To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant 2,5V6 24V 98r. EA5A - nareszcie :-)

adt81 - 12-12-2010, 11:28
Temat postu: Galant 2,5V6 24V 98r. EA5A - nareszcie :-)
Jako że jest tutaj nowy to na początek - Witam wszystkich Mitsumaniaków :-)

Wczoraj stałem się posiadaczem tego cacka ze Szwajcarii - byłem, zobaczyłem, przejechałem się i.... kupiłem :P - autko zadbane, są drobne wgniotki parkingowe na drzwiach no i tylne nadkola były robione bo miernik lakieru wykazuje reperaturki. Klapa bagażnika i pozostałe elementy wg czujnika lakieru są fabryczne więc raczej nie był bity. Było lekko stuknięte pod prawym reflektorem i został podniesiony przez co uchwyt pękł oraz delikatnie zagięło rant pasa przedniego nad tym reflektorem. Jest kawałek błotnika za reflektorem szpachlowany bo miernik nie łapie :]. Co tylko muszę zrobić teraz to wymienić tylne amortyzatory bo są na 50% (sprzedający powiedział że sprawdzał wszystko w zawieszeniu i amorki są do wymiany) i przez to na śniegu nawianym na asfalt oraz po wjechaniu w większą dziurę tył myszkuje i robi się nie ciekawie. Mam nadzieję, że to tylko to. Olej jest koloru herbatki więc wygląda na to, że silnik jest ok.Póki co przejechałem ponad 200km i wszystko śmiga.

W wątku "Chcę kupić Galanta" Kolega "sewkor" wspomniał o zawieszce z wymiany oleju - jest to Midland 10W40. Podobno samochód stał w garażu w Szwajcarii przed sprowadzeniem od blisko 2 lat nieużywany - nie wiem czy to dobrze czy źle ?

Z książki serwisowej wynika że ostatni przegląd był robiony przy 155tyś (teraz ma niby 167tyś) i była wtedy wymiana oleju ale jakoś nie widzę nic na temat rozrządu (nie znam niemieckiego :-) ) więc pewnie trzeba będzie się tym teraz zająć - tylko muszę się zorientować gdzie w mojej okolicy ktoś to uczciwie zrobi.

Póki co jestem w szoku pozakupowym i jest super - jak trochę ochłonę będę sprawdzał dalej :-) .
Fotki poniżej są robione jeszcze przez sprzedającego bo pogoda nie sprzyja :-)

Psikus - 12-12-2010, 12:48

Bordowy sedan,jasne skory, podoba mi sie Twój Galant.
fj_mike - 12-12-2010, 12:52

Moje gratulacje adt81 :wink:
SiM - 12-12-2010, 19:58

gratuluje zakupu.
Jeśli olej faktycznie ma 2 lata to powinieneś go również wymienić w pierwszej kolejności bo już dawno stracił swoje właściwości pomimo tego że ma nieduży przebieg.
Samych przyjemności z jazdy życzę :)

adt81 - 12-12-2010, 20:59

Tak właśnie zrobię - jutro pojadę sprawdzić sobie to zawieszenie z tyłu i od razu kupię olej no i pewnie zamówię amortyzatory - trzeba dbać o Misia :-) .
luckyluck - 12-12-2010, 21:51

Fotka wnętrza robi wrażenie... :P
Hugo - 12-12-2010, 23:18

adt81 napisał/a:
trzeba dbać o Misia
Żebys wiedział. Przekonasz się. To auto WYMAGA troski :D
sveno - 13-12-2010, 10:38

gratulacje nabytku, niech służy, olej i rozrząd to podstawa (a tanie nie są niestety) a jak tam skrzynia? Nie szumi? Nie chrupią biegi? Tam wypada też zmienić olej.

adt81 napisał/a:
Wczoraj stałem się posiadaczem tego cacka ze Szwajcarii

Widze polskie blachy, już przerejestrowany, czy może kupiłeś z komisu z Radomia? :)

a tak poza to zazdroszczę wnętrza, jest genialne :)

adt81 - 13-12-2010, 11:11

Skrzynia działa dobrze nic się nie dzieje - nie wiele przy niej robię bo to automat :-) . Autko kupiłem od prywatnego właściciela. Zastanawiam się tylko nad olejem bo teraz wg plakietki jest półsyntetyk Midland ale z tego co czytałem to wszyscy przechodzą na pełny syntetyk - czyli co płukanie i zmieniać ?

P.S.
Cieszę się, że autko się podoba - mnie tym bardziej :-) .

sveno - 13-12-2010, 11:51

adt81 napisał/a:
nie wiele przy niej robię bo to automat
przepraszam, nie zauważyłem :)
adt81 - 13-12-2010, 20:24

OK przeglądam forum i tematy dotyczące rozrządu i oleju i szczerze powiem zgłupiałem :-) . Co odpowiedź to inna opinia - chcę wymienić olej oraz rozrząd i mam taki zamęt, że już sam nie wiem co o tym myśleć. Proszę o konkretną odpowiedź czy to co wybrałem będzie ok i zabieram się za wymianę bo czas nagli - wiem, że było o tym milion razy ale to właśnie jest za dużo :-)

Rozrząd - http://moto.allegro.pl/ro...1352511516.html lub http://moto.allegro.pl/ro...1352511514.html

Olej - teraz jest Midland 10W40 półsyntetyk - płukać i lać Valvoline 10W40 MaxLife czy syntetyk 5W40 ?

Będę wdzięczny za pomoc bo nie chciałbym na starcie wyrzucać kasy w błoto i szkodzić Misiowi ?

Jeśli pytanie nie jest w odpowiednim miejscu z góry przepraszam.

robertdg - 13-12-2010, 20:31

Prędzej to http://moto.allegro.pl/ro...1352511514.html ale pompa wody lepsza bylaby gmb/hepu/aisin
sveno - 13-12-2010, 21:18

na forum ogólnie też stanowczo odradzają pasek Gates'a jeszcze wczoraj czytałem temat MM, któremu taki pasek strzelił po 53kkm i zostało przytoczonych kilka innych przypadków zerwania tych pasków, także uważaj
adt81 - 13-12-2010, 21:31

OK dzięki wielkie za info w takim razie będę zamawiał zestaw z paskiem CONTITECH. A co w kwestii oleju ??
j-rules - 13-12-2010, 21:46

conti chyba nie lepszy..? Ja bym radzil cos z azji, mitsuboshi, sun, tsubaki?