To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] nierozgrzany gaśnie

marcin1041 - 16-12-2010, 16:17
Temat postu: [Cari 1.6] nierozgrzany gaśnie
Witam, od pewnego czasu borykam się z pewnym uciążliwym problemem, jeszcze z okresu lata. Mianowicie nie rozgrzany misiek gaśnie, bez falejących obrotów, bez szarpania. Na rozgrzanym silniku problemu nie ma, obroty są stabilne jak w mało którym aucie, wskazówka nawet nie drgnie. Próbowałem już czyszczenia i reugulacji przepustnicy, krokowego, wymiany świec, podkręcania obrotów, przekładania krokowego z innej carismy i nic. Na komputerze nie ma żadnych błędów. Auto było już u dwóch mechaników, którzy jedynie rozkładają ręcę. Proszę o jakieś wskazówki, nie mam pojęcia co jeszcze można sprawdzić ...
KarolG - 16-12-2010, 19:56

Jeszcze został do sprawdzenia dwupinowy czujnik temperatury z tego co już wyczytałem na forum bo mam podobny problem niestety.
Jeszcze ktos pisał ze mógł "pójść" jakiś scalak w komputerze i to przez to..
Przeszukaj forum a znajdziesz już posty na ten temat..

Hugo - 16-12-2010, 21:20

Auto stoi w ogrzewanym garażu? Jeśli nie to pewnie przymarza paliwo gdzieś w komorze silnika. Gdzie znajduje się filtr paliwa w tym modelu?
marcin1041 - 17-12-2010, 18:27

Dzięki za odpowiedzi, auto niestety nie stoi w garażu jednak nie mam najmniejszego problemu z opalaniem. Problem z niskimi obratami zaczął się w okolicy sierpnia gdy jeszcze było dosyć ciepło, myślę że można wykluczyć zamarzanie paliwa.

Wyczytałem, że może to być związane z ECU także na początek spróbuję go zaprogramować, ewentualnie wymienić - koszt chyba z 70 zł.

zjawa490 - 27-12-2010, 18:51

Witam
Mam pytanie czy cari 1,6 nie posiada czasami 2 czujników temperatury? Bo znajomy mówił mi że to jest prawdopodobne.
Bo ja mam podobny problem. Ogólnie jakieś 2 miesiące temu podczas naprawy odłączyłem na dłuższy okres akumulator i komputer się zresetował, po podłączeniu go ponownie auto przez pewien czas odpalało za 1 razem a i zdarzało się że włączało się to brakujące ssanie.
Ja narazie będę szukał wśród czujników temperatury bo biję się grzebania przy kompie bo to nie moja dziedzina.