz coś ugotować...
[ Dodano: 04-12-2010, 22:37 ]
PS. Kto jeździ na wodzie w układzie? Wg mnie to "zły pomysł" ze względu choćby na korozję wielu elementów... pomijając konieczność zmiany na zimę, a tym bardziej tak późno kiedy za oknem -15...
MELON - 05-12-2010, 09:21
juz jest w pozadku kontrolka juz nie swieci i nagrzewnica dziala ale musialem siedziec godzine w aucie i grzac zeby zaczelo dzialac jezdzilem na wodzie bo nie mialem na plyn chlodniczy ale juz jest ok nic sie nie gotuje takze mysle ze mozna smigac choc i tak czujnik temperatury klamie bo dochodzi do polowy i juz sie wlacza wentylator dodam ze nie mam termoststu bo sie zepsyl a zabardzo nie mam kasy na nowy musze jeszcze rozmrozic uklad spryskiwaczy bo zamarzl i prubujac dzialanie mam nadzieje ze spalil sie tylko bezpiecznik dziekuje za pomoc
zenek_bb - 05-12-2010, 11:06
termostat kosztuje niecałe 30zł...
jak masz non stop otwarty termostat to przy tej temp. na dworze podczas jazdy wychłodzisz silnik... skontroluj poziom płynu
barteski - 05-12-2010, 11:52
brak termostatu owocuje niedogrzaniem silnika i duzym spalaniem co powodóje przyspieszone zuzycie silnika . .. a jak jezdziszMELON, bez termostatu to tym spalaniem przepaliłes kilka nowych
Adaho_krak - 05-12-2010, 12:14
MELON napisał/a: | tak czujnik temperatury klamie bo dochodzi do polowy |
Tak ma być, temperatura na wskaźniku troszkę przed połową to prawidłowa temperatura pracy silnika w Eclipse. Jeśli skazówka stanie równo na połowie powinien się włączyć wentylator.
MATi1G - 12-12-2010, 16:49
zenek_bb napisał/a: | termostat kosztuje niecałe 30zł... |
co to za termostat? Masz jakieś zniżki ze taka cena , ja za swój dałem ponad 60 zł,a ori to koszt ok 80zł
zenek_bb - 12-12-2010, 17:29
w IC kupisz już za 22 bodajże, a to jakie ja mam i w jakiej cenie nie muszę pisać ;p
viader - 13-12-2010, 08:50
Mati, w intercarsie poniżej 30zł kosztuje termostat verneta pod warunkiem, że kupisz przez internet, jak wejdziesz do sklepu z ulicy wycenią go na ponad 60zł.
MELON - 13-12-2010, 19:01
ten czujnik od chlodzenia jest gdzies indziej nie w naczyniu wyrownawczym bo po zapaleniu auta koltrolka od chlodnicy gasnie i gdybym auto odpalil bez paska to bedzie swieciła
zenek_bb - 14-12-2010, 13:37
bo płynu przybywa gdy auto się nagrzeje bo ciśnienie wzrasta... i nie mów że jest gdzieś indziej jak jest tam gdzie mówię...
MELON - 14-12-2010, 21:07
no dobra nie sprzeczam sie..
MATi1G - 15-12-2010, 08:27
viader napisał/a: | Mati, w intercarsie poniżej 30zł kosztuje termostat verneta pod warunkiem, że kupisz przez internet, jak wejdziesz do sklepu z ulicy wycenią go na ponad 60zł. |
To ja byłem właśnie z ulicy
Tiamat - 15-12-2010, 23:00
e katalog inter cars - termostaty m.in.:
Hyundai - 47pln
JC Auto - 12 - 16pln
Vernet - 49pln - drogo cuś ja kupowałem za 27pln dwie zimy wstecz
TTV - 17pln
WAHLER - 28pln.
|
|
|