Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] czujnik polozeia walu
Sikor81 - 10-12-2010, 13:36 Temat postu: [Cari 1.6] czujnik polozeia walu Czesc.
Komputer zdiagnozowal uszkodzony czujnik polozenia walu.
Objawy sa takie, ze auto odpala tylko na zimnym silniku. Na cieplym zapala sie CE i auto pali tylko na 3 sek.
Ma ktos instrukcje gdzie to jest i jak to wymienic, bo na Allegro czujnik kosztuje okolo 250 zl wiec chyba bede to robil sam
I moze zdjecie jak to wyglada, bo na allegro sa dwa rozne. Jeden wyglada jak wtyczka, a drugi jest z kabelkiem.
Iczy mozliwe ze czujnik polozenia walu i czujnik polozenia walku maja ten sam numer bledu ?
pawelsonx - 10-12-2010, 19:39
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981
co do wyglądu to znajdziesz w manualu
Sikor81 - 11-12-2010, 11:21
A od ktorej strony sie do niego zabrac ? Co musze odkrecic zeby go wyciagnac ?
robertdg - 11-12-2010, 11:27
Czujnik położenia wału korbowego przeważnie znajduje się w okolicach koła pasowego.
Sikor81 - 11-12-2010, 15:03
A jest moze manual po polsku bo znalazlem tylko w wersji angielskiej
robertdg - 11-12-2010, 15:18
nie ma
marex9 - 20-12-2010, 18:02
Witam.
Moja cari 1.6 zachowuje się podobnie.
Jeździła dotąd w porządku lecz niedawno podczas jazdy zaczęła świecić się kontrolka silnika, zatrzymałem się i zgasiłem auto, odpaliłem i po kilku sekundach auto zgasło, i tak kilka razy. Zaczęło pracować poprawnie dopiero jak ostygło i mogłem jechać dalej. Teraz dość często zdarza się że miga lub świeci kontrolka podczas jazdy i wtedy także auto przełącza się na benzynę- jak zgaśnie kontrolka, wraca zasilanie na gaz. Jeśli zgaszę auto przy świecącej kontrolce silnika, później mogę jechać dalej dopiero jak auto wystygnie, na gorącym silniku gaśnie. Wymrugałem błąd 23-czujnik położenia wałka rozrządu. Jest on w górnej części silnika po stronie kierowcy przykręcony kluczem 10 od strony kabiny. Czujnik jest bez kabla. jest do niego przypięta kostka z trzema kablami. Dziś testowo wypiąłem wtyczkę , zapaliłem auto i po kilku sekundach zaświeciła kontrolka silnika i auto zgasło. Podpiąłem wtyczkę i auto działa ok.
Upewniłem się więc że to ten czujnik. Gdzieś na forum wyczytałem że ktoś sobie ten czujnik rozebrał, przelutował i naprawił. Tylko jak go rozebrać??
A jeśli się nie da rozebrać, to gdzie go można kupić za rozsądne pieniądze? Oznaczenie czujnika J5T23071.
Pozdrawiam
marex9
|
|
|