To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8] Problem ze spalaniem

kamir - 06-12-2010, 12:06
Temat postu: [Cari 1.8] Problem ze spalaniem
Witam

Po ostatnim tankowaniu spalanie wyszło mi około 13,5 l/100 km (100% miasto )!!!
Czy to możliwe, że na spalanie ma wpływ nieszczelny układ wydechowy??
Dodam, że jeszcze nie wymieniałem też filtra paliwa ( Cari kupiona w lipcu... )

lapass - 06-12-2010, 12:30

A to 'miasto' to jak długie odcinki? I korki czy w miarę posuwanie się do przodu?
Było trochę mrozów, przy szczególnych warunkach mógł Ci tyle spalić.
kamir napisał/a:
Czy to możliwe, że na spalanie ma wpływ nieszczelny układ wydechowy??

Tak, to chyba jest możliwe, zwłaszcza gdy nieszczelności są z przodu auta.
Oszukiwana jest wtedy sonda (albo sondy, nie wiem, ile ich jest w Twojej cari).
A w jakim stanie masz łącznik elastyczny (wydechu)?
Filtr paliwa też, jak najbardziej, może zwiększyć spalanie, ale gdyby był w tak złym stanie,
to raczej byłyby problemy np. z odpalaniem albo z pracą silnika.

kamir - 06-12-2010, 19:23

Z tego co wiem to mam 1 sondę;
nieszczelność układu jest w pobliżu środkowego tłumika;
Korki podczas ostatniej pogody były spore, do pracy ( mam nie całe 7 km ) potrafiłem jechać z 20- czasem i 30 minut !!!

Saqu - 06-12-2010, 20:56

Ogólnie jak nieszczelność za katem to nie ma większego wpływu na spalanie, ewentualnie dynamika jazdy może się pogorszyć.
W sumie to może się powiększyć spalanie bo będziesz wtedy chciał więcej cisnąć :D

No ale myślę, że rozwiązanie podałeś sam ;) niskie biegi=duże spalanie.

SHARK1979 - 07-12-2010, 10:00

kamir, sondę masz przed katem i fakt 1, nieszczelność nie ma wpływu na spalanie bo miałem ostatnio sito pod spodem i nic się nie zmieniło, jeśli wzrosło tak spalanie mogła polecieć sonda i podaje więcej paliwa do mieszanki i masz efekt :)
kamir napisał/a:
nie wymieniałem też filtra paliwa

to może wpłynąć ewentualnie na przepływ paliwa i przytykanie auta poprzez mniejszy dopływ paliwa ze względu na niezbyt już czysty filtr

STomasz7 - 07-12-2010, 13:32

Panowie, a co może się stać jeśli mam dziurawy katalizator? W jednym miejscu ma przedmuch i lecą z niego spaliny...Ma to jakiś wpływ na spalanie? Niedługo będę wymieniał kata, lecz pytam z ciekawości.
Sundę mam jedną przed katalizatorem.

lapass - 08-12-2010, 10:56

STomasz7, tak jak wynika z kilku postów wyżej - nieszczelności za sondą (sondami) nie powinny znacznie wpływać na pracę silnika. Gorzej jak są przed nią (nimi)...
Saqu - 08-12-2010, 11:17

STomasz7 napisał/a:
.Ma to jakiś wpływ na spalanie?

Na spalanie to może nie koniecznie jakiś wielki wpływ, ale spaliny też mają lewe ujście co z kolei wpływa na mniejsze ciśnienie tłoczonych spalin co może spowodować dynamiką pojazdu w zależności od tego jak duża nieszczelność jest

pelo99 - 09-12-2010, 14:31

kolego ja teraz przez te ciężkie warunki 100% miasto korki i różne rzeczy wyszło mi 13l/100km także pojemności w takich sytuacjach nie oszukasz :/
kamir - 09-12-2010, 14:51

pelo99, Dzięki za info, jednak, że nie jest zbyt duże pocieszenie ;)
maxblink - 10-12-2010, 16:24

Nie masz co plakac, wiele czytalem o cari GDI i o jej spalaniu - zima podobno w miescie okolo 12 powinna brac - ja mam ewenement, pali cos okolo 15 a moze i lepiej [bede wiedzial jak zatankuje]. I tez nikt nie jest w stanie stwierdzic co jest przyczyna [a wymienilem juz sonde, czyszczona mialem przepustnice - teraz kupilem swiece - moze to cos da]

Tak ze nie lam sie, na moje oko - duzo Ci nie pali jak na panujace u nas warunki

SUCHY77 - 10-12-2010, 16:26

Ja do pracy też mam 7 km i 100% miasto. Czas jazdy też około 20 min, ale pali ok 8,5l/100km(zimą bo latem ok7,2l/100km). Myślę że to 13l to dużo.
kamir - 10-12-2010, 16:33

maxblink, SUCHY77, tylko, że ja mam silnik SOHC (nie GDI)...
Saqu - 10-12-2010, 16:38

SUCHY77 napisał/a:
Myślę że to 13l to dużo.

Norma w zimę, parę zasp trochę prób wyjechania, parę korków i masz takie spalanie, do tego dolicz krótkie odcinki.
maxblink napisał/a:
, pali cos okolo 15 a moze i lepiej

Z tego co widzę nie sprawdzałeś termostatu, warto sprawdzić czy prawidłowo działa czy czasem nie jest cały czas otwarty i długo się nagrzewa.

kamir, proponuję zatankować zrobić po trasie np 100km i zatankować i zobaczyć jakie będzie spalanie, jak nadal za duże to wtedy szukać przyczyny ;)

SUCHY77 - 10-12-2010, 16:56

kamir napisał/a:
maxblink, SUCHY77, tylko, że ja mam silnik SOHC (nie GDI)...

A :D przepraszam moje niedopatrzenie