To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] problem z odpaleniem

lolo8686 - 17-12-2010, 01:17
Temat postu: [Cari 1.9TD] problem z odpaleniem
witam maniaków zakupiłem cari 1.9 td po uszkodzonym silniku FQ8.po naprawie głowicy i złorzeniu rozrządu lipa nie chce palic.nowe swiece,wtryski spr,po mozolnych próbach krecenia tak z 10 razy zaczyna łapać ale po chwili gaśnie gdy potrzymam na rozruszniku tak 3 razy to zapali ale brak reakcji na gaz a kopci na bordowo az w oczy szczypie.Gdy pochodzi chwile odpala na dotyk wszystko prawie ok ale ma twrda prace jakby za wczesny zapłon ale po kreceniu kołem pompy+/- ząb żadnej reakcji.wtryski dobrze dawkuja i w pore bo próbowałem odwracajac je do góry kołami.pompa paliwowa trzyma. Podczas pracy silnika gdy odepne wtrysk nic się nie dzieje.posiadam pompe luccasa.może mi ktos pomoc z opisem pracy tego wtrysku i potencjometru umieszczonego na pompie.bardzo prosze o pomoc ponieważ już nie mam głowy co jest nie takczy ewentualna wymiana pompy cos pomoże????
robertdg - 17-12-2010, 08:37

lolo8686 napisał/a:
witam maniaków zakupiłem cari 1.9 td po uszkodzonym silniku FQ8.po naprawie głowicy i złorzeniu rozrządu lipa nie chce palic.nowe swiece,wtryski spr,po mozolnych próbach krecenia tak z 10 razy zaczyna łapać ale po chwili gaśnie gdy potrzymam na rozruszniku tak 3 razy to zapali ale brak reakcji na gaz a kopci na bordowo az w oczy szczypie.
To wskazuje na zły kat wtrysku
lolo8686 napisał/a:
wtryski dobrze dawkuja i w pore bo próbowałem odwracajac je do góry kołami.
czyli, że jak :?:
lolo8686 napisał/a:
Podczas pracy silnika gdy odepne wtrysk nic się nie dzieje
piszesz chyba o wtrysku sterującym, a nie o tym, że odcinasz mu dopływ paliwa :?:
wolf85 - 17-12-2010, 12:36

Ajesteś pewien, że te świece w ogóle grzeją??? Może padł przekaźnik i w taki choleryczny mróz odpalasz "na zimno"? Sprawdź czy dostają prąd - poszukaj na forum albo manual.
A druga sprawa - dostaje w ogóle paliwo? Może masz zatkany filtr paliwa (mrozy, parafina i te sprawy) albo zbiornik? Spróbuj najpierw sprawdzić czy świece dostają prąd a potem odepnij wężyk od filtra i spróbuj go z bańki odpalić - złapie to będziesz miał sprawę jasną..

pawelsonx - 17-12-2010, 13:03
Temat postu: Re: problem z odpaleniem
lolo8686 napisał/a:
ale ma twrda prace jakby za wczesny zapłon ale po kreceniu kołem pompy+/- ząb żadnej reakcji.

Tak nie ustawia się kąta wtrysku ktoś bajek naopowiadał przeszukaj moje posty gdzieś zamieściłem instrukcje od kangoo. Do sprawdzenia jeszcze elektrozawór na pompie.

Czy pompa została odpowietrzona ??

[ Dodano: 17-12-2010, 13:05 ]
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=58485

lolo8686 - 17-12-2010, 15:42

swiece grzeja bo wtryski wyjołem ii odwrócilem je zeby pryskały w górę,paliwo idzie bo z banki ta sama polka, pompa odpowietrzona czyjnik obrotu wału nowy

[ Dodano: 18-12-2010, 01:57 ]
sluchajcie nie piszcie o kącie wtrysku bo u mnie nie ma mozliwosci ustawienia go ponieważ koło jest dokrecone srubą a za kołem znajdują sie śruby mocujące pompę nie mam głowy co się dzieje pomocy!!!!!!!!!!!!

[ Dodano: 22-12-2010, 01:55 ]
witam panowie problem rozwiązan!!!
wyglada to tak:ja posiadam pompę lucasa koło jest przykrecone nakretką,odkręciłem koło i postanowiłem je sciągnąć ku mojemu zdumieniu okazało sie ze koło jest osadzone na stożku postanowiłem obrucic za obrotami, i nastepnie próba odpalenia i tu niespodzianka, odpaliłna dotyk ale go kołysało więc z powrotem odkręciłem i tym razem pod obroty o dosłownie milimetr i próba goli na dotyk zwracam chonor kolegom którzy pisali o kącie wtrysku.
autko gada bez problemu przestało kopcić i pali nawet przy -15 C normalnie kamien z serca a byłem o krok od kupienia pompy teraz olej i filtry i zaczynamy .dosiego panowie!!!!!!!!!!!!!!!!! :lol: :wink: :mrgreen: