Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Rozrząd, olej itd.
Adrianeo - 10-12-2010, 22:59 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Rozrząd, olej itd. Witam.
Jako że nie dawno kupiłem Carisme z silnikiem 1.8gdi 125KM rozglądam się za serwisami w których mógłbym właśnie wymienić rozrząd ,filtr oleju, olej, filtr powietrza i to na początek raczej wszystko.
I teraz takie moje pytanie dzwoniłem dzisiaj do dwóch serwisów w Łodzi. W Halembie są w stanie wymienić mi wszystkie wyżej wymienione rzeczy za mniej więcej 1000zł (części kupił bym w ich sklepie i kosztowały by mnie około 700zł lecz nie były by one oryginalne z tego co kojarzę)
Dzwoniłem również do Motoefekt-u i tam powiedzieli mi za części cene 1500zł lecz podobno miały by być oryginalne. Z robocizną wyszło by coś około 1700zł.
I tak którą opcję według was wybrać? Oraz czy możecie polecić jeszcze jakieś miejsce skąd mógłbym kupić tanio rozrząd do mojego autka?Najlepiej jakieś sklepy w łodzi ale mogą być również aukcje na allegro. Ktoś wie w jakiej cenie dostał bym rozrząd w japaneze?
Oraz co powinno wchodzi w kompletny skład rozrządu ( tzn. pompa wody i jakie paski jakieś popychacze?)
Pozdrawiam.
kris80 - 11-12-2010, 00:10
Olej, filtr oleju i powietrza wymień sam to zawsze cos zaoszczędzisz, a co do rozrządu poczytaj to: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=4084
Adrianeo - 11-12-2010, 10:11
Wszystko ładnie pięknie ale gdzie ja oddam stary olej? I co do filtra oleju nie trzeba mieć specjalnego klucza do niego? Nie wiem jak to jest w carismie ale w octavi pamietam jak chciałem wymienić filtr to był potrzebny specjalny klucz... wymiana filtra powietrza to nie problem a kabinowy też tutaj występuje? jeżeli tak to gdzie się znajduje? I dziękuje bardzo za link już biorę się za czytanie.
Budrys - 11-12-2010, 11:34
Coś się taki "zielony" zrobił ? Zużyty olej można wykorzystać na różne sposoby a poza tym nie dużo tego jest. Filtr przykręca się ręką i odkręca również. Są specjalne klucze takie łańcuszki zaciskowe. Jak ręką nie pójdzie (a musi) to można go podziurawić śrubokrętem i odkręcić. Filtr najprawdopodobniej w twoim samochodzie masz elektrostatyczny nie wymagający wymiany jedynie przemycia/wydmuchania liści, jest za schowkiem. Poszukaj na forum jest to gdzieś opisane ze zdjęciami.
|
|
|