Pajero II - Przedni napęd -wibracja, piski.
Tomasz Grochola - 10-12-2010, 00:30 Temat postu: Przedni napęd -wibracja, piski. Jakiś czas temu zacząłem czuć wibracje i jakby opór podczas jazdy (jakby ciężej "szedł"). Cały czas jeździłem 4x4, bo kiepskie opony, kiepskie drogi, potem zima na irlandzkich drogach, ciąganie maszyn itd.
Z upływem czasu (kilka tygodni), drgania nasiliły się, opór stał się wyraźniejszy, a wreszcie zaczęło się popiskiwanie.
W tym momencie zacząłem wnikać w temat. Stwierdziłem, że pisk słychać TYLKO przy 4x4 (tak samo pozostałe objawy) i TYLKO pod obciążeniem, tzn. kiedy wciskam pedał gazu i przyspieszam. Po zdjęciu nogi z gazu i hamowaniu silnikiem -cicho i gładko. Tak samo cicho i gładko idzie z napędem na tył.
Co się sypie?
rico.1 - 10-12-2010, 18:35
Sprawdź dokładnie krzyżaki przedniego wału - luz na tulejkach i smarowanie oraz luzy na wejściu do mostu i do reduktora,
a jeśli wszystko ok, to do sprawdzenia olej w przednim moście - czy nie ma w nim opiłków metalu i jaki poziom.
Tomasz Grochola - 11-12-2010, 11:19
rico.1 napisał/a: | Sprawdź dokładnie krzyżaki przedniego wału - luz na tulejkach i smarowanie oraz luzy na wejściu do mostu i do reduktora,
a jeśli wszystko ok, to do sprawdzenia olej w przednim moście - czy nie ma w nim opiłków metalu i jaki poziom. |
Sprawdzę. Święta idą, będzie troszkę czasu. Dzięki za podpowiedź.
Jakieś inne sugestie?
przemo_wl - 05-03-2011, 21:54
witam wszystkich na forum
jestem posiadaczem pajero 2,8 TD od 10 miesięcy i jak na razie zapoznaje się z nim
pojawiły się ostatnio u mnie objawy podobne jak opisane w pierwszym poście, czyli po załączeniu przodu przy przyspieszaniu pojawiają sie drgania i jakieś dziwne piski, a jak odpuszczam to objawy ustają
dodatkowo jak zajrzałem pod spód zauważyłem że cieknie mi olej na połączeniu reduktora z przednim wałem (pewnie uszczelniacz poszedł)
mam więc pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów co konkretnie mogło mi padnąć
lukas 78 - 05-03-2011, 23:00
najpewniej to masz wywalone krzyżaki przedniego wału i uszkodzony uszczelniacz w reduktorze. Wał rozhuśtany zniszczył ci uszczelniacz. Ale wejdź pod auto chwyć za wał. Luzy na krzyżakach zobaczysz i poczujesz.
przemo_wl - 06-03-2011, 22:53
dzieki za podpowiedz sprawdzę wał a uszczelniacz i tak będe musiał wymienić
waszka.t - 24-10-2011, 14:50
Witam
Stałem się ostatnio posiadaczem Pajero w bardzo złym stanie ale powoli go doprowadzam do jazdy.
Mam ten sam problem z napędem , gdy włącze 4x4 auto wpada w drgania narastające ze wzrostem predkości . Jednak gdy odpuszczę gaz drgania ustają gdzie szukać problemu ??
przemo_wl - 24-10-2011, 20:09
w moim przypadku opisany wyżej objaw związane był z rozsypanym krzyżakiem na wale
niby nic nie było widać ale jak zacząłem ruszać wałem to wyczuwalne był luz
a po rozebraniu okazało się że z jednej z miseczek trzymających krzyżak wyleciały igiełki
po wymianie obu krzyżaków objawy ustały
waszka.t - 25-10-2011, 20:06
Sprawdziłem nie wyczuwam żadnych luzów czy trzeba ściągnąć wał do diagnozy ??
diWhizZ - 26-10-2011, 10:33
waszka.t napisał/a: | Sprawdziłem nie wyczuwam żadnych luzów czy trzeba ściągnąć wał do diagnozy ?? |
Sprawdź krzyżaki, właśnie przerabiałem ten temat. Niby luzów na dotyk nie było było ale ale krzyżak stanął na jednej szklance dawał dokładnie takie efekty. Jeśli to nie jest krzyżak 30x101 (jaki występuje na tylnym wale tylko i jedynie w V46W 2.8) to koszt wymiany jest groszowy.
waszka.t - 26-10-2011, 21:16
Dzisiaj odkręciłem wał posiada drobne luzy na krzyżaku od strony skrzyni
Czy minimalny luz może powodować takie wibracje ?
proszę o informację jakie ma rozmiary ten krzyżak czy wymieniać dwa naraz czy są one jednakowe ??
zbyszekm2 - 26-10-2011, 22:16
waszka.t napisał/a: | Dzisiaj odkręciłem wał posiada drobne luzy na krzyżaku od strony skrzyni
Czy minimalny luz może powodować takie wibracje ?
proszę o informację jakie ma rozmiary ten krzyżak czy wymieniać dwa naraz czy są one jednakowe ?? |
30 na 85. to zależy jaki ma luz ten drugi.
waszka.t - 26-10-2011, 22:53
Drugi nie posiada luzu.
Proszę o potwierdzenie bo w hurtowni mówią że na przednim wale jest 63.8 na 25
zbyszekm2 - 26-10-2011, 23:29
waszka.t napisał/a: | Drugi nie posiada luzu.
Proszę o potwierdzenie bo w hurtowni mówią że na przednim wale jest 63.8 na 25 |
nie wiedziałem ze to przedni, przedni 25 na 64
taki
http://e-pajero.pl/index.php?z=1&m=&id=335
waszka.t - 01-11-2011, 16:51
Witam jestem po wymianie krzyżaka 55zł i wszystkie wibracje ustały dzięki
|
|
|