To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Kontrolka świec żarowych gaśnie po 1 sekundzie.

cronos2002 - 05-12-2010, 08:46
Temat postu: [Cari 1.9TD] Kontrolka świec żarowych gaśnie po 1 sekundzie.
Jak w temacie, kontrolka świec żarowych zaczęła gasnąć po ok 1 s , i nie można odpalić silnika przy obecnych mrozach. Ma może ktoś z kolegów pojęcie od czego zacząć sprawdzanie, żeby ustalić przyczynę awarii ?
gulgulq - 05-12-2010, 09:16

hm.. u siebie nie mierzyłem czasu ale też tak jakoś gaśnie

zapobiegawczo możesz tak podgrzać ze 2, 3 razy czyli przekręcasz kluczyk, gaśnie kontrolka, przekręcasz z powrotem i znów grzanie świec - przy tak dużych mrozach i starych dieslach trzeba czasem pokombinować :)

Jaro1974 - 05-12-2010, 10:37

gulgulq, w DID-ach tak jest ale w TD kontrolka powinna świecić dotąd dopóki terkocze zaworek na pompie wtryskowej.cronos2002, podnieś maskę i włącz stacyjkę i posłuchaj czy ten charakterystyczny terkot słychać. Może być że padł przekaźnik od świec a może być to że padł zaworek na pompie.
Carismaniak - 10-12-2010, 09:21

kolego to samo bylo w cari mojego taty 1,9 td swiece grzały tylko przez sekunde pozniej gasly wina lezala w sterowniku swiec zarowych "nagares" kupiłem od volvo 1,9 td zalozylem i samochod odzyl calkiem inaczej teraz bardzo dlugo swieci kontrolka zanim zgasnie koszt okolo 100 zl zalozenie 5 minut pozdrawiam
cronos2002 - 13-12-2010, 18:46

Carismaniak napisał/a:
kolego to samo bylo w cari mojego taty 1,9 td swiece grzały tylko przez sekunde pozniej gasly wina lezala w sterowniku swiec zarowych "nagares" kupiłem od volvo 1,9 td zalozylem i samochod odzyl calkiem inaczej teraz bardzo dlugo swieci kontrolka zanim zgasnie koszt okolo 100 zl zalozenie 5 minut pozdrawiam

Wielkie dzięki - wymieniłem ten przekaźnik "nagares" i jest wszystko OK!